En Sıcak Konular

Yunanistan'la güven arttırıyoruz!

4 Aralık 2007 15:56 tsi
Yunanistan'la güven arttırıyoruz! Atina'da bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüştü. İki bakan yeni ''güven artırıcı önlemler'' paketini imzaladı.

Atina'da bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüştü. İki bakan yeni ''güven artırıcı önlemler'' paketini imzaladı.

Yeni pakette daha çok askeri konularda önlemler var. Buna göre:

 

- İki ülkenin askeri komutanları düzenli görüşmeler gerçekleştirecek.

- NATO çerçevesinde barışı destekleme harekatlarına katılmak üzere birleşik müşterek bir hareket birliği kurulacak.

- Bİrleşik bir kara birliği teşkil edilecek.

- Birleşik doğal afet, kurtarma, insani yardım görev birliği oluşturulacak.

- Trakya'da, Türk-Yunan sınırındaki birliklerin komutanları arasında görüşmeler yapılacak.

Bu arada, Türkiye ile Yunanistan arasında açıklanan yeni güven artırıcı önlemler çerçevesindeiki ülkenin ortak askeri birlik oluşturması öngörülüyor.

 

Diplomatik kaynaklar, iki ülke arasında ilk kez yapılacak bu uygulamanın detaylarının askeri makamlarca ilerleyen günlerde yapılacak görüşmelerde kararlaştırılacağını, ortak birliğin Afganistan gibi dünyanın sorunlu bölgelerinde görev yapabileceğini kaydettiler.

Babacan - Bakoyanni basın toplantısı

 

Dışişleri Bakanı Babacan, Bakoyanni ile yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye ile Yunanistan arasında açıklanmış olan 5 yeni güven artırıcı önlemin, iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletme yönündeki ortak iradenin kanıtı olduğunu söyledi.

 

Kıbrıs konusunun her iki ülkeyi ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin kapsamlı bir çözüme BM parametreleri çerçevesinde ulaşabilmek için elinden geleni şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada yapacağını bildirdi.

 

Babacan, "Bu vesileyle yeniden belirtmek istiyorum ki, Yunanistan'ın ülkemizin AB sürecine verdiği destekten memnunuz, bu desteğin güçlenerek devam etmesini de beklemekteyiz. Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog süreci, atılan önemli adımlarla artık bir ortaklık ilişkisine dönüşmüştür. Enerji, ticaret, bankacılık, turizm ve ulaştırma gibi sektörlerde sağlanan gelişmeler bunun açık bir kanıtıdır" dedi.

 

Bakoyanni'den sıcak mesajlar

 

Dora Bakoyanni de ülkesinin ikili ilişkiler çerçevesinde karşılıklı çıkarlar yolunda sabırla yürüme kararlılığında olduğunu belirtti.

 

Kıbrıs sorununun kalıcı ve adil çözümü için, iki toplum ve iki devlet temeline dayanmasının son derece önemli olduğunu belirten Bakoyanni, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bu çerçevede değerlendirilmesi ve AB kriterleri bağlamında tam üyelik amacının gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Bakoyanni, "Bölgede güvenliğin ve istikrarın hakim olması, ayrıca daha da güçlü bir demokrasi için Türkiye'nin AB'ye üye olması şart" diye konuştu.

 

İkili ilişkileri geliştirme yönündeki çabaları kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Bakoyanni, her iki ülkede de yeni hükümetler olduğunu hatırlatarak, "Önümüzde açılacak fırsatlar penceresi bulunmaktadır" dedi.

 

Halklar arası dostluğu ve işbirliğinin samimi görüşmelerle daha ileri götürülebileceğini kaydeden Bakoyanni, ekonomik ilişkiler alanındaki başarıyı diğer alanlarda da göstermeye kararlı olduklarına işaret etti.

 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, görüşmelerin dostane ortamda geçtiğini belirterek, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel, uluslararası, Balkanlar, Ortadoğu gibi konuları ele aldıklarını ve yapıcı görüşmelere devam ettirme niyetinde olduklarını sözlerine ekledi.

Karamanlis ocak sonunda Türkiye'ye gelecek

 

Görüşmeden çıkan bir diğer önemli sonuç da Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye ziyareti oldu. Karamanlis'in ocak ayı sonunda Ankara'ya geleceği açıklandı.

 

Böylece Karamanlis, 48 yıl aradan sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olacak.

CNN

Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,913 µs