Türklerin Putin aşkı niye? | " /> Türklerin Putin aşkı niye? | "/>

En Sıcak Konular

Güldüren röportaj: Türklerin Putin aşkı niye?

4 Aralık 2007 16:34 tsi
Güldüren röportaj: Türklerin Putin aşkı niye?

Putin’in partisi seçimleri kazandı. Batı basını seçimlere tepkili, Türkiye’de de seçim sonuçlarının ‘olumlu’ karşılandığı görülüyor. Türkler Putin’i galiba seviyor. Neden? Prof. Dr. Hasan Köni ile ‘Türklerin Putin aşkı&

Rusya’da Pazar günü yapılan seçimlerin yankıları sürüyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi seçimlerde net bir zafer kazandı. Oyların yüzde 64'ünü aldığını ilan eden Birleşik Rusya Partisi'ne karşı muhalifler kazan kaldırdı.

Batı basınının da Rusya seçimlerine tepki gösterdiği açık. Putin ‘çar’ olmakla suçlanıyor. NATO ‘seçimlerden endişeliyiz’ açıklaması yapıyor. Seçimlere hile karıştığı ileri sürülenlerden. Batının seçimlere sert tepki göstermesinin bir nedeni de Kremlin yönetiminin seçimlere yaklaşımının 2 Mart’taki başkanlık seçimlerine yaklaşımı ile ilgili önemli bir fikir vermesi. 2 Mart’ta Putin ve ekibinin geri adım atmayacağı ve direnerek yönetimini sürdüreceği ortaya çıkan sonuç. Putin yönetiminin iktidar konusunda ödünsüz olması Batı’yı tedirgin ediyor.

Peki, bu seçimler Türkiye’de nasıl yankı buldu. İlk bakışta sonuçların ‘olumlu’ karşılandığı söylenebilir. Her ne kadar seçimlerin demokratik olmadığı vurgulansa da Türkiye’de gözlenebilir bir Putin sempatisi var. Kimse bize kızmasın... Sadece tespit yapıyoruz. Putin ile ilgili haberlerde iyibilgi'ye gelen okur yorumları bunun göstergesi... Üstelik bu sempati sadece toplum ve basın özelinde değil, devlet katında da revaç görüyor.

Türkler Putin’e neden sempatiyle yaklaşıyor? Bu sorunun yanıtları arasında Putin’in ülkesini kalkındıran bir lider olması, Batıya ‘kafa tutması’ ve Türkiye için bir tehdit oluşturmaması gibi seçenekler yer alabilir. Ancak biz net yanıtlar almak için “Son Küresel Kart: Amerikan Turanı” isimli kitabıyla tartışma yaratan Prof. Dr. Hasan Köni’ye başvurduk. Köni ile konuşurken Putin’i, Bush’u ve ABD’nin PKK politikasını ele aldık. Ortaya güldüren, ancak düşündüren bir röportaj çıktı. Editoryal katkı hariç, dokunmadan yayınlıyoruz.

Hocam Putin’i seviyor musunuz?

Aşığım ben Putin’e… (Gülüyor)

Hocam, Türkiye’de gizli bir Putin hayranlığı var.

Doğru…

Üstelik bu hayranlık sadece toplum düzeyinde değil… Devlet katında da ‘Putinvari’ söylemler aldı başını gidiyor.

O kadar açık değil. Ancak söylediğin gibi kimi açıklamalarda bu etki hissediliyor.

Nedir Türklerde bu Putin sevgisinin sebebi?

Yaz bak söylüyorum: 1. Sözünü tutup petrol boru hatlarını geçirdiği için Türkiye’de seviliyor Putin. Doğalgaz hatlarını ABD’den önce Türkiye’den geçirdi. 2. Batının demokratikleşme edebiyatının edebiyat olduğu anlaşıldı. Ülkesine haysiyet kazandırdı Putin. Rusya’nın Nataşa imajı silindi. Bizi rahatsız etse bile kendi ülkesi için hayırlı işler yapıyor. Bu yüzden seviliyor. 3. PKK’yı İran’a karşı destekleyip Türkiye’ye karşı dövüyormuş gibi yapmıyor. PKK ile ilişkisi yok Putin’in. Bu yüzden devlet katında da tutuluyor. Tehdit değil artık yani.

Peki, Rusya seçimleri? Putin’in kazanması batı basınını kızdırmışa benziyor…

E şimdi tabii… İstenen şuydu: Putin taraftarı parti alamayacaktı seçimleri, Putin zaten gidiyordu. Rusya’da yönetim de Batının sevdiği adamlara kalacaktı. Ondan sonra şirketler ihalelere girecek, Moskova batı ile iyi geçinecekti. Sonra da bu ülke demokrat olacaktı. Bush nasıl kazandı seçimleri?

Florida mı?

Evet, Florida… Hatırladın mı onu? Florida’da seçimleri sayamama numarasıyla gelmişti Bush. Mahkeme kararıyla Başkan olmuştu. Orda seçim sonuçlarını saymama oyunuyla iktidara gelince demokrasi oluyor. Başkası zorlayıp kazanınca demokrasi olmuyor. Olmaz böyle bir şey. Demokrasi demokrasi dedin Irak’ın geldiği noktaya bak.

Demokrasinin içini boşalttılar hocam!

Aslına bakarsan iyi, haysiyetli yaşam verildiği zaman topluma, veren adamı seçer zaten. İngiltere’nin kraliçesi duruyor zaten. İyi yaşadıktan sonra özgürlükler ve haklara dokunulmadıktan sonra yönetim tarzı sorgulanmıyor. Demokraside açıklık vardır, transparan olmalıdır her şey. Peki, Türkiye’de böyle mi?

Tam değil galiba.

Ne tam değil, hiç değil! Mesela sen biliyor musun bu son PKK olaylarının ne anlama geldiğini. Ne yaşıyoruz, neler oluyor bu transparan mı? Açık mı bu?

Bir şeyler oluyor ama kimse bir şey söylemiyor.

E o zaman tam değil deme. PKK ile ilgili bir şeyler oluyor. ABD bize istihbarat veriyor, biz de vuruyoruz. Aslına bakarsan PKK ile PJAK’ın işleri aynı.

Nasıl yani?

Sen bana söyle bakalım bildiklerini. PJAK nedir?

Uzman değilim ama bilebildiğim kadarıyla PJAK, PKK’nın İran’da faaliyet gösteren kolu… ABD tarafından desteklendiği ileri sürülüyor…

PJAK nerde yaşıyor?

Bilmiyorum.

Kuzey Irak’ta. Peki, hangi kampları kullanıyor?

PKK kamplarını mı?

Karışık… PKK ile ortak kullandıkları kamplar da var, ayrı kampları da… Ama PKK ile ortak kullanıyorlar bazı kampları. Peki, PJAK’ın lideri kim?

Öcalan mı?

Ya, Öcalan… Şimdi birisini CIA destekliyor İran’a karşı, diğerini de dövüyor. Olur mu böyle şey?

Ama hocam hükümetin Kürt açılımı var. Kuzey Irak da yumuşuyor…

Terörün iki yüzü vardır. Silahlı tarafı vardır ve siyasi tarafı vardır. Siyasi tarafa başarılı olup açılım yaptırırsan silahlı taraf çözülür. ABD bize ‘haklar imtiyazlar verin çözülsün’ diyor.

Çözülür mü? Yani Türkiye kabul ediyor mu bunu? Olacak mı?

(duraksıyor) Bir şey söyleyecektim, ama boş ver…

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,051 µs