En Sıcak Konular

AKP iddialı: Diyarbakır'ı alacağız!

4 Aralık 2007 09:19 tsi
AKP iddialı: Diyarbakır'ı alacağız! Başbakan Yardımcısı Yazıcı, 2009 yerel seçimlerinde AKP’nin ipi göğüsleyeceğini, Diyarbakır’a özellikle önem verdiklerini söyledi. Terör politikalarının vatandaş tarafından memnuniyetle karşılandığını ileri süren Hayati Yazıcı, ‘Sosyal y

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 2009 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı AKP’nin kazanmasının, parti açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Yazıcı, “Diyarbakır’ı, İstanbul ve Ankara kadar önemsiyoruz. İyi bir adayla Diyarbakır’da seçimi göğüsleyebiliriz” dedi.

Terörle mücadele ederken, teröre destek vermeyen vatandaşın devlet tarafından korunması gerektiğini, AKP hükümetinin de bu görevi hassasiyetle yerine getirdiğini vurgulayan Yazıcı, “Terörle ilgili süreç başarıyla yönetildi. Halkın memnuniyet duyduğuna ilişkin bir ittifak oluştu” dedi. Yazıcı’nın

AKŞAM’ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

CHP’NİN YAPACAĞINI BİZ YAPTIK

AKP’nin merkez partisi olma yolundaki yorumunuzu alabilir miyiz?

- Bir parti, belli bir siyasi oluşumu, salt kadrolarda yapacağı değişikliklerle siyasi yelpazenin bir yerine koyamaz. Uygulamalar önemli. Biz çok önemli projeleri hayata geçirdik. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma kaynakları, kimsesizlerin ve yoksulların sesi olma doğrultusunda kullanıldı. Bunları, ayrımcılık yapmadan gerçekleştirdik. Kişiler, felsefi düşünceler, etnik kökenler, dinsel farklılıklar gözetmeden çalışıyoruz. Entellektüel kesime eleştiri olacak ama, halk katmanları bizi daha iyi kavradı. Halk, bizim Türkiye’nin partisi olduğumuzu anladı. Entellektüel kesimde bize karşı bir önyargı var. Görünürde muhafazakar insanlarız, bireysel olarak dindar da sayılabiliriz. Yaptıklarımızın görüntü olduğunu, kafalarımızda başka şeyler olduğunu iddia ediyorlar. Muhalefet ise herhangi bir proje üretemediği için, karalayacak bir şeyler arama gayreti içinde. Oysa siyasi yelpazede sol programa sahip olan partilerin, sosyal politikaları ön çıkarmaları, proje üretmeleri gerekir.

AKP’li yetkililer, Türkiye’de bir sosyalist, sol parti olmamasının eksikliğini duyuyor gibiler...

- Doğrudur. Proje üreten, eleştiri yapan ardından çözümünü ve önerisini gösteren, donanımlı siyasi partiler olsa bizi daha çok kamçılardı bu. Şimdi bütün alanı, AK Parti doldurmuş durumda.

Başbakan, medyaya kızgın mı bakıyor?

- Kızgın demeyelim, bazen çok haksız eleştiriler oluyor, söylenmeyen şeyler söylenmiş gibi yazılıyor. Dolayısıyla spekülasyona yol açıyor. Başbakan bunları görünce üzülüyor, bazen kızdığı da oluyor.

Teşkilatı en iyi bilen isimsiniz. Yerel seçimlerde AKP Diyarbakır’ı alabilir mi?

- Ben teşkilat başkanlığım sırasında şunu söyledim: 2002 seçimlerinden hemen sonra iyi bir örgüt oluşturabilseydik, 2004 yerel seçimlerini göğüsleyebilirdik. Örgütümüz o dönemde iyi donanımlı ve yaygın değildi. Sonra yeni bir yapı oluşturduk. Düzenli çalışıp yaptıklarımızı halka iyi anlatabilirsek 2009 yerel seçimlerinde ipi göğüsleriz. İyi bir adayla Diyarbakır’da seçimi alırız. Bu Türkiye için çok önemlidir. Diyarbakır Belediyesi’nde seçimi kazanmaya, İstanbul ve Ankara kadar önem veriyoruz. Her ilin önemi var, ama Diyarbakır daha farklı.

Örgütünüz Diyarbakır’da halka ulaşmayı başardı mı?

- Halk bizi doğru algıladı. Örgüt bakımından da eskiye oranla çok daha iyiyiz.

DOLDURUŞA GELMEDİK

Bölge milletvekilleri, “Terörle mücadele konusunda AKP’nin bölgedeki güvenilirliği arttı” şeklinde yorum yapıyorlar. Siz de böyle mi düşünüyorsunuz?

- O noktada bir ittifak var. Terörle ilgili sürecin çok iyi yönetildiğine, halkın memnuniyet duyduğuna ilişkin. Serinkanlı davranıldı. Dolduruşa gelinerek, heyecanla hareket edilmedi. Sabırla, metanetle süreç yönetildi ve yönetilmeye devam ediyor. Oradan gelecek üç-beş çapulcunun yapacağı işe kimse prim bırakmaz. Teröre destek vermeyen, onlarla birliktelik içinde bulunmayan vatandaşı korumak hükümetin, devletin görevidir. Biz bunu çok önemsiyoruz. Bu hassasiyet içinde hareket ediyoruz.

Köylere 1.5 milyar kaynak

Sosyal projeler için ne kadar kaynak ayrıldı?

- 2007’de 1.3 milyar YTL civarında kaynak oluşturuldu. 2008’de 1.4 milyar YTL kaynak ayrılacak.

Güneydoğu için proje var mı?

- Bu kaynakları, Güneydoğu’da iş edinme konusunda yaygın şekilde kullanmayı düşünüyoruz. Her ay vakıflara 35 milyon YTL kaynak aktarıyoruz. Şeker Bayramı’nda 70 milyon YTL göndereceğiz.

KÖYDES devam ediyor mu?

- Evet, bu projeyi çok önemsiyoruz. 2006-2007 Türkiye genelinde 2 milyar YTL kaynak ayrıldı.

Rahmetli Ecevit “Köy Kent” dediğinde gülenler olmuştu. Merkeze toplamak fikri yanlış mı?

- Masraflı olduğu doğru, ama vatandaşın yerleşmiş bir alışkanlığı var. Kendi rızası dışında zorla iş yapamazsınız. Bizim toplulaştırma gibi bir projemiz yok. Ama arzu ederiz ki bir arada olsun. Özellikle Karadeniz’de çok dağınık. Öte yandan bizim önyargımız, kompleksimiz yok. Kim doğru demişse onu saygıyla anarız. Kimin doğru, özgün bir projesi varsa onu alır geliştirir uygularız.

Deniz Güçer / Akşam



Bu haber 192 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs