En Sıcak Konular

Türkiye artık tarımda söz sahibi

4 Aralık 2007 16:39 tsi
Uzun yıllardır dünya tarım sektöründe aktif rol oynayamayan Türkiye, elde ettiği başarılarla artık bu alanda da söz sahibi oldu.

Türkiye, Çin'in başkenti Pekin'de 2-6 Aralık tarihleri arasından düzenlenmekte olan Uluslararası Tarımsal Araştırmaları Danışma Konseyi (CGIAR)'nin 2007'deki yıllık toplantısına katıldı.

1971 yılında kurulan ve 65 ülke ve uluslararası örgüt tarafından oluşturulan söz konusu konseye katılan Türkiye, ikili görüşmeler yaparak tarımsal ileri araştırma merkezleriyle işbirliği olanaklarını belirledi.

2005'te bu konseye üye olan Türkiye, bu vesileyle dünyada en ileri seviyedeki tarımsal araştırma merkezleriyle işbirliği yapma ve ortak proje yürütme fırsatını elde etmiş oldu.

Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, son yıllarda Türkiye'nin tarımda elde ettiği başalarılarını üye ülkelerin temsilcileriyle paylaştı. Türkiye'nin ilklim değişikliği ve kuraklıkla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Burak, bu konuda ileri düzeyde araştırma yapılması için daha çok işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Dünyada 15 adet bulunan CGIAR'a bağlı tarımsal araştırma merkezlerinin genel müdürleri de söz konusu işbirliğinin geliştirilmesine vurguda bulunarak, Türkiye gibi ülkelerin bu konudaki desteklerinin önemli olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE KİRAZDA DÜNYA LİDERLİĞİNE KOŞUYOR

Dünya meyve ve sebze üretiminde dünyada en önemli ülkelerden birisi olan Türkiye'nin, potansiyelini değerlendirdiği takdirde, ihracat bakımından da ilk sıralara çıkma şansına sahip olacağı belirtiliyor. Masum Burak, buna örnek olarak Türkiye'nin dünya kiraz üretimi ve ihracatında ikinci sırada olmasını gösterdi. Yıllık 250 bin ton kiraz üreten Türkiye bunun yaklaşık 60 bin tonunu ihraç ederek, yaklaşık 150 milyon dolarlık gelir elde ediyor.

Burak, Türkiye'nin buna benzer olarak bir çok meyve ve sebzede iddialı hale geldiğini sözlerine ekledi.

 8 sütun



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs