En Sıcak Konular

Medyadan öğretmenler adaylarına "din bilgisi" karnesi

5 Aralık 2007 11:37 tsi
Medyadan öğretmenler adaylarına ÖDTÜ Eğitim Fakültesi'nin Türkiye'deki 18 226 eğitim fakültesi öğrencisiye yaptığı araştırmanın sonuçları üç gazetede başka başka yorumlandı. Radikal, Cumhuriyet ve Yeniçağ gazeteleri aynı sonuçları nasıl farklı gördüler ve değerlendirdiler?

ODTÜ'nün öğretmen adayları üzerine yaptığı araştırma bugün üç farklı gazete tarafından üç farklı şekilde yorumlandı. İçeriğiyle gerçekten ilginç ve ufuk açıcı araştırmanın çok da kapsamlı olmayan sonuçlarının bile laiklik, ulusalcılık gibi noktalardan ele alınması haber anlayışlarının ne şekilde gazeteden gazeteye değiştiğini de gösteriyor.

Ayrıca bu haberlerin ele alınışında, özellikle Cumhuriyet'in yaklaşımında bir şey dikkat çekiyor. Öğretmenlerin din hakkındaki görüşleri ve dine yatkın olmalarına büyük bir problemmiş gibi yaklaşılıyor. Cumhuriyet gazetesinin veya bu zihniyette kimi kurumların "inancını dışarıda bırak gel" anlayışını yaşam tarzına müdahale olarak görmemeleri şüphesiz bir sorun. Ama üstüne bunun bir istihdam politikası olmasına çabalanmasının da son örneklerinden biri de işte bu araştırmayı yorumlama biçimleri oldu.

Diğer gazeteler ise Cumhuriyet'e nazaran daha dikkatli olmakla birlikte öğrencilerinin muhafazakarlaşma eğiliminin sebeplerini doğru okumak yerine ieolojik bir çıkarımla bunun gelecek kuşaklar üzerine olacak "müstakbel" tehlikelerinden bahsettiler.

Radikal, verileri aktardıktan sonra öğrencilerin yüzde 20'sinin karma eğitime karşı olduğunu öne çıkararak araştırmayı haberleştirdi.

Cumhuriyet de aynı haberi "çocuklar kimlere emanet" diye vererek araştırmadaki "bilim yetmezse din yeter" verisine dikkat çekti. Öğrencilerin yüzde 53,4'ü bilimin güncel yaşamda karşılaştığı sorunlara yanıt vermede yetersiz kaldığı durumlarda dinin sağladığı bilgilerin güvenilir olduğunu beyan etmiş.

Yeni Çağ ise aynı haberi, araştırmanın içinde yer alan "en güvenilir kurum" sorusunun cevabıyla vermiş ve öğretmen aayları en çok TSY'ya güveniyor şeklinde vermiş. Araştırmaya göre eğitim fakültesi öğrencilerinin yüzde 64,4'ü en çok TSK'ya güveniyor. iyibilgi.com

Araştırma sonuçlarının tamamı ise Hürriyet'te şöyle sıralanmış:

Öğretmen adayları arasında yapılan araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Yüzde yirmisi kız-erkek öğrencilerin ayrı okutulmasını isteyen adayların büyük bölümü muhafazakâr kimliğe sahip ODTÜ Eğitim Fakültesince, Türkiye’deki eğitim fakültelerinin birinci sınıflarında okuyan 18 bin civarında öğrenci arasında yapılan araştırmada, öğrencilerin büyük bölümünün “dini toplumsal yaşamda önemli bir faktör olarak gördükleri” belirlendi.

ODTÜ Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Meral Aksu, Doç. Dr. Ayşegül Daloğlu, Doç. Dr. Soner Yaldırım, Doç. Dr. Ercan Kiraz ve Yrd. Doç. Dr. Cennet Engin Demir’den oluşan araştırma ekibi, “Eğitim Fakülteleri Öğrenci Profili” başlıklı araştırmanın sonuçlarını, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Araştırmanın amacına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Meral Aksu, “Elde edilen veriler ışığında Türkiye’de kimler öğretmen oluyor” sorusuna bir ölçüde yanıt bulunmasının beklendiğini belirtti.

“Muhafazakâr yapı”

Araştırmanın sonuç bölümünde “öğrencilerin öğretmenlik mesleğini isteyerek seçtikleri ve mezun olduktan sonra öğretmen olmayı planladıkları, kurumlara güven, AB gibi konularda ülkemizde gelişmelerden etkilendikleri, kaderci olmayıp toplumdaki yoksulluğu tembellik, iradesizlik ve toplumsal adaletsizlikle açıkladıkları” görülmektedir denildi. Dini, toplumsal yaşamda önemli bir faktör olarak gören öğretmen adaylarının genelde muhafazakâr bir yapı yansıttıkları, dinin insanların manevi ihtiyaçları ve ahlaki sorunları için önemli olduğunu düşündükleri de araştırma sonuçlarında yer aldı.

En az güvendiğiniz kurumlar?

1) Siyasi partiler (yüzde 1.3)
2) Medya (yüzde 1.6)
3) Avrupa Birliği (yüzde 3.0)


AB yararlı olacak mı?

Yararlı olmaz % 36.0
Kısmen yararlı olur % 48.1
AB’ye giremeyeceğiz % 78.8

Tam olarak güvendiğiniz kurumlar?

1- Silahlı Kuvvetler % 64.4
2- Anayasa Mahkemesi % 37.5
3- Emniyet % 37.3
4- Diyanet İşleri % 32.8
5- Cumhurbaşkanlığı % 30.9
6- TBMM % 29.4

Din, günümüz dünyasında hangi unsurlara yeterli cevap verebilir?

İnsanların manevi ihtiyaçları % 72.5
Kişilerin ahlaki sorunları % 54.4                                                                                                      Ailevi sorunlar % 28.5
Sosyal ve ekonomik sorunlar % 22.0

Bilim yetersiz kalırsa hangi kaynaklara güvenirsiniz?

Teoloji-Din- % 53.4
Metafizik % 8.3
Parapsikoloji % 3.3

Öğretmen, Cumhuriyetin temel ilkelerini yaşamada önder olmalıdır

Katılıyorum 88.2
Katılmıyorum 6.7

Okullarda kız ve erkek öğrencilerin birlikte öğrenim görmeleri, sosyal ve psikolojik gelişimleri için gereklidi

Katılıyorum % 78.8
Katılmıyorum % 11.7
Kararsızım % 9.5

YÖK Başkanvekili Eşme: Çok ilginç

Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıyı YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme ve eğitim fakültelerinin yöneticilerinin ve öğretim üyeleri de izledi. YÖK Başkanvekili Eşme, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “YÖK’ün, eğitim fakültelerinin ve Milli Eğitim Bakanlığının alacağı dersler var. Öğretmen adaylarımızın yüzde 80’ine yakını ’öğretmen, cumhuriyetin değerlerini aktarmada öncü olmalıdır’görüşüne katılıyor. Bu çok önemli bir veri ama bizi düşündürmesi gereken bazı veriler de var. Mesela öğretmen adaylarının neredeyse yüzde 20’si karma eğitime karşı. Bu son derece ilginç bir veri. Aynı şekilde bilimi ikinci plana itenlerin oranı da yüksek. Bunu, bizden önce ortaöğretimi yapılandıran, ortaöğretimi ele alan Milli Eğitim’in yorumlaması lazım.Eğer Türkiye’de Cumhuriyetin tarif ettiği laik eğitim, tüm kurumlarımızda gerçekleşseydi böyle bir tabloyla karşı karşıya gelmeyecektik.”



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs