En Sıcak Konular

Le Figaro: PKK, TSK'ya fırsat verdi

5 Aralık 2007 14:10 tsi
Le Figaro: PKK, TSK'ya fırsat verdi Fransa'nın en etkili gazetelerinden Le Figaro'ya göre PKK'nın saldırılarının artması, TSK'ya seçimle gelen hükümete karşı yeniden ağırlığını koyma fırsatı verdi... İşte çok tartışılacak o iddia.

Fransız jeopolitolog Gerard Chaliand imzalı makalede PKK eylemleri, askeri operasyonlar olarak nitelenirken, terör örgütünün son aylarda düzenlediği saldırıların, Türk Ordusu'na, seçimle gelen hükümetle askeri bürokrasi arasındaki siyasi çatışmaya yeniden ağırlığını koyma fırsatı verdiği öne sürüldü.

Gerard Chailand, yazısında, PKK, geçtiğimiz yıllarda ateşkes girişimlerinde bulunurken Türk Ordusu, Türkiye'deki siyasi iktidarın taraf olduğu her türlü siyasi çözüme karşı durdu ifadesine yer verdi. PKK'nın 90'lı yıllarda olduğu ölçüde büyük bir tehlike arz etmediğine dikkat çeken yazar, Türkiye'yi esas rahatsız eden konunun, içinde bulunduğumuz Aralık ayında yapılması gereken, ancak 2008 yılına ertelenmesi beklenen ve Kerkük'ün varisliğinin bölgedeki Kürt yönetimine geçmesi olasılığını da içeren referandum olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin referandumun yapılmasını engellemek için elinden geleni yaptığı görüşünü savunan Chailand, Eğer müdahale gerçekleşirse, bunun amacı PKK'yı değil, Irak Kürdistanı'nı vurmak olacak. 2003 yılında ABD'nin Irak'a saldırmasından önce iki ülke arasında yaşanan sorunun ve Türkiye'nin ABD'ye, Irak'ı vurmak için kendi topraklarını üs olarak kullanma iznini vermemesinin altında da bu gerçek yatıyordu. Türkiye'nin bu konuda ABD'ye onay vermek için öne sürdüğü şart, o vakitlerde de Kürdistan Özerk Yönetimi'ne bağlı bulunan Kuzey Irak bölgesindeki operasyona kendisinin de katılması şeklindeydi'' dedi.

Chailand, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olası bir sınır ötesi operasyona karşı olduğunu ancak Türkiye'nin Kerkük konusundaki ihtirasına yenik düşmemesinin de kolay olmayacağını belirttti.
Aktifhaber



Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,649 µs