En Sıcak Konular

Türkiye'den Merkel'e tepki!

4 Aralık 2007 16:22 tsi
Türkiye'den Merkel'e tepki! AB Komisyonu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmayı parti programına alması üzerine, ''27 ülkenin oybirliğiyle aldığı müzakereleri başlatma kararına bağlı kalınmasını'

AB Komisyonu Başsözcüsü Johannes Laitenberger, günlük olağan basın toplantısında, "Bu karara bağlı kalmalıyız. AB Komisyonu müzakerelerin sürdürülmesinden yanadır" dedi.
 
Laitenberger, Almanya'da "demokratik bir tartışma" yaşandığını savunarak bu konuda yorum yapamayacağını ifade etti.
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hannover kentinde dün başlayan CDU kurultayında yaptığı konuşmada, "Türkiye ile Avrupa arasında imtiyazlı ortaklıktan yanaydık, hala bundan yanayız, gelecekte de bundan yana ve Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olacağız" demişti.
 
Kurultayda, partinin İlkeler Programı, sadece tek bir ret oyuna karşılık yaklaşık bin delegenin oyuyla kabul edilmişti.
 
İlkeler Programı'na, "AB'nin Türkiye'yle imtiyazlı ortaklığını doğru çözüm olarak görüyoruz" şeklinde ek bir ifade konulması yönünde Parti Önerge Komisyonu tarafından yapılan öneri de büyük çoğunlukla kabul edilmişti.
 
Merkel'in partisi Türkiye'ye yönelik imtiyazlı ortaklık önerisine sıcak bakıyor. Ancak Merkel, başbakan olduğunda müzakerelerin devlet politikası gereği devam etmesi gerektiğini belirtmişti.

Eleştiriler bugün de sürdü
 
Bugün de devam eden kurultayda konuşan CDU Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder de, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkarak, "bir ülkenin sadece AB'ye üye olmak istemesinin yeterli olmadığını" söyledi.
 
Kauder, "Burada Avrupa'nın daha da büyümesi için AB'nin entegrasyon gücü ve yeteneğinin de yeterli olup olmadığına bakılması lazım. Bu entegrasyon sorununu çözmediğimiz sürece Avrupa'nın gittikçe daha da büyümesine karşı uyarıda bulunuyorum. Avrupa'da şimdi sürekli bir büyümeye değil, istikrarlı olmaya ve iç büyüme sürecine ihtiyacımız var" dedi.
 
Almanya'da temel değerlerden birinin hoşgörü olduğunu ifade eden Kauder, "Bu nedenle ülkemizde yaşayan insanların dini vecibelerini yerine getirebilmeleri doğrudur. Müslümanların bu ülkede cami yapmalarını, Müslümanların tanrı evi kurmalarını anlayışla karşılıyorum. Ancak tanrı evi kurmak demek, tanrıya hizmet etmek demektir. Diğer bir ülkede güç gösterisi yapmaya çalışmak değildir" diye konuştu.
 
AK Parti'ye eleştiriler
 
Kauder, AK Parti'yi de eleştirerek, "Müslümanların ülkemizde dini vecibelerini yerine getirmelerine nasıl sadece hoşgörü göstermekle kalmıyor ve bunu anlayışla karşılıyorsak, Avrupa'ya gelmek isteyen bir partiden de, açık bir şekilde, Türkiye'deki Hıristiyanların da kendi inançlarına göre yaşamalarına imkan sağlayacağını söylemesini bekliyorum. Bence bu konu, bir ülkenin Avrupa'ya nasıl gelebileceğinin ya da gelemeyeceğinin de bir göstergesidir" dedi.
 
Kurultaya misafir konuşmacı olarak katılan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Erwin Huber de, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak CDU'nun görüşlerine katıldıklarını belirterek, "Açıkça şunu söylüyoruz: Ortaklığa 'Evet', üyeliğe 'Hayır'. Türkiye'de son haftalarda yaşanan gelişmeler de bizim bu tahmin ve görüşlerimizi doğruladı" diye konuştu.

CnnTürk



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,851 µs