PKK bir terör örgütüdür | " /> PKK bir terör örgütüdür | "/>

En Sıcak Konular

El Hekim: PKK bir terör örgütüdür

4 Aralık 2007 08:34 tsi
El Hekim: PKK bir terör örgütüdür Irak'taki Birleşik Irak Ortaklığı partisinin Şii lideri ve Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Abdülaziz El Hekim, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu vurguladı ve ''Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi'' dedi.

El Hekim, Washington'da, uluslararası çatışmalara barışçı çözüm bulunmasını destekleme kapasitesini geliştirmek üzere ABD Kongresi tarafından kurulan ve kendisini "bağımsız bir kuruluş" olarak tanımlayan ABD Barış Enstitüsü'nde (USIP) bir toplantıya katıldı.
 
El Hekim buradaki konuşmasında, "Türkiye ile ilişkiler çok iyi. Son dönemde PKK ile ilgili sıkıntılar yaşandı. Bilindiği gibi PKK terörist bir örgüt ve Irak anayasasına göre, hiçbir terörist örgütün Irak topraklarında faaliyette bulunmasına izin verilemez. Irak'ın, komşularına, özellikle de Türkiye'ye zararı olacak bir tutum alması söz konusu değil" diye konuştu.
 
Abdülaziz El Hekim,Türk askeri kuvvetleriyle Irak sınırında bir sıkıntı olmaması yönünde çalıştıklarını ve bu yönde başka ülkelerin de kendilerine yardımcı olduğunu kaydetti.
 
El Hekim, bu meselenin barışçı bir yolla çözülmesine çalıştıklarını da söyledi.
 
"Kerkük'ün nihai statüsü için referandum yapılmalı"
 
Irak'ta federalizmi desteklediklerini vurgulayan El Hekim, Irak anayasasına göre, Irak'taki bölgelerin kendilerini federal bölgelere dönüştürme hakkının bulunduğunu ve Iraklı Kürtlerin zaten "federal bir bölge" olarak var olduklarını ifade etti.
 
Irak halkının federalizm konusundaki görüşlerini belirlemek üzere bir referandum yapılması gerektiğini belirten El Hekim, temsil ettiği Birleşik Irak Ortaklığı'nın bütün üyelerinin federalizmi desteklediğini savundu.
 
Irak anayasasına göre Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için bu yılın sonundan önce bir referandum gerçekleştirilmesine ilişkin görüşü sorulan El Hekim, "anayasayı uygulamak istiyorsak, bu maddeyi de uygulamalıyız" dedi ancak referandumun ertelenmesi yönündeki çağrılara değinmedi.
 
Irak'ın, ABD ile gelecek altı ay içinde bir güvenlik anlaşması imzalamaya çalışacağını belirten El Hekim, Amerikan askerlerinin Irak topraklarında ne kadar süreyle kalacağı ve sayısı gibi konuların tartışılacağını söyledi.
 
El Hekim, "yabancı askerlerin Irak'tan ayrıldığını görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Kimsenin kendi topraklarında yabancı askerleri görmeye istekli olacağını sanmıyorum" dedi.
 
Abdülaziz El Hekim'in başında bulunduğu, Irak'ta Şii ve Arap koalisyonunu temsil eden Birleşik Irak Ortaklığı partisi, 2005 yılındaki seçimlerde en fazla oyu almıştı.
 
Bu ortaklıkta, Şii gruplar İslami DavaPartisi, Irak'ta İslam Devrimi için Yüksek Konsey'in yanı sıra, sonradan gruptan ayrılan Irak Ulusal Kongresi de bulunuyordu.
 
Grubun, Irak'ta ençok saygı duyulan dini liderlerden biri olan Ayetullah Ali El Sistani tarafından desteklendiğine inanılıyor.

cnnturk



Bu haber 227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,479 µs