En Sıcak Konular

Türkiye yağış ve fırtınaya teslim

5 Aralık 2007 15:13 tsi
Yağışlı hava tüm yurdu etkisi altına aldı. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yağışların etkisini artıracağını açıkladı.

Yağışlı hava tüm yurdu etkisi altına aldı. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yağışların etkisini artıracağı belirtildi.

BİR KİŞİ SEL SULARINA KAPILDI

Antalya ve ilçelerinde şiddetliyağış ve fırtına etkisini sürdürüyor. Antalya'nın Kemer ilçesinde de etkili olan yağış sırasında, Tekirova beldesinin içinden geçen dereyatağından karşıya geçmeye çalışan 55 yaşındaki Rahime Çoban, sel sularına kapıldı. Çoban'ın cesedi, sahilde bulundu.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANIYOR

Şiddetli yağış ve fırtına yüzünden kent merkeziyle bazı ilçelerde elektrik kesintileri yaşanıyor. Akdeniz Elektrik Dağıtış AŞ (AKEDAŞ) ile Elektrik İletim AŞ (EİAŞ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, fırtına nedeniyle şehir merkezi ve bazı ilçelerde, şiddetli rüzgar nedeniyle bazı elektrik telleri koptu, tellerin birbirine yaklaşması veya temas etmesi sonucu arızalar oldu ve bu bölgelere bir süre elektrik verilemedi.

Antalya ile Kemer arasındaki elektrik iletim hattında meydana gelen problem nedeniyle Kemer ilçe merkezine uzun süre elektrik verilemezken, Kaş ilçesinde de benzer sorunlar nedeniyle elektrik kesintisi yaşandı.

Antalya kent merkezinde Varsak ile Masa Dağı çevresindeki semtlereelektrik nakledilen tellerde de kopmalar meydana geldi. Bu bölgelerdeki bazı semtlere hala elektrik verilemezken, Lara civarındaki semtlerde de elektrik kesintileri yaşandı.

Yetkililer, şiddetli fırtınanın yanı sıra, yağmurun da izolasyon problemlerine neden olduğunu ve bu durumun kesintilere yol açtığınıbelirttiler.

Elektrik iletim ve dağıtım şirketlerinin arıza ekipleri arızalara anında müdahale etmeye devam ediyor.

TRAFİK FELÇ OLDU

Bu arada, şiddetli yağış nedeniyle Adliye, Sanayi 1 ve Sanayi 2, Varsakkavşakları başta olmak üzere bazı kavşak ve caddelerde biriken su, trafiğin aksamasına yol açtı. Şehir içi trafik ekipleri, tüm kavşaklarda görev alarak, tıkanan trafiği açmak için çaba gösterdi. Kavşaklarda yükselen suyun, trafiğin akışını engellemesinin yanı sıra, bazı araçlar su aldı ve arızalanarak, yolun tıkanmasına sebep oldu.

Antalya ile Kemer arasındaki ulaşımın sağlandığı sahil yolunun (Akdeniz Bulvarı) Sea Life Otel ile Boğaçayı köprüsü arasında, kıyı kenar çizgisine yakın olan karayoluna dalgalarla gelen taş ve çakıllar da bu yolda trafikte aksamalara neden oldu.

Şiddetli yağış nedeniyle, bazı evlerin güneş enerjisi sistemlerinin depolarıyla, evlerin sundurmaları ve çatıların kiremitleri uçtu.

Bu arada, kent merkezinde bazı ev ve iş yerlerinin alt katlarını su bastı. İtfaiye ekipleri su basan ev ve iş yerlerinde tahliye işlemleriyaptı.

METEOROLOJİ UYARIYOR

Öte yandan şiddetli sağanak yağışların Muğla, Antalya ve Anamur çevrelerinde sel ve su baskınlarına yol açabileceği bildirildi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, uydu görüntülerinden alınan verilere göre, yurdun batı kesimlerinde uzun süredir devam eden sağanak yağışların özellikle Muğla, Antalya ve Anamur, çevrelerinde şiddetini arttırarak kuvvetli rüzgarla birlikte etkili olmasının beklendiği belirtildi.

Açıklamada, ilgililerin ve vatandaşların sel, su baskını gibi olumsuz şartlara karşı tedbirli olmaları gerektiği bildirildi.

MARMARA'DA DENİZ ULAŞIMI AKSIYOR

Marmara Denizi'nde lodos ve fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 50 kadar gemi, olumsuz hava koşulları yüzünden Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi açıklarına demirleyerek geceyi burada geçirdi. Öğle saatlerinde fırtınanın etkisinin azalmasıyla gemilerin bir kısmı yoluna devam etti.

Şarköylü balıkçılar da meteorolojik uyarıları dikkate alarak denize açılmadılar. Uyarıdan önce denize açılan tekneler ise Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına döndüler.

TEKİRDAĞ'DA METREKAREYE 21 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ

Öte yandan, dün başlayan sağanak yağış nedeniyle Tekirdağ'da metrekareye 21 kilogram yağmur düştü. Meteoroloji yetkilileri, yağmurun bugün ve yarın da sakin yağış şeklinde devam edeceğini, 6 derece olan sıcaklığın da 3-5 derece düşmesinin beklendiğini bildirdiler.

