En Sıcak Konular

Bakan Mehmet Şimşek'ten tartışılacak sözler

5 Aralık 2007 15:07 tsi
Bakan Mehmet Şimşek'ten tartışılacak sözler Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de asgari ücret tartışmalarının yeniden alevlendiği bir dönemde, Türkiye’deki ücret düzeyinin "yüksek" olduğu yönünde ilginç açıklamalarda bulundu.

Şimşek, “Diyorlar ki ücretler çok düşük. Türkiye’de ortalama ücreti alın, kişi başına milli gelire bölün. OECD ülkeleri ile karşılaştırdığınızda, ücrette en yüksek ülkelerden bir tanesiyiz. Yani yorganına göre imkanlar, aslında son derece iyi" diye konuştu.

-“FAZLA VERMEYEN SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ, SÜRDÜRÜLEMEZ"-

Bakan Şimşek, 5. Uluslararası Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de bir mevzuat kalabalığı bulunduğunu, kamu sektörünün gereğinden çok daha büyük olduğunu söyledi. Kayıt dışı sorununun en önemli nedenlerinden birinin de bu olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Büyük harcama, büyük gelir ihtiyacı demek. Büyük gelir ihtiyacı da ya borçlanma ya vergi ile mümkün. Başka yolu yok dedi.

Sosyal güvenlik sisteminin yılda yüzde 4-4.5 açık verdiğine işaret eden Şimşek oysa mevcut nüfus dinamikleri ile sistemin en az 3-4 puan fazla vermesi gerektiğini kaydetti. Şimşek, “Sistem fazla vermiyorsa ciddi bir sorun var demektir ve sürdürülebilir bir sistem söz konusu değildir" değerlendirmesinde bulundu.

 -“OECD ÜLKELERİ İÇİNDE EN YÜKSEK ÜCRETLER BİZDE"

Türkiye’deki ücretlerin mevcut koşullarda “çok iyiö olduğunu savunan ve buna örnek olarak İngiltere’de aylık bağlanma oranının 1.25, Türkiye’de ise 3 olduğunu gösteren Şimşek, şunları söyledi:

 “Şimdi bu oranı 2’ye indiriyoruz, buna rağmen bir sürü gürültü? Diyorlar ki ücretler çok düşük. Türkiye’de ortalama ücreti alın, kişi başına milli gelire bölün. OECD ülkeleri ile karşılaştırdığınızda, ücrette en yüksek ülkelerden bir tanesiyiz. Yani yorganına göre imkanlar, aslında son derece iyi."      

-“İSTANBUL’UN FİNANS MERKEZİ OLMASI UÇUK BİR FİKİR DEĞİL"-

Şimşek, Türkiye’nin birkaç yıl önceki durumuna bakıldığında, şu anda İstanbul’un finans merkezi olması fikrinin uçuk bir fikir olmaktan çıktığını söyledi. Son yıllarda Türkiye’ye yönelen yabancı sermaye akışının finans sektörünü ön plana çıkardığına işaret eden Şimşek, İstanbul’un finans merkezi olması için gereken en önemli iki faktörün nitelikli iş gücü ve mevzuat yapısı olduğunu kaydetti.

 “TEK BİR DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURUM LAZIM"-

Türkiye’nin nitelikli iş gücü konusunda önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, “Türkiye önemli bir likit piyasa olduğu için, şimdilerde dünyanın en önemli iki merkezi olan New York ve Londra borsalarında yetişmiş bir çok insanımız var" dedi.

Öte yandan Türkiye’nin ağır bir mevzuat yükü bulunduğuna da dikkat çeken Şimşek, “Yaptığımız her düzenlemenin iş dünyasına bir maliyeti var. Bu her zaman göz önünde bulundurulmalı. Risk bazlı değerlendirmenin artırılması lazım ve bu yapılıyor. İngiltere’de olduğu gibi tek bir düzenleyici ve denetleyici kuruma sahip olmamızın, İstanbul’un finans merkezi haline gelmesine katkısı olacaktır" diye konuştu.

-“İSTANBUL’UN RAKİPLERİ MOSKOVA, DUBAİ VE JOHANNESBURG"-

Şu anda dünya üzerinde bulunan en güçlü finans merkezlerinin New York ve Londra olduğunu, önümüzdeki dönemde buna Şangay’ın da eklenebileceğini söyledi. İstanbul’un da Moskova, Dubai ve Johannesburg ile birlikte bölgesinde uluslararası bir finans merkezi olmaya aday olduğunu vurgulayan Şimşek, “İstanbul’un şansı yüksek. Eğer TBB’nin hazırladığı raporun gereklerini ortaya koyabilirsek? Hükümetimizde bu kararlılık var, 9. Kalkınma Planı’nda da buna yer verdik" dedi.

-“ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ TEŞVİK EDİLMELİ"-

Şimşek, İstanbul’un finans merkezi olabilmesi için ulaşım, Telekom ve IT alt yapısını geliştirmesi gerektiğini, hayat kalitesinin artırılmasına ihtiyaç olduğunu ve belediyelerin 40-50 yıllık perspektiflerle çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca vergi yüklerinin de aşağıya çekilmesi gerektiğine vurgu yapan Şimşek, “Gelir azaltmayan, gider artırmayan bir düzenleme için çok hızlı çalışıyoruz. Sosyal Güvenlik Reformu bir nebze olsun, kamu tasarruflarını artıracaktır. Bu süreçte özel emeklilik sistemleri de teşvik edilmeli" diye konuştu.

 -“DÜNYA ARTIK DÜMDÜZ, GLOBALLEŞMEYE SIRTIMIZI DÖNEMEYİZ"-

Dev finans kuruluşlarının Türkiye’ye gelmesinin önemine değinen Şimşek, şöyle konuştu:

“Bunu eleştirenler var. Fakat dünya dümdüz. Ben söylemiyorum, bu bir gerçek. İstesek de istemesek de dünyada şartlar hızla değişiyor. Globalleşme bir gerçek. Buna sırtımızı dönemeyiz. Tam tersine globalleşmenin imkanlarını sonuna kadar kullanmalı, globalleşmenin merkezinde olmalıyız. Türkiye, gerek reel gerek finans sektörü olarak dünyaya hızla entegre oluyor."

Milliyet



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs