En Sıcak Konular

Uçmak, karayolundan 266 kat daha güvenli

5 Aralık 2007 08:57 tsi
Uçmak, karayolundan 266 kat daha güvenli 1980-2007 yılları arasında karayolunda gerçekleşen trafik kazalarında 141 bin kişi can verdi. 46 yılda uçak kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 696 olarak kayıtlara geçti. İstatistiklere göre uçaklar, karayolundan çok daha güvenli.

Isparta'da meydana gelen ve 7'si mürettebat toplam 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kaza sonrası havayoluyla ulaşımın ne kadar güvenli olduğu konusunda tartışmalar da gündeme geldi. Ancak sanılanın aksine uçakların karayollarıyla ulaşımdan çok daha güvenli oldukları ortaya çıktı. Uçaklar, hemen hemen her sistemin yedeğinin bulunması ve bakımlarının da uluslararası standartlara uygun yapılması nedeniyle en güvenli hava aracı olarak gösteriliyor.

Yapılan araştırmalar da havayolunun daha güvenli olduğunu ortaya koyuyor. Havacılık Tıbbi Derneği'nin araştırmasına göre, sigaradan ölüm riski uçakla seyahatten 4 bin kat, karayolu trafiğindeki kaza ihtimali havayoluna göre 266 kat fazla.

Uçak kazalarında ölen insan sayısı, bir yılda arı sokmasından ölenlerden daha az. Bir yılda havayoluyla seyahat eden insan sayısı da 2 milyara yakın. 1959 ile 1996 yılları arasındaki 37 yılda tüm dünyada yolcu uçaklarıyla 317,3 milyon uçuş yapılmış (yılda 8,3 milyon uçuş), toplam 490 milyon saat uçulmuş ve bu uçuşlarda 577 külli hasar olmuş. Sonuç olarak 1 milyon uçuştaki kaza oranı yüzde 1,82 olarak kayıtlara geçmiş. Bir yolcunun külli hasara uğramış bir uçakta bulunma ihtimalinin 550 bin uçuşta 1 olup, uçak kazasında ölmesi için 1,1 milyon kez uçması veya havada 1,2 milyar km yol alması gerektiğine dikkat çekilen araştırmada, son 38 yılda yapılan uçuşlarda ölen yolcu sayısının 21 bin 259, son 10 yıldaki kazalarda ölenlerin sayısının 6 bin 156 olduğu belirtildi.

Buna karşılık, sadece Türkiye'de 1996'da karayollarında 346 bin 228 trafik kazasında, 5 bin 347 kişinin öldüğüne işaret edildi. Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir, uçakların hemen hemen her sistemin yedeğinin bulunması ve bakımlarının dünya standartlarında yapılması nedeniyle en güvenli hava araçları olduğu üzerinde durdu. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Şehabettin Bolukçu ise özellikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün çok sıkı denetim gerçekleştirdiğini belirterek, bu yüzden uçak bakımlarında ihmalin söz konusu olamayacağını ve uçuş emniyetinin en üst seviyede ele alındığını söyledi.

Zaman



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,768 µs