İSTANBUL'DA YAĞIŞ KAZALARI GETİRDİ: 4 ÖLÜ

Öte yandan İstanbul'da yağış nedeniyle çok sayıda kaza meydana geldi. Kazalarda 4 kişi hayatını kaybederken 1 kişi de yaralandı. Araç içinde sıkışan alkollü bir vatandaş etrafına küfürler savurdu. İstanbul'da akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış çok sayıda kazaya neden oldu. Yağışın etkisini artırmasıyla birlikte ilk kaza, Şişli Ayazağa Cendere yolunda meydana geldi. Ahmet Gürsoy yönetimindeki 34 TA 5120 plakalı otomobil, karşı yönden gelen E. S. 'nin kullandığı 01 PB 292 plakalı kamyonla çarpıştı. Kazada, kamyonun altına giren sürücü Ahmet Gürsoy olay yerinde hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü E. S. ise gözaltına alındı.

Alkol ve dikkatsizliğin sebep olduğu ikinci kazada ise, yağışında etkisiyle kayganlaşan yolda Aydın Peksan'ın kullandığı 34 ECK 02 plakalı minibüs, kaldırıma çıktıktan sonra ağaçları biçerek yan yattı. Minibüs içerisinde sıkışan sürücü Aydın Peksan ve kardeşi Erol Peksan olay yerine gelen itfaiye ekiplerince sıkıştıkları yerden çıkartıldı. Sürücü Peksan ambulansla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Alkollü olduğu belirtilen kardeşi Erol Peksan ise etrafına küfürler savurunca polisaracına bindirilerek hastaneye götürüldü.

Vatan Caddesi Anıt Mezar mevkiinde meydana gelen diğer bir kazada ise, köprünün ayaklarına çarpan 34 TAJ 65 plakalı ticari taksinin sürücüsü Osman Avcı, araç içerisinde sıkışarak feci şekilde can verdi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle sıkıştığı yerden çıkartılan Avcı'nın cesedi, Eyüp Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Tem Otoyolu Hadımköy-İstanbul mevkiinde yağışla kayganlaşan yolda aşırı hızın da etkisiyle bariyerlere çarpan 16 MEH Romanya plakalı lüks cip, takla atarak yolun aydınlatma direğine çarptı. Hurdaya dönen cipin sürücüsü Mehmet Çetin ve arkadaşı Fethi Topal olay yerinde hayatını kaybetti. İtfaiyenin yaklaşık 1 saatlik çalışması sonucu sıkıştıkları araç içerisinden çıkartılan şahısların cesedi, Büyükçekmece Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, TEM Otoyolu yolu uzun süre trafiğe kapandı. Tek şerittenverilen yol, itfaiyenin temizleme çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.

BURSA'DA SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bursa'da da gece başlayan yağmur hayatı olumsuz etkilerken, bugün ve yarın da devam edeceği belirtildi. Yağış nedeniyle birçok yerde su birikintisi meydana gelirken, trafikte de zaman zaman uzun araç konvoyları oluşuyor.

Bursa'da, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan ve yer yer saatteki hızı 30 kilometreye çıkan lodos, daha sonra yerini yağmura bıraktı. Geceden başlayan yağmur nedeniyle sabaha yağışlı bir hava ile uyanan Bursa'da vatandaşlar özellikle işlerine gitmekte zorlandı. Yağmura yakalanan vatandaşlar en yakın iş merkezi veya çatı altına sığınırken, bazıları da otobüs duraklarını tercih etti. Şehrin bir çok yerinde su birikintileri oluşurken, trafikte oluşan uzun araç konvoyları nedeniyle aksamalar yaşandı.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, metrekareye 20 kilogram düşen yağmurun bugün ve yarın da etkili olacağını bildirdi. Cuma ve Cumartesi ise yağışın beklenmediğini vurgulayan yetkililer, pazar gününden itibaren yeni bir yağışlı havanın gelebileceğini belirttiler. Devam eden yağışların yağmur şeklinde düşeceğini aktaran yetkililer, ayrıca vatandaşları olası su baskınlarına karşı uyardı.

BALIKESİR'DE ULAŞIK AKSADI, ŞEHİR İÇİNDE GÖLLER OLUŞTU

Balıkesir'de ise sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiliyor. Etkili yağış neticesinde şehir içindeki bazı noktalarda göller oluşurken, Bigadiç yolu yapım çalışmaları sebebiyle köprü yetersiz kalıyor.

Dün akşamdan itibaren metrekareye 50 kilogram yağışın düştüğü şehirde, yağmurun devam edeceğini belirten yetkililer tedbir alınmasını istiyor.

Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü ile Bigadiç yolu 10. kilometrede, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yanındaki Üzümcü çayında taşkın tehlikesi yaşanıyor.

Bu arada, Yaz aylarında başlayan duble yol çalışmalarında kullanılan iki menfezden birinin devre dışı bırakıldığı iddia edildi. Çaydaki suyun, yol için kurulu köprüyü aşabilme ihtimali var. Yolun bir kısmında çökme tehlikesi sebebiyle jandarma tedbir alırken, dolgu yapılarak ulaşım sağlanıyor.

Köylüler, geçmiş yıllara nazaran yağmurun daha az olduğunu, ancak menfez eksikliğinin sıkıntı oluşturduğunu belirtiyor. Köylüler, yağışın ve dağdan gelen suyun çayla birleşmesi durumunda yolun devre dışı ve çökebileceğini ileri sürüyor. Üzümcü çayının yatağının yetersiz kalması sebebiyle yağmur suları tarlaları da doldurdu.

Meteroloji yetkilileri, dün akşamdan beri yaklaşık 12 saatte metrekareye 50 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Bu arada, şehir merkezinde gece aniden bastıran yağmur sebebiyle değişik noktalarda yollarda göletler oluştu.

YeniŞafak

 



Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,821 µs