En Sıcak Konular

Belçika siyasi krizle çalkalanıyor

3 Aralık 2007 21:14 tsi
Belçika Kralı II. Albert, Başbakan Guy Verhofstadt’ı, 6 aya yakın süredir yeni bir hükümet kurulamamasına ve yaşanan siyasi krize çözüm bulmakla görevlendirdi.

Belçika'da 10 Haziran'da yapılan genel seçimlerden bu yana siyasi partiler arasındaki koalisyon hükümeti kurma temasları, Kral II. Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen, Flaman kesiminin güçlü isimlerinden Hristiyan Demokrat Parti (CDV) üyesi Yves Leterme’in görevi iade etmesiyle bir kere daha başarısızlıkla sonuçlandı.

Hristiyan demokratlar ile liberaller arasında sosyalistleri muhalefete iterek oluşturulmak istenen koalisyonun pazarlıkları, federal yapılı ülkede Flaman-Valon çekişmesi ve etnik gruplar arasında büyük görüş ayrılıkları nedeniyle başarısız oluyor.

Yeni hükümet kurulamadığı için görevde kalan, Flaman liberal Başbakan Guy Verhofstadt yönetimindeki sosyalist-liberal koalisyonu güncel dosyaları izlemekle yetiniyor. Belçika Kralı, bu akşam Verhofstadt ile yaptığı görüşmenin ardından, kendisinden, "çıkmazdan çıkmak için", "çok acil çözüm önerileri" beklediğini bildirdi.

Verhofstadt, basına yaptığı açıklamada, ülkedeki "tüm demokratik partilerle’’ temas kuracağını, "çok karanlık bir kriz dönemi yaşandığını’’, "böyle devam edemeyeceğini’’ söyledi. Belçika’da derin ve önemli kurumsal reformlar gerektiğini de savunan Verhofstadt, böyle bir dönemde ön plana isteksiz bir şekilde çıktığını ve başarıya ulaşacağından emin olmadığını anlattı. Belçika’da yaşanan "rejim krizi’’ni aşmak için, aşırı sağın dışarıda bırakılacağı, tüm "demokratik’’ partilerin katılacağı bir "ulusal birlik hükümeti’’ kurulması olasılığı da ön plana çıkıyor.

haber7



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs