En Sıcak Konular

İran'la da istihbarat paylaşımı yapılacak

4 Aralık 2007 22:16 tsi
İran'la da istihbarat paylaşımı yapılacak Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, kaçakçılıkla mücadelede İran tarafıyla bilgi alışverişinde bulunulması konusunda anlaştıklarını ve ortak operasyon yapabileceklerini bildirdi.

Resmi davet üzerine teknik görüşmeler için dört gündür İran'da bulunan Emin Zararsız, temasları konusunda yaptığı açıklamada, iki ülke gümrük idareleri arasında geçmişten bu yana iyi ilişkiler olduğunu belirtti.

Gümrük idarelerinin temel olarak, yapılan ticareti kolaylaştırmak ve kaçakçılıkla mücadele etmek gibi iki temel işlevi bulunduğunu belirten Zararsız, İran tarafıyla bu bağlamda teknik görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

İran'la Türkiye arasında Gürbulak, Esendere ve daha çok tren geçişinin sağlandığı Kapıköy gümrük kapılarının açık bulunduğunu belirten Müsteşar Zararsız, iki tarafın da geçiş noktalarında bazı sıkıntıları olduğunu söyledi.

İran tarafının, Türkiye'ye geçen otobüslerin aranması konusunda bazı talepleri olduğunu, gümrüklerdeki işlemlerin uzun sürdüğü, sık arama yapıldığı ve özellikle Esendere geçiş noktasındaki bazı uygulamalardan şikayet ettiklerini aktaran Zararsız, söz konusu şikayetleri dikkate alacaklarını, ancak sınır kapılarındaki uygulamaların rutin olduğunu vurguladı.

Kendilerinin de İran'dan bazı talepleri olduğunu kaydeden Zararsız, yük taşıyan kamyonların İran tarafında güvenlik sorunu bulunduğunu, akaryakıt nedeniyle fazla para alındığını belirtti. İran tarafından, bu durumun düzeltilmesini, özellikle de araçlara yönelik tacizlerin bitirilmesini talep ettiklerini anlattı.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

 Sözlerini, "İran'la asıl büyük işbirliğimiz, kaçakçılık konusunda olacak" diye sürdüren Müsteşar Zararsız, İran'nın özellikle uyuşturucu kaçakçılığından mustarip olduğunu belirtti. Afganistan'la sınırı bulunan İran'ın bu konuda işbirliği geliştirmek istediğine işaret eden Zararsız, şunları söyledi: "Biz de Türk gümrük idaresi olarak kaçakçılıkla mücadeleyi temel misyon olarak görüyoruz. Akaryakıt, sigara ve uyuşturucu madde kaçakçılığı bizim öncelikle mücadele ettiğimiz alanlardır. Bu konuda bütün imkanları seferber ediyoruz. Bizim vizyonumuzla İran'ın yaklaşımı örtüştüğü için bu konuda çok yakın işbirliği söz konusu olacak. Bu konuda karşılıklı somut taahhütler oldu. Önerilerimizi olumlu karşıladılar."

Kaçakçılıkla mücadelenin iki vazgeçilmez temel unsuru bulunduğunu, bunların sağlam bilgi ve bu bilgiye dayalı operasyon olduğunu ifade eden Zararsız, İranla kaçakçılık üzerine bilgi değişimini gündeme getirdiklerini, İran tarafının da bunu kabul ettiğini bildirdi. Hem kaçakçılık olayları hem de kaçakçılık sicili bulunan kişilerin bildirilmesi ve kaçakçılıktan mahkum olmuş kişilerin kayıtlarının intikal ettirilmesi konularında anlaştıklarını söyledi. İranlı yetkililerle görüşmelerinde kaçakçılık üzerine ortak operasyon yapılmasını da gündeme getirdiklerini ifade eden Zararsız, sınır kapılarında yapılabilecek teknik operasyona İran tarafının da sıcak baktığını kaydetti.

Müsteşar Zararsız, bölge ülkeleri arasında kaçakçılık konusunda "bilgi ağı" oluşturulmasını önerdiklerini, İran'ın bu öneriyi de olumlu karşıladığını anlattı. Kaçak yolla yapılan ticaretin, yasal yolla yapılan ticareti engellediğine dikkati çeken Emin Zararsız, bu yüzden yapılan bütün görüşmelerde kaçakçılığın ön plana çıktığını, özellikle akaryakıt, sigara ve uyuşturucu kaçakçılığına vurgu yaptıklarını belirtti. İran'daki temaslarını tamamlayan Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız ve beraberindeki heyet, bu gece Türkiye'ye dönecek.

 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs