En Sıcak Konular

Kosova'da ortam ısınıyor: Tarihi gün 10 Aralık!

5 Aralık 2007 16:34 tsi
Kosova'da ortam ısınıyor: Tarihi gün 10 Aralık! Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili görüşmelerin sonuna yaklaşıldığı bugünlerde hassas bölgelere Amerikan ve Fransızlar asker yerleştirdi. 10 Aralık'ta sona erecek görüşmeler için Sırp ve Arnavut taraflar, henüz bir anlaşmaya varacak gibi gözükmüyor...

NATO Avrupa Kuvvetleri komutanı Orgeneral Bantz Craddock, Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili görüşmelerin sonuna yaklaşıldığı bugünlerde, Amerikan ve Fransız birliklerinin, çatışma çıkmasını önlemek için Kosova'daki hassas bölgelere yerleştirildiğini bildirdi.

Craddock, Kosova'nın şu anda NATO'nun gözünde "en parlamaya hazır yer" olduğunu belirtti.

Amerikalı komutan NATO kuvvetlerinin Sırbistan sınırına 17 kilometre yaklaştığını ve istikrar unsuru olarak bölgede kalacağını söyledi. Craddock ayrıca Kosovalı liderlerin şiddet istemediğini kaydetti.

10 Aralık'ta sona erecek Kosova görüşmelerinde Sırp ve Arnavut taraflar henüz anlaşmaya varabilmiş değil. Bölge nüfusunun yüzde 90'ını oluşturan Arnavutlar bağımsızlık istiyor, bölgeyi siyasi olarak kendi sınırları içinde tutan Sırbistan bağımsızlığa şiddetle karşı çıkıyor.

Uluslararası arabulucuların denetimindeki son görüşmeden de sonuç alınamadı. Arabulucular raporlarını gelecek hafta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a sunacak.

10 ARALIK TARİHİ GÜN

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, seçim kampanyası sırasında bölgedeki yönetimi kontrol eden uluslararası grubun raporunu Güvenlik Konseyi'ne sunacağı gün olan 10 Aralık sonrası bağımsızlık ilan etme niyetinde olduğunu açıklamıştı.

Taçi'nin şahsi olarak bağımsızlık ilanının yeni devletin tamamen NATO himayesinden beslenmesi, yani NATO'ya bağlılığını ilan etmesi talebiyle birlikte gelmesi yönündeki Amerikan ve Avrupa eğilimiyle hemfikir olduğu ifade edildi.

VOA



Bu haber 228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs