Ayrılmanın kimseye faydası yok! | " /> Ayrılmanın kimseye faydası yok! | "/>

En Sıcak Konular

Kürt aydınları: Ayrılmanın kimseye faydası yok!

4 Aralık 2007 09:00 tsi
Kürt aydınları: Ayrılmanın kimseye faydası yok! Türkiye'nin demokratikleşme hedefinde hızla ilerlediğinin altını çizen Kürt kanaat önderleri, devletin artık Kürt varlığını kabul ettiği, Kürtlerin de devlete bağlılığının arttığına dikkat çekti. İşte Kürt aydınların kendi ağızlarından, değişen görüşleri

Buna karşılık bazı kesimlerin artık 'Sevr sendromu'ndan kurtulması gerektiğine işaret edildi.

Türk, önceki gün Zaman'a yaptığı açıklamada geçmişte Kürt devleti kurulmasını isterken bugün bunun 'tehlike ve tuzaklarla dolu' olduğunu gördüğünü belirtmiş; bin yıldır birlikte yaşayan iki halkın birbirinden ayrılamayacağını kaydetmişti. Kürt aydınlar, Türk'ün sözlerinin önemine dikkat çekerken, Türkiye'nin daha fazla demokrasiyle tüm sorunları aşacağı fikrinde birleşti. Kendisini Türkiye'nin sahibi olarak gördüğünü belirten AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, bu noktaya geldiği için Türk'ü tebrik etti.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Şerif Ertuğrul, Kürtlerin Türkiye'nin asli unsuru olduğunu, hiçbir gücün iki halkı birbirinden ayıramayacağının altını çizdi. Hak-Par lideri Sertaç Bucak, Kürt devleti istemenin realist bir yaklaşım olmadığını ifade ederken, ANAP'lı eski Diyarbakır Milletvekili Haşim Haşimi, bölge halkının son seçimde AK Parti'ye oy vererek, ayrılmak istemediğini ortaya koyduğunu anlattı.

CHP'li eski Hakkari Milletvekili Esat Canan, Türk'ün görüşlerine katıldığını ifade ederek, Kürtlerin ayrı bir devlet istemediğini kaydetti. Kürt aydınlarından Ümit Fırat, ayrılık talebi olmamasına karşın bazı kesimlerde hâlâ Türkiye'nin bölüneceğine yönelik bir 'Sevr sendromu' yaşandığına dikkat çekti. Bu endişelerin geride kalmasını isteyen Fırat, bölge halkının yaşadığı değişimi kendi şahsında şöyle özetledi:

"30 yıl önce Türkiye'den hiçbir umudum yoktu. Çünkü ülkenin demokratikleşme hedefi olduğuna inanmıyordum. Benim de 'burada yerim yok' tespitim vardı. Ayrılıkçı seçenek önümüzdeydi; çünkü başka çaremiz yoktu. Ama Türkiye, 1990 sonrası önüne bir demokratikleşme ve Batı ile entegrasyon süreci koydu. Artık Türkiye'de Kürtlere yer var. Diasporadaki Kürtler, Türkiye'deki değişimi fark etmedikleri için henüz bizim noktamıza gelemediler."

Bu ülkenin İzmir'i de Antalya'sı da benim

Ali İhsan Merdanoğlu (AK Parti Diyarbakır Milletvekili): Ben Kürt kökenli bir insan olarak Türkiye'nin sahibi olduğumu düşünüyorum. Bu ülkenin Antalya'sı da, İzmir'i de benim. Bir Kürt olarak Çanakkale'de vardım, Allahüekber Dağları'nda vardım. Şimdi Ahmet Türk de benim noktama geldiyse onu tebrik ederim. Bu ülkede bin yıldır iki halk kardeşçe yaşıyor, her şeyimiz iç içe geçmiş. İki kapıyı çalsanız biri İstanbulluysa diğeri Diyarbakırlıdır.

Kürtler, bu ülkenin aslî unsurları

Şerif Ertuğrul (CHP MYK üyesi): Hiçbir zaman hiçbir kuvvetin Türklerle Kürtleri birbirinden ayıramayacağını düşünüyorum. Kürtler bu ülkenin asli unsurlarıdır. Avrupa Birliği (AB) sürecinde yapılan açılımlar bu çerçevede çok önemlidir. Uygulamadaki bazı eksiklerin de giderilmesiyle şu anda yaşanan sorunların kısa sürede biteceğini düşünüyorum.

Sevr sendromundan kurtulmak gerekir

Ümit Fırat (Araştırmacı yazar): Türkiye'de ne yazık ki hâlâ bölünme endişesini içeren bir 'Sevr sendromu' var. Bu noktadan kurtulmak gerekir. Dünya bölünmeye değil, bütünleşmeye gidiyor. Dünyanın doğusu ve batısı arasında hukuk ve özgürlük konusunda çok net ayrışmalar yaşanıyor. Kimse arkasını Batı'ya dönmek istemez. Herkes Batı'da gelişen hukuku, özgürlüğü, demokratik modelleri örnek almaya çalışırken, Kürtler kalkıp Türkiye ile ayrışarak sırtını Batı'ya dönmez. Kürtlerin de batısı Türkiye'dir. Bazı Kürtlerin de artık 'Ortadoğu'nun sınırlarının takdim edildiği noktada bize de bir şey düşer mi?' anlayışından kopması gerekir.

Demokratikleşmenin sürmesi birleştirir

Esat Canan (Eski CHP Hakkari Milletvekili): Türk'ün açıklamalarını destekliyorum. Doğu'da yaşayan insanlar bir Kürt devleti istemiyor. Kürtlerin istediği tek şey, varlıklarının tanınması, hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi. Kültürlerini ve hayat tarzlarını rahatça ortaya koymak istiyorlar. Sorunların tek çözümü demokrasidir. Daha fazla demokrasi, Kürtlerle Türkleri daha da birleştirir, Kürtlere 'bu ülkenin sahibi olduklarına ilişkin' güven verir. AK Parti'nin Kürt politikası doğru. Bunun doğruluğu seçimlerde de ortaya çıkmıştır. Bu tabloyu CHP ve MHP iyi görmeli.

Devlet ve askerde müthiş değişim var

Haşim Haşimi (Eski ANAP Diyarbakır Milletvekili): Kürtler ile Türkler kaynaşmıştır. Kürtlerin gidecek bir yeri yoktur. Türkiye artık kendine güvenmeli. Siyasi ve sosyal dinamikler farklı bir devleti mümkün kılmaz. Yapılması gereken şey özgürlükler konusunda ilerlemedir. Gelinen noktada, her kesimde değişim söz konusu. Devlette ve askerde müthiş değişim var. Kürtler de çok değişti. Ben DTP'nin ayrılıkçı olmadığı konusunda netim.

Kürt devleti talebinin zemini yok

Sertaç Bucak (Hak-Par lideri): Realist olmak gerekir; Kürt devleti talebinin bir zemini yok. Kürtler, Türkiye sınırları içinde çözüm arıyor. Bu sınırlar değişmeyecek; ancak Kürtler değişecektir. Öncelikli sorunumuz demokratikleşmedir. Türkiye'nin AB kriterlerini yerine getirmesi ve tüm sorunların açıklıkla tartışılması durumunda sorunlar çözülür.



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,217 µs