En Sıcak Konular

Rektörü fişlemenin cezası 4,5 yıl hapis

5 Aralık 2007 09:15 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Dehşete düştüm' sözleriyle basına yansıyan rektör adayları konusundaki bilgi notu, fişleme olaylarını yeniden gündeme getirdi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin'in bekâr olmasına rağmen 'eşi çarşaflı' diye fişlenmesi, Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil ediyor. 'Kişisel verilerin kaydedilmesi' başlıklı 135. madde, insanların siyasî, felsefî, dinî görüşleri ile ırkî kökenleri ve ahlakî eğilimlerine ilişkin bilgileri hukuka aykırı yöntemle kaydedenlerin, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Bu suçu kamu görevlilerinin işlemesi ya da mesleği gereği bu bilgilere sahip kişilerin gerçekleştirmesi halinde ceza 4,5 yıla çıkıyor. 'Kişisel bilgilerin korunması', sivil anayasa taslağında da güvence altına alınıyor.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kurulunun hazırladığı taslağın, 'Kişisel bilgilerin korunması' başlıklı 20. maddesinde, 'herkesin kendisiyle ilgili kişisel bilgi ve verilerin korunması hakkına sahip olacağı' vurgulanıyor. 'Bu bilgilerin kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen meşru bir sebebe dayalı kullanılabileceğinin kaydedildiği aynı maddede, "Herkes kendisi hakkında toplanmış olan veya kayıtlarda yer alan bilgilere erişme, bunlarda düzeltme yaptırma ve bu bilgilerin amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenme hakkına sahiptir." deniliyor. Sivil anayasa taslağının kabul edilmesi durumunda, kişisel verilerin korunması ve fişleme yasağının yeni bir kanun çıkartılarak ayrıntılı şekilde düzenlenmesi gerekecek. Adalet Bakanlığı, 'Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nı hazırlayarak Başbakanlık'a sevk etmişti. Tasarıda, hukuka aykırı yöntemlerle gerçekleştirilen fişlemenin önüne geçmeyi amaçlayan düzenlemeler bulunuyordu.

İstihbarat ve devlet kurumlarınca yasadışı yöntemlerle gerçekleştirilen fişleme olayları, Türkiye'nin gündeminden hiç düşmedi. Bu konudaki haber ve bilgiler kamuoyuna yansımasına rağmen, suç işleyenler hakkında yargının açtığı soruşturmalardan bir sonuç alınamadı. En son Jandarma eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un görevdeyken hazırlanan fişleme raporları ortaya çıkmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, fişleme skandalıyla ilgili başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı vermişti. Başsavcılığın kararında fişleme raporunun resmi ya da gerçek olduğunun tespit edilemediği vurgulandı. Takipsizlik kararında, raporun resmi belge niteliği olsa bile, yeni TCK'nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005'ten itibaren suç kabul edildiği ifade edildi. Bu tarihten önce 2003'te yapılan fişlemenin suç olmadığı savunuldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın hakkında da çete ve yolsuzluk suçlarından açılan davada öğretim üyelerinin fişlendiği iddiaları kamuoyuna yansımıştı. Aşkın savunmasında, belgelerin YÖK'ten geldiğini öne sürmüştü.

Asılsız bilgiler istihbarat raporuysa suç teşkil eder

Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, asılsız bilgilerin 'istihbarat raporu' olması durumunda TCK'ya göre suç unsuru oluşturacağına dikkati çekiyor. "İlgililer hakkında, görevi kötüye kullanma, gerçeğe aykırı evrak düzenleme ve kişisel bilgilerin korunmasına aykırılıktan adli ve idari soruşturma açılmalıdır." diyen Gündel, imzasız ihbar mektuplarının hukuki bir geçerliliğinin olmaması sebebiyle dikkate alınmaması gerektiğini söylüyor. Gündel, yargı, rektör ve bürokrasi atamalarında zaman zaman fişleme iddialarını içeren resmi ya da imzasız ihbar mektuplarının Cumhurbaşkanlığı makamına gönderildiğini ifade ediyor. Ahmet Gündel, "Rektör olayında, cumhurbaşkanı bilinçli şekilde yanıltılmıştır. Vatandaşlar tarafından imzalı ya da imzasız mektup gönderilirse Ceza Kanunu'nda karşılığı yok." değerlendirmesinde bulunuyor.

dunyabulteni



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,380 µs