'iç savaş' Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor! | " /> 'iç savaş' Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor! | "/>

En Sıcak Konular

Bu 'iç savaş' Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor!

4 Aralık 2007 14:06 tsi
Bu 'iç savaş' Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor! Amerikan seçimleri yaklaşırken Washington’da ilginç gelişmeler oluyor. Demokratlar İran ile ilgili politikanın gözden geçirilmesini isterken, Beyaz Saray’da Irak savaşı yüzünden görevinden olan ilginç bir isim tekrar siyasete dönüyor. iyibilgi

Şu sıralar Washington’da Türkiye’yi ve bölgesini yakından ilgilendiren bir “savaş” yaşanıyor. Üstelik bu savaş sadece yönetimle sınırlı değil. Savaşın kolları Amerikan istihbaratına kadar ulaşıyor.

ABD’nin İran politikası ile ilgili sorun yaşadığı, Bush yönetiminin Amerikan seçimlerine kadar elinde kalan kısa sürede harekete geçip geçmeme konusunda kararsız kaldığı bilinen bir gerçek. İşte Washington’da yaşanan savaş da bu…

Söz konusu iç çatışmaya demokratlar dahil değil üstelik. Evet, demokratlar yapılan son açıklamalara göre ABD’nin İran politikasını gözden geçirmesini istiyor. Ancak şimdilik onlar konu dışı… Asıl savaş Bush-Chenney çizgisiyle Dışişleri Bakanlığı ekibi arasında yaşanıyor. iyibilgi’nin görüşlerine başvurduğu ADAM Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi uzmanı Murat Sofuoğlu “asıl çatışmanın” Cumhuriyetçiler içinde “İran’a saldırıp saldırmama konusunda” yaşandığını, üstelik bu çatışmanın istihbarat örgütüne de sıçradığını belirtiyor. Dün New York Times’ta manşetten verilen CIA kaynaklı “İran nükleer programını 2003’te durdurdu” haberinin Amerikan istihbaratı içinde saldırının olmasını engellemeye çalışan bir grup tarafından verilmiş olabileceğini söyleyen Sofuoğlu şunları söylüyor: “En büyük korkulardan birisi Aralık ayı başında Bush yönetiminin İran’a saldıracağı şeklindeydi. Bu haberin tam da şimdi çıkması manidar. Çünkü istihbarat örgütü ‘İran nükleer silah üretecek’ diyen Bush’u yalanlıyor”

Wolfowitz siyasete dönüyor  
 
Bu arada Irak savaşının mimarlarından, ABD’nin Irak’ta düştüğü durumdan sonra görevi Dünya Bankası başkanlığına çevrilen Paul Wolfowitz siyasete geri dönüyor.

Irak Savaşı’nın önde gelen mimarı olan "Pentagon’un eski iki numaralı adamı" ve eski Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, ABD Dışişleri Bakanlığı’na dönüyor.

Wolfowitz, Arap asıllı sevgilisi Şaha Alirıza’ya hak etmediği "maaş artışı ve terfi verdiği için" patlak veren skandalın ardından Dünya Bankası’ndan ayrılmak zorunda kalmıştı. Newsweek Dergisi, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Wolfowitz’den "Uluslararası Güvenlik Danışma Kurulu Başkanı" olmasını istediğini kaydetti. Gizlilik damgası taşıyan belgeleri görebilen ve 18 üyesi olan kurul, Rice’a, silahsızlanma, nükleer silahlarlar ve diğer konularda tavsiyelerde bulunuyor.

İşte bu önemli… Çünkü Wolfowitz Irak savaşının mimarlarından… Ancak İran’a yönelik bir saldırıya nasıl yaklaştığı bilinmiyor. Irak savaşı sonrası Washington’da etkisini kaybeden neo-con ekibin dönüşü olarak da yorumlanabilecek bu gelişmeyi de Murat Sofuoğlu’na sorduk. İyibilgi’nin sorularını yanıtlayan uzman Condalezza Rice’ın Wolfowitz’i o göreve getirmek istemesinin öncelikle “doğrulanması gereken bir haber” olarak yorumluyor. Sofuoğlu haberin gerçek olması halinde Chenney ve ekibi tarafından baskı altına alınan Rice’ın bir denge unsuru olarak Wolfowitz ile iletişime geçmiş olabileceğinin altını çiziyor.

İyibilgi.com



Bu haber 1,939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs