En Sıcak Konular

Eroğan Teziç Hoca'ya "çiftlik" dokundurması

5 Aralık 2007 13:48 tsi
Erdoğan Teziç, kanuna göre YÖK'ün en yetkili organı olan Yürütme Kurulu'nu 5 yıldır oluşturmadı ama başkanvekilleri Eşme ve Ertepınar ile birlikte 'hiç olmayan kurulun üyeliği' için 4 yıl maaş aldı.

Erdoğan Teziç, kanuna göre YÖK'ün en yetkili organı olan Yürütme Kurulu'nu 5 yıldır oluşturmadı ama başkanvekilleri Eşme ve Ertepınar ile birlikte 'hiç olmayan kurulun üyeliği' için 4 yıl maaş aldı.

Görev süresi önümüzdeki Cuma günü dolacak olan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in, dört yıldır Yürütme Kurulu oluşturmadığı ortaya çıktı. Buna karşın, Başkan Teziç ile başkanvekilleri Prof. Dr İsa Eşme ve Prof. Dr. Aybar Ertepınar'ın olmayan Yürütme Kurulu üyeliği adı altında yaklaşık 4 yıldır maaş aldıkları iddia edildi.

BAŞVURU OLMADI

2547 sayılı kanuna göre YÖK, Başkan, Yürütme Kurulu ve Genel Kurul olmak üzere üç organdan oluşuyor. En hayati kurum olan Yürütme Kurulu ise YÖK Başkanı, 2 başkan vekili ve 6 üyeden oluşuyor. Fakat Teziç’in görev süresince Yürütme Kurulu'na 'başka kurumlardaki görevlerinden ayrılma koşulu' sebebiyle hiçbir akademisyen başvuruda bulunmadı. Yürütme Kurulu'nun yapması gereken işler de 7’si Cumhurbaşkanı, 7’si Bakanlar Kurulu, 7’si Üniversiteler arası kuruldan gelen toplam 21 kişiden oluşan YÖKGenel Kurul'una havale edildi. 2547 sayılı YÖK Kanunu'na göre en yetkili kurum olan Yürütme Kurulu'nun yerini, Teziç döneminde YÖK Genel Kurulu devraldı.

OLMAYAN KURULDAN MAAŞ

Bu kurulun 21 üyesine ayda ortalama iki kez yapılan toplantılar için de her defasında "huzur hakkı" ödendi. Yaklaşık 5 yıldır oluşturulamayan YÖK Yürütme Kurulu ile ilgili bir diğer önemli iddia ise Prof.Dr. Teziç ve Prof Dr İsa Eşme ile Prof Dr Aybar Ertepınar'ın olmayan kurul üyeliğinden maaş aldıkları yönünde.

AÇIKÇA SUİİSTİMAL

2547 sayılı YÖK Kanunu'nun sadece Yürütme Kurulu üyeliği için maaş öngördüğüne dikkat çeken akademisyenler, "Kanunda kimin maaş alacağı açık seçik belli. Kendileri de hukukçu olan başkan ve vekilleri olmayan bir kurul üyeliği için yıllardır maaş alıyorlar. Ancak, Kurul'un işlerini üstlenen Genel Kurul her on beş gün de bir toplanıyor ve 21 üyeye huzur hakkı ödeniyor. Kanun açıkken hiç toplanmayan, 3 kişiyle toplanması imkansız olan bir kurul varmış gibi başkanına ve vekillerine ücret ödenmesi su istimaldir" diye konuştu. 2005 Mart ayından bu yana YÖK üyeliği görevini yürüten Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Halis Ayhan ise YÖK Yürütme Kurulu'nun yıllardır toplanamadığını doğrulayarak, "Teziç döneminde Yürütme Kurulu oluşturulamadı.

GENEL KURUL’A HAVALE

Yürütme Kurulu'nun yapması gereken işleri de Genel Kurul'a havale edildi. Ama kendisi de hukukçu olan Teziç, kanunun amil hükümlerine rağmen bu kurulu oluşturmadı. İki başkan vekili ile çalışmayı tercih etti. Ancak kanunlara göre bu iki başkan vekilinin yürütme kurulu üyesi gibi çalışması da kanuna aykırı. Yürütme Kurulu olmadığı için kanunen iki başkan vekili de olmaz. 4 yıldır bunu Genel Kurul'da dile getiriyoruz. Fakat sürekli gündeme gelen sorunla ilgili bu güne kadar bir düzenleme yapmadılar" dedi.

Bugün



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs