En Sıcak Konular

KKTC’lilerin Güney’deki alışverişine kısıtlama

3 Aralık 2007 23:51 tsi
Kıbrıs’ta iki taraf arasında geçişler serbest bırakılınca çarşı pazar alışverişi de son 4 yılda Güney’e kayıverdi. Bu alışveriş Kuzey Kıbrıs’ın ekonomisini allak bullak edince, hükümet devreye girdi, alışverişe kısıtlama getirildi.

2003’te KKTC ile Rum kesimi arasındaki geçişlerin serbest bırakılmasının ardından Kıbrıslı Türkler, alışveriş için Güney’i tercih etmeye başladı. Bu eğilim geçen 4 yılda giderek arttı.

Kuzey’den Rum tarafına akan paranın yılda 250 milyon doları aşması, bütçedeki cari açığın artması ve Ankara’nın da bu açığın kapatılmasına destek vermeyeceğini bildirmesi, KKTC hükümetini koruyucu önlemler almaya itti.

Rum kesiminden alışverişlere daha önce konulan; ancak uygulanmayan 135 Euro limiti devreye girdi. Hükümet Güney’den sadece hediyelik eşya alınmasına izin verirken sınırlardaki denetimi sıkılaştırıldı.

İki kesim arasındaki alışveriş dengesinin bu kadar bozulmasının sebebi ise, Güney’deki ürünlerin ucuzluğunun yanı sıra dövizdeki önemli düşüş.

KKTC’liler uygulamalara tepkili; ancak hükümet halktan anlayış bekliyor. Başbakan Ferdi Sabit Soyer, “KKTC olarak limanlarımız üzerindeki izolasyonlar, direkt uçuş kısıtlamaları ve AB ile ilişkilerden yoksunluk içinden çıktığımız zaman her türlü serbest ticaret uygulamasından hiçbir korkumuz yoktur. Ancak günümüzde bu alanlarındaki dezavantajlarımız sürdüğü serece belli düzenlere ve tedbirlere ihtiyaç vardır”dedi.

Başbakanlık, sınır kapılarında anket yaparak Kıbrıslı Türklerin harcamalarına ilişkin bilgi toplamaya da çalışıyor. Veriler, alınacak önlemleri şekillendirecek.

ntv



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,653 µs