ABD artık kabul etsin | " /> ABD artık kabul etsin | "/>

En Sıcak Konular

Ahmedinejad: ABD artık kabul etsin

5 Aralık 2007 08:07 tsi
Ahmedinejad: ABD artık kabul etsin
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD Başkanı Bush ve müttefiklerinin, İran'ın nükleer hakkını kabul etmekten başka seçenekleri olmadığını öne sürdü.

Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, yeni İsveç Büyükelçisi'nin güven mektubunu kabul eden Ahmedinejad, burada yaptığı konuşmada nükleer programa değinerek, "İran'ın bu konuda bazı büyük güçlerin yasa dışı baskılarına yıllardır samimiyetle tahammül ettiğini" söyledi.

"ABD ve müttefiklerinin nükleer teknoloji konusunda İran'ın hakkını kabul etmeleri gerektiğini, bundan başka seçenekleri de olmadığını" ifade eden Ahmedinejad, "İran'ın, bu ülkelere ve güçlere kesinlikle ihtiyacı yok. Çünkü İran, dünyanın birçok ülkesiyle geniş ilişkilere sahip" dedi.

MUTTEKİ: "ABD İSTİHBARATI BİZİ AKLADI"

 Devlet televizyonunun canlı yayınına katılan Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de Amerikan istihbaratının, İran'ın nükleer programına ilişkin raporunu değerlendirerek, raporun, "İran'ın nükleer programıyla ilgili bütün iddiaları çürüttüğünü" söyledi.

Raporda, "İran'ın nükleer faaliyetlerinde hiçbir sapma bulunmadığı ve İran'ın nükleer silah peşinde olmadığının açık bir şekilde belirtildiğini'' savunan Mutteki, "Bu açık ve net ifadeler, Amerikan yetkilileri için bir fırsattır. Ya bu fırsatı değerlendirirler, ya da yanlış siyasetlerine devam ederler'' diye konuştu. ABD istihbarat raporunun Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) raporuyla aynı dönemde açıklandığını belirten Mutteki, raporun, "İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu teyit ettiğini" söyledi.

"Bu rapor, ABD yetkililerinin yeni bir karar verme noktasına geldiklerini de gösteriyor" diyen Mutteki, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD yetkilileri gururları nedeniyle geçmişteki politikalarına devam edebilirler. Eğer böyle yaparlarsa bu, onlar için yeni yenilgiler ortaya çıkarır. Ya da Irak'taki yenilgilerinden ders alıp yanlış politikalarını düzeltir, doğru karar alır ve İran'ın barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerine yönelik doğru tutum sergilerler."

UAEK ile işbirliği yaptıklarını, nükleer programa ilişkin çoğu sorulara yanıt verdiklerini ifade eden Mutteki, belirsiz birkaç konu kaldığını, onları da UAEK ile işbirliği yaparak açıklığa kavuşturacaklarını belirtti. Mutteki, ABD istihbarat raporuyla, "İran'ın dünya kamuoyunda aklandığını ve nükleer faaliyetlerinin de barışçıl olduğunun ortaya çıktığını'' söyledi.

NÜKLEER FAALİYETLER DEVAM EDECEK

 Mutteki, raporun ABD ile doğrudan görüşmelerin başlatılmasına zemin oluşturup oluşturmayacağının sorulması üzerine de şunları kaydetti: "Bu raporla, ABD'deki bazı aklı selim sahibi kişilerin, yeni bir bataklığa saplanmamak ve kendilerini kurtarmak için İran'ın nükleer sorununa mantıklı bir çözüm bulma konusunda çalıştıkları yorumunu yapabiliriz. Eğer iyi ve doğru bir çözüm için çalışıyorlarsa biz de bunu olumlu karşılarız. ABD'nin artık İran'ın nükleer sorununa ilişkin tavrını düzeltmesi gerekiyor."

Nükleer hakkın, bir ülkenin başka bir ülkeye vereceği bir hak olmadığını, İran'ın NPT üyesi olarak bu hakka sahip olduğunu belirten Mutteki, barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerinin devam edeceğini bildirdi.

haber7



Bu haber 207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,944 µs