En Sıcak Konular

Kuzu'dan kadınlara söz

3 Aralık 2007 21:37 tsi
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, kadınlara “başörtüsüyle siyaset yasağını kaldırmak değil ama, üniversite engelini kaldırmak için yeni anayasada açık düzenleme” sözü verdi.

AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları tarafından düzenlenen “5. Pera Buluşması”nda, “Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının 73. Yılı” dolayısıyla “Yerel Siyaset” konusu ele alındı. Burada konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Burhan Kuzu, kadınlara siyaset yapabilmeleri için önce para kazanmalarını tavsiye etti; “başörtüsüyle siyaset değil ama, eğitim için anayasada açık düzenleme” vaadetti.

AK Parti’nin kadın politikaları konusunda “en samimi ve en duyarlı parti” olduğunu savunan Kuzu, “Kadınlar neden yerel yönetimlerde zayıf?” diye sordu ve nedenlerinden birinin “mahalle baskısı” olabileceğini ve yerel bir çevrede kadınların piyasaya çıkmakta zorlanabileceğini söyledi.

Öte yandan, ev işlerinin ve çocuk bakımının önemli bölümünün kadınların yükümlülüğünde olmasının da kadınların önünü kestiğini anlatan Kuzu, ayrıca ekonomik güçlüklerin de buna neden olabildiğini söyledi.

DAİREMİ EŞİMİN ÜSTÜNE YAPTIM

Türkiye’de malların yüzde 92’sinin erkeklerin üzerine kayıtlı olduğuna işaret eden Kuzu, “Koca parasıyla markete gidilir ama siyaset yapılmaz. Zor iş... Kadınların önce kendi paralarını kazanmaları lazım. Ben de dairemi eşimin üstüne yaptım. Yani ben yüzde 92’nin içinde değilim. Her zaman kadınların arkasındayım” diye konuştu.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kuzu, “Koca parasıyla siyaset olmaz” cümlesini kurarken bir tespitte bulunduğunu, kocaların markete giderken bir şey demeyeceklerini ancak kadın ‘siyaset yapacağım’ dediğinde ‘bunu bir konuşalım’ diyeceğini, bunları da artık aşmak gerektiğini söyledi.

BAŞÖRTÜLÜ KADINLARA SİYASET VE EĞİTİM ENGELİ

“Başörtülü kadınların siyaset ve başörtülü kızların üniversitede okuma engeli” bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine de Kuzu, “Başörtülü kadınların siyaset yapma engeli kalkar, diyemem ama, başörtülü kızların üniversitede okumalarının önündeki engelin kalkması için yeni anayasada açık düzenleme olacak” dedi.

Eğitim hakkının engellenemeyeceğini, bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Kuzu, başörtülü bir öğrencinin ödül almasının engellenmesi olayını da “insanlık ayıbı” olarak nitelendirdi.

KA-DER BAŞKANI: KADINLARIN ACELESİ VAR

Ka-Der Genel Başkanı Hülya Gülbahar da kadınların siyasette gerçekten aceleleri bulunduğunu belirterek, mutlaka pozitif ayrımcılık, kota uygulamasına gidilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye çapında 5 kadından, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da ise her 2 kadından birinin okuma yazma bilmediğini dile getiren Gülbahar, son seçimlerde bağımsız adayların isimlerinin yazılmasının kadınların “seçme hakkı”nı bile elinden aldığını savundu.

Burhan Kuzu’nun “Koca parasıyla markete gidilir ama siyaset yapılmaz” cümlesine de değinen Gülbahar, bu cümlenin haklı bir cümle olduğunu, çünkü Türkiye’de siyasetin para için ve parayla yapılan bir iş olduğunu vurguladı.

Türkiye’de iç hukukta yapılan düzenlemelere rağmen kadınlar söz konusu olduğunda bu düzenlemelerin uygulanmadığını da dile getiren Gülbahar, “Kadınlar söz konusu olduğunda hukuk devleti uygulanmıyor. Kotaya ‘hayır’ denemez. Bu, uygulanması gereken bir durum. Pozitif ayrımcılık ve kota olmadığı sürece ne yerel yönetimde, ne de Meclis’te kadınlar olmayacak” diye konuştu. Gülbahar, hazırlanan yeni anayasadaki düzenlemelere de dikkati çekerek, kadınların öncelikle anayasal eşitlik istediğini vurguladı.

cafesiyaset



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs