En Sıcak Konular

AB'den Kürt sorununa çözüm önerileri

3 Aralık 2007 21:50 tsi
AB'den Kürt sorununa çözüm önerileri
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, DTP'nin terör örgütü ''PKK'nın stratejisini ve saldırılarını onaylamadığı konusunda yüzde 100 güvence vermesi'' gerektiğini söyledi.

Lagendijk, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Birleşik Sol-İskandinav Yeşil Solkonfederal grubunun evsahipliğinde gerçekleştirilen "AB, Türkiye ve Kürtler" konferansında konuştu.
 
Lagendijk, AB'nin Türkiye'de çalkantılı seçim döneminin ardından güçlü bir destekle görevine devam eden AK Parti hükümetine reformlar konusunda zaman tanımaya istekli olduğunu, fakat özellikle 301'inci maddenin değiştirilmesi ve Vakıflar Kanunu'nun çıkarılması konusunda artık mazeret kabul etmeyeceğini belirtti.
 
Son seçimlerde DTP'nin TBMM'ye girmesinden memnuniyet duyduğunu ve "Kürt sorununun çözümünde Kürtlerden en fazla oy alan partiler olan AK Parti ve DTP'nin TBMM'de çalışabileceğini" kaydeden Lagendijk, "CHP ve MHP yanlış yöndeler. Bunları unutun" diye konuştu.
 
Kürt sorununa çözüm önerileri
 
Kürt sorununun çözümü için öneriler sunan, Lagendijk, "Öncelikle (terör örgütü) PKK hemen ve koşulsuz olarak silahlarını bırakmalıdır ve asla ellerine geri almamalıdır" dedi.
 
DTP'nin, PKK'nin son aylardaki saldırılarının en önemli kurbanı olduğunu belirten Lagendijk, ikinci olarak ise Türk hükümetinin PKK saldırılarına rehin olmaması gerektiğini söyledi.
 
"Yeni Anayasa'da azınlık haklarıyla ilgili temel değişiklikler dahil olmak üzere sosyal ve ekonomik reformlara devam etmeli" diyen Joost Lagendijk son öneri olarak ise DTP'nin PKK'nın stratejisinin ve saldırılarını onaylamadığı konusunda yüzde 100 güvence vermesi gerektiğini ve bu konuda açık ve anlaşılır olmasını ifade etti.
 
Leyla Zana: "Kürtlerin siyasi, kültürel hakları tanınsın"
 
"Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana ise "21'inci yüzyılda hala Türkiye'de insanların anadillerinde konuştukları için mahkemelerde yargılanmasından üzüntü duyduğunu" ileri sürerek, bu sorunu gündemde tutmak için konuşmasını Kürtçe yaptığını söyledi.
 
Türkiye'nin "sivil toplum örgütlerini yasaklayarak, istatistik amaçlı bilgi toplayan belediyeleri soruşturarak ve partileri kapatarak Kürt sorununu çözemeyeceğini" iddia eden Zana, "Kürtlerin siyasi, kültürel ve sosyal haklarının tanınmasını" istedi.
 
Ahmet Türk: "Atatürk özel statü sundu"
 
DTP Meclis Grubu Başkanı Ahmet Türk ise 1921-1924 yılları arasında Türkler ve Kürtler arasında "asrı saadet" yaşandığını, ilk TBMM'nin "Kürt-Türk karma meclisi gibi görüldüğünü" belirterek Atatürk'ün Kürtlere özel statü tanınmasından yana olduğunu ileri sürdü.
 
Türkiye'nin AB üyelik süreciyle "Ortadoğu mentalitesi ve kaosundan batı medeniyetine doğru hamle yaptığını" anlatan Türk, reformların sürmesi gerektiğini, fakat bunun sadece dış dinamiklerle gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti.
 
Ahmet Türk, "Yerel yönetimlere yerel gelirlerden pay verilmesini" ve yeni Anayasa'da "farklı kültür ve benliklerin kendilerini ifadesine olanak tanınmasını" istedi.
 
Türk, "Partimiz demokratik çözüm isteğinde azimli ve kararlıdır. Bu uğurda hayatlarımızı kurban edebilir, inkarcı ve şövenist mantığın baskısına maruz kalabilir, kapatılmayla tehdit edilebilir ve saldırıya uğrayabiliriz. Fakat demokratik çözüm inancımızdan sapmayacağız ve (bu uğurda) rolümüzü oynayacağız" şeklinde konuştu.
 
Bu arada toplantıya katılan ve yarınki oturumda konuşması beklenen DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, konferansın ardından Türkiye'ye döneceğini ifade etti.

cnnturk



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,375 µs