En Sıcak Konular

Kirli ilişki: Bu iddia çok tartışılır!

4 Aralık 2007 11:18 tsi
Kirli ilişki: Bu iddia çok tartışılır! Atlasjet'e kiraladığı ve İstanbul Isparta seferini yaparken düşen uçağın mülkiyet sahibi olan World Focus Havayolları ve SGHM hakkında müthiş iddialar. Şirket Genel Müdür'ün otel parasını dahi ödemiş...

Hürriyet'in iddiasına göre, Wold Focus Havayolları,'nın kendi teknisyeni, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM), 'Havayolunun teknik olarak yetersiz olduğu' ilişkin bir mektup yazmış fakat, SGHM bu mektubu dikkate bile almamış. Haberdeki iddialar bununla sınırla değil. Teknisyenin ihbarına rağmen incelenmeyen Worl Focus Havayolları, şu anda SGHM'nin Genel Müdürü, 2005’te Ulaştırma Bakanı’nın havacılıktan sorumlu danışmanı olan şimdiki Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun İstanbul’daki otel masraflarını ödemiş.

İşte, düşen uçağın mülkiyet sahibi ve SGHM hakkında çok tartışılacak iddialar:

World Focus Havayolları’nın, kaza kırım raporlarını veren SHGM’nin şimdiki Genel Müdürü’nün otel faturasını ödediği ortaya çıktı. Kendi teknisyeni ’Yetersiziz’ mektubu yazdığı halde, SHGM şirket hakkında hiçbir işlem yapmadı. Eritre’deki uçağına bakım için 1000 dolar gönderemeyen şirketin ortakları ise milyonlarca dolarlık yatırımların sahibi.

ISPARTA’da, kiralandığı AtlasJet’in logosunu taşıyan uçağı düşen World Focus Havayolları’nın, bakımdan uçuş işletmeye, operasyondan finansa uçuşlara başladığı 2004 yılından bu yana ciddi sorun yaşadığı ortaya çıktı. Havayolunun kendi teknik bölümündeki çalışanlar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM), "Teknik olarak işletmemiz yetersiz, bizi inceleyin" diye yazı yazdı. SHGM’nin ise tüm aksaklıklara rağmen World Focus’un uçuşlarını bir kere olsun durdurmaması veya ceza kesmemesi dikkat çekti. 2005’te Ulaştırma Bakanı’nın havacılıktan sorumlu danışmanı olan şimdiki Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun İstanbul’daki otel masrafları da, World Focus tarafından ödendi.

ŞİKAYET VAR, İŞLEM YOK Şirketin uçak bakımı yaptığı teknik bölümünde Uçak Teknisyeni olan Alaattin Yurttaş, 19 Ekim 2005’te, SHGM ve Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne mektup yazdı. Havayolunun teknik olarak yetersiz olduğu, SHGM’nin inceleme başlatması gerektiği belirtilen mektupta, şunlar yer aldı: "JAR 145-147, SHDT kuralları da dahil, Safety Warning (emniyet uyarıları) ve Caution’larla (ikazlarlarla) Emergency Procedure’lara (acil durum prosedürlerine) uyulmuyor. Bu konularda yaptığımız uyarılar dikkate alınmıyor. Yetkili personel az. Teçhizat, büro ekipmanı yetersiz. Yetkili personel, yetkileri belli iken bunların dışına çıkarılmak sureti ile iş yaptırılmak istenmektedir. Bu yapılmadığı zaman tehdit yolu ile maaş alamayacağımız ima edilmektedir." Ancak bu yazı sonrasında SHGM, hiçbir işlem yapmadı.

KARŞI ÇIKAN GİTTİ Havayolu’nun 2005’de Uçuş İşletme Başkanı, yani tüm pilotların ve kabin memurlarının bağlı olduğu Kaptan Pilot Hüseyin Oymak, Genel Müdür Aydın Kızıltan’a bir yazı yazarak uçuş ekiplerinin maaşlarının ve harcırahlarının yatmadığını 28 Ekim 2005’te bildirdi. Ağustos ayından bu yana maaşların ödenmediğini belirten Oymak, 2 Kasım’a kadar ödeme yapılmaması durumunda personelin uçuş yapmayacağını ifade etti. Oymak, yine aynı tarihli tüm başkanlıklara yazdığı bir başka yazısında ise, "Operasyon gereği hizmet alacağımız işletmeler alacaklarını tahsil etmediklerinden dolayı sürekli sorun yaşanmaktadır. Personel sorunlarla mücadele etmekten bunalmış durumdadır" dedi. Bu yazının hemen ardından SHGM, World Focus’un girişimiyle Uçuş İşletme Başkanı Hüseyin Oymak’ı, ’yetersiz’ olduğu gerekçesiyle görevden aldı.

SON UÇAK ERİTRE’DE 2004’te kurulan şirketin üç adet MD83 tipi yolcu uçağı bulunuyordu. Bu uçaklardan ikisi AtlasJet’e kiralandı (biri Isparta’da düştü). Son uçak ise Afrika’da, Eritre’de uçuyor. Ekibiyle görev yapmaya çalışan uçağın teknik ekibi, yedek parçasızlık nedeniyle şirkete sitem dolu bir yazı gönderdi. Teknik personel Fevzi Yavuz, uçağın ciddi arızalarının olduğunu belirterek, GPWS control box, Bleed Transmitter, ön ve ana iniş takım lastikleri gibi hayati parçaları acilen istedi. Yazıda, "Teknik harcamalar için bin dolar gönderilmesi, bu operasyon sürecekse sesimize kulak verilmesini istiyoruz" diyerek Eritre’deki teknik genel müdürlüğe yalvardı.

Kahvaltıyı bile şirket ödedi

SİVİL Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun daha Ulaştırma Bakanı Müsteşarı’yken World Focus Havayolları ile iyi ilişkiler kurduğu ortaya çıktı. Arıduru’nun 20-21 Mart 2005 tarihleri arasında İstanbul’da Polat Renaissance Otel’de kaldı. 163.35 YTL’lik oda ve 33 YTL’lik kahvaltı toplam 196.35 YTL’lik faturanın ödemesi tescil adı Dünyaya Bakış Havayolları olan World Focus tarafından yapıldı.

Arıduru’dan son sürat aklama

SİVİL Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, dün bir basın toplantısında, henüz FDR olarak adlandırılan uçuş verilerini kaydeden cihazın çözümü yapılmadan Isparta’da düşen uçağın teknik sorun yaşamadığını iddia etti. Pilotların rotalarından neden kaydıkları konusunda yorum yapmayan Arıduru’nun teknik sorun yaşanmadığını, uçağın motorlarının sorunsuz çalıştığını üzerine basarak söylemesi dikkat çekti. Basın toplantısında, incelenmek üzere yurtdışına gönderilen ve kara kutu olarak adlandırılan Kokpit Ses Kayıt Cihazı (Cockpit Voice Recorder-CVR) ve Uçuş Veri Kayıt (Flight Data Recorder) cihazlarının sergilenmesi dikkat çekti.

Hürriyet



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,724 µs