En Sıcak Konular

Türk-İş'te seçim zamanı

5 Aralık 2007 16:17 tsi
Türk-İş Genel Kurulunda başkanlık için yarışacak Genel Başkan Salih Kılıç ile Genel Sekreter Mustafa Kumlu'nun listeleri belli oldu. Alınan bilgiye göre, Genel Başkan Kılıç'ın listesinde Petrol-İş, Basisen, Yol-İş ve Türkiye Haber-İş, Genel Sekreter Kum

 Sendikaların yönetici ve temsilcilerinin listelerdeki görev dağılımının ise henüz netlik kazanmadığı öğrenildi.

Mustafa Kumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''kendisinin ve kendisini destekleyen bazı sendikacıların, AK Partili oldukları ve adaylığının AK Parti'nin Türk-İş'i ele geçirme operasyonu olarak değerlendirildiği'' eleştirileriyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Türk-İş'in kurulduğundan bu yana kurum olarak hiçbir siyasi partiyi destekleme kararı almadığını belirten Kumlu, buna karşın Türk-İş yönetiminde her siyasi partiden kişilerin yer aldığını ifade etti. Yönetimde A partisinden, B partisinden, C partisinden insanlar bulunabildiğini ama ortak paydanın işçilerin hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek olduğunu ifade eden Kumlu, ''Kişisel olarak hangi siyasi eğilime sahip olursak olalım, yapacağımız bellidir; emekten yana politikaların hayata geçmesi için mücadele vermek. Bu mücadele Türkiye koşullarında çoğu zaman 'bıçağın keskin tarafında yürümek' ile eşdeğer bir anlam içerir. Yapılması gereken, Türk-İş'i bıçağın keskin tarafı haline getirmek ve Türk-İş'i değil, iktidarı o tarafa yürütmektir'' diye konuştu.

''Türk-İş'in, Salih Kılıç başkanlığında yola devam etmesinde bir yarar göremiyorum '' diyen Kumlu, ''Sayın Kılıç'la ilgili en büyük problem belki de herhangi bir sendikanın genel başkanlığını yapmamış olması, o deneyime ve birikime sahip olmamasıdır. Kılıç'a kadar Türk-İş genel başkanlarının hepsi bir sendikanın genel başkanıydı. Türk-İş genel başkanı, bir teşkilatın da başkanı olmalı, teşkilatının gücünü de yönetimine taşımalıdır'' dedi.

Halen yönetimde olan ve birlikte hareket ettiği sendikalarla Kılıç arasında bir ekip ruhu yaratılamadığını savunan Kumlu, ''İstifa edebilirdik, bu da Türk-İş'i yıpratırdı. Bizim istemeyeceğimiz tek şey, Türk-iş'in yıpratılmasıdır'' diye konuştu.

Mustafa Kumlu, amaçlarının Türkiye'nin en büyük işçi kuruluşu olan Türk-İş'in gücünün farkına varılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

-''KONFEDERASYON BAŞKANLIĞI, GENEL BAŞKANLARIN İPOTEĞİ ALTINDA DEĞİL''-

Salih Kılıç da Türk-İş'e, tarihinde en parlak dönemleri yaşatan Seyfi Demirsoy ve Halil Tunç'un da sendikalarda genel başkan olmadan konfederasyon başkanlığına geldiklerini söyledi.

Bu konuda ''bir rol model'' sunduğunu ifade eden Kılıç, ''Çağa uygun bir sendikacı olduğumu, konfederasyon başkanının taşıması gereken özellikleri taşıdığımı düşünüyorum. Takdiri genel kurul delegeleri ve sendika yöneticileri yapacaktır'' diye konuştu.

Genel başkanların konfederasyon başkanı olması anlayışının 1980 sonrasında yerleştiğine işaret eden Kılıç, ''Konfederasyon başkanlığı yalnızca genel başkanların ipoteği altında değildir'' dedi.

''Genel kurula, politikanın gölgesi siyasilerden değil, başkan adayı arkadaşımızın hal ve hareketlerinden dolayı düşmektedir'' diyen Kılıç, siyasetçilerin gönlünden bir başkanın geçmesinin doğal olduğunu, esas olanın bu göreve talip olan kişinin hal ve hareketleriyle bu yönde izlenim vermemesi olduğunu kaydetti.

Listesini yeni bir heyecan yaratacak, ortaya yeni bir ufuk koyan isimlerden oluşturduğunu dile getiren Kılıç, özel sektör ağırlıklı bir liste yaptığını belirtti. Kılıç, ''Hazırladığım liste işçi hareketinin beklentilerine, değişen endüstri ilişkilerinde ortaya çıkan yeni yapıya ihtiyaç verecek özeliktedir'' dedi.

Türk işçisine ve onu temsil eden delegelere sonsuz güven duyduğunu ifade eden Kılıç, ''4 yıldan bu yana gece gündüz demeden, hiçbir art niyet düşünmeden tüm sendikalara objektif davranarak görev ve sorumluluğumun gereklerini yerine getirdiğime inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Türk-İş Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu'nda yarın başlayacak ve 4 gün sürecek.

Zaman



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,450 µs