Gelişmeler Türkiye lehine | " /> Gelişmeler Türkiye lehine | "/>

En Sıcak Konular

Orakoğlu: Gelişmeler Türkiye lehine

3 Aralık 2007 20:37 tsi
Orakoğlu: Gelişmeler Türkiye lehine Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, bölgedeki gelişmelerin artık Türkiye lehine dönmeye başladığını söyledi. Orakoğlu, iddiasını ilginç gerekçeye dayandırdı:

“Türkiye bu süreci iyi değerlendiremezse iyi yönlendiremezse emperyalistlerin oyunlarına alet olabilir”

Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu; Amerika Birleşik Devletleri, Sayın Başbakan’ın da Amerika’ya gitmeden önce söylediği gibi PKK terörünün arkasındaki ülkelerden bir tanesi. Yani bütün Türkiye artık biliyor ki, PKK’lı teröristlerin ön plana çıkarılması, bu PKK terörünün 25 yıldan beri bitirilememesi, Türkiye ne zaman önemli kararlar verecekse veya Türkiye bir takım önemli iç dinamitlerde siyasette değişiklikler olacaksa bu terörün azgınlaştırıldığı ve bunun arkasında da emperyalist ülkelerin olduğu çok net ve açık bir şekilde gözüküyor. Bu bakımdan Amerika Birleşik Devletlerinin burada samimi olup olmadığını önümüzdeki günler gösterecektir ama geçmiş dönemlere baktığınız zaman Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye’ye PKK konusunda çok ciddi anlamda yardım etmediği hatta yani taktiksel olarak bir takım sözler verdiği ancak iş uygulamaya geldiğinde herhangi bir yardımı olmadığı gözüküyor.


Yapımcılığını ve Sunuculuğunu Feridun ve Arzu Erdoğral’ın üstlendiği ve Hilal TV’de ekranlara gelen Basında Bugün programına katılan Bülent Orakoğlu çarpıcı açıklamalar yaptı.

- Sınır ötesi ve sınır içi operasyonların başladığı haberleri geliyor ama bir yandan da kış aylarına girdiğimiz şu günlerde PKK’lı teröristlerin Türkiye’ye girdiği iddiaları var. Bunlar gerçekte var mı? Sizin bu konudaki görüşleriniz nedir?

- Biliyorsunuz Sayın Başbakan Genelkurmay İkinci Başkanıyla birlikte yani üst düzey askeri yetkililerle birlikte 5 Kasım’da Amerika Başkanı Bush’u ziyaret ettiler. Burada konu muhakkak ki Türkiye’deki PKK terörünün Kandil’den Türkiye’ye akan bitirilme konusuydu. Hepimizin bildiği gibi şu anda Irak içerisinde tamamen tek sorumlu, Bölgesel Kürt Yönetimi veya oradaki sözde Irak yönetimi değil Amerika Birleşik Devletleridir.

GENELKURMAY-HÜKÜMET BİRLİKTELİĞİ İLK KEZ

Burada Türkiye ilk defa böyle bir toplantıya Genelkurmay yetkililerini de götürdü yani bu aslında iyi bir gelişme Türkiye için. Çünkü dikkat edersek geçmiş tarihlerde Türkiye Cumhuriyetinin başbakanları Amerika’ya veya uluslararası platformlara gittiklerinde Genelkurmay'ın üst düzey yetkilileri de aynı günlerde aynı ülkelere giderek hükümetlerin, devlet başkanlarının veya başbakanlarının söylediklerinin biraz tersinde bazı politikalar yaparak konuşabiliyorlardı.

Şimdi ilk defa olarak Genelkurmay'la iktidarın bir konuda birleştikleri görülüyor. Bu çok önemli bir şey. Demek ki Türkiye’de artık terörle mücadeleyi bitirme konusunda hem askeri hem bürokratik hem siyasi bir birliktelik olduğu görülüyor. Bu bakımdan bu önemliydi.

Burada dikkat ederseniz bu gidişin arkasında hem Amerikalı yetkililerin hem de Türk yetkililerin ve Türkiye Başbakanının yapmış olduğu açıklamalar vardı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı PKK’yı Amerikanın düşmanı olarak niteledi ve şunları söyledi; Türkiye’ye anlık istihbarat yani Amerika Birleşik Devletlerinin halen dünya üzerinde 21 casus uydudan çeşitli teknik cihazlarla insanların hem seslerini ve görüntülerini kaydedebildiği, istenilen bölgedeki hareketliliğin kaydedilebildiğini biliyoruz.

Bu bakımdan Kandil dağı üzerindeki PKK hareketlerini anında Türkiye’ye bildirilmesi yani böyle bir istihbarat ağını taşınmasına varıldığı açıklandı. Hatta burada Sayın Başbakanda biliyorsunuz Amerika’ya gitmeden önce PKK terörünün arkasında Amerika Birleşik Devletlerinin olduğunu çok açık bir şekilde defalarca söylemişti.

Sayın Başbakan Bush’la görüştükten sonra o da yapmış olduğu açıklamada istihbarat konusunda çok ciddi bir işgücüne varıldığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri bu sözünü tutacak mıydı? Muhakkak ki biraz önce söylediğim çerçevede, Amerika Devlet Başