En Sıcak Konular

"İncil'e inanıyor musun?" sorusu ABD'yi karıştırdı

4 Aralık 2007 16:18 tsi
ABD'li Başkan adaylarına yöneltilen “İncil'e inanıyor musunuz?” sorusu ülke gündeminden düşmedi ile CNN tarafından organize edilen açıkoturumun yankıları devam ediyor.

Açıkoturumun en ilginç anlarından biri, bir seyircinin YouTube'a yüklediği video aracılığıyla adaylara yönelttiği, "İncil'in her kelimesine inanıyor musunuz?" sorusu olmuştu. Soruya biraz duraksayarak "evet" cevabını veren Mormon kilisesi mensubu Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, Evanjelikleri menun ederken Mormonları sinirlendirdi. Mormonlar, İncil'in değiştirilmiş olduğuna inanıyor.

Youtube oturumunda bu sorunun ardından gözler, Evanjelik ağırlıklı muhafazakar tabanın temkinli yaklaştığı, Rudolph Giuliani ile Mormon kilisesi mensubu Mitt Romney'e çevrilmiş ve Romney kısa bir tereddütten sonra "İncil'in kesinlikle Tanrı kelamı olduğuna inanıyorum" diye cevap vermişti.

Bu cevaba şaşıran açıkoturumun sunucusu Anderson Cooper, "Her kelimesine inanıp inanmadığını" yeniden sormuş, Romney, "Evet, Tanrı kelamı olduğuna inanıyorum. Bazı kelimelere farklı anlamlar veriyor olabilirim ama Tanrı kelamı olduğuna inanıyorum. Devamlı İncil okuyorum ve İncil'le hiçbir uyuşmazlığım yok. Ona uygun yaşamaya çalışıyorum" şeklinde cevap vermişti.

İncil'in hiçbir kelimesinin değişmediğini ve yanlış olamayacağına inanan Evanjelikleri mutlu edecek bu yaklaşım, Mitt Romney'in bağlı olduğu Mormon Kilisesini (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) ise dalgalandırdı. Kilisenin resmi internet sitesine açıklama koyma ihtiyacı hisseden Mormonlar, İncil'e büyük hürmet duyduklarını ve Tanrı'dan olduğuna inandıklarını kaydederek, "Ancak, bugünkü İncil'in yanlış içermediğine inanmıyoruz" dediler.

Açıklamada, "İncil'in derlenmesi, bir araya getirilmesi, tercümesi ve yazıya dökülmesi sırasında birçok hata da içine karıştı. Mormonlar İncil'in yanı sıra, "Book of Mormon", "the Doctrine and Covenants" ve "the Pearl of Great Price" kutsal kitaplarını da inançlarının temel kaynakları olarak görürler" ifadeleri yer aldı.

Mitt Romney'in, "Bu kitabın Tanrı kelamı olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna hemen cevap vermeyip kısa bir tereddüt göstermesi, Evanjelik çevrelerin ilgisini çeken an oldu. Christian Broadcasting Network'ten David Brody, "O tereddüt anında oldukça rahatsız olduğu görünüyordu. Evanjelikler için bu tereddüt, 'aslında değil'in yansıması. O tereddüt anında, Romney'in en 'politik' cevabı aradığı çok belliydi" yorumu yaptı.

Ancak bazı çevrelerse, başkanlık adaylarına, "İncil'e inanıyor musunuz?" sorusu sordurulmasına tepki gösterdiler. Utah Eyalet Universitesi Mormon Tarihi Profesörü Philip Barlow, "İnsanların başkan olmak için böyle bir şeye inanma zorunlulukları var mı?" diye sorarak, soruya tepki gösterdi.

Soruya muhatap olan diğer başkan adayı Rudolph Giuliani de bir süre duraklamıştı. Giuliani'nin rakiplerinden aynı zamanda papaz olan Arkansas eski Valisi Mike Huckabee, "Sayın belediye başkanı, cevap için yardıma ihtiyacınız var mı?" diye takılmış; buna gülerek karşılık veren Giuliani de İncil'in tamamına lafzi olarak değil bazı kısımlarının teşbih olduğuna inandığını söylemişti.

8 sütun

 



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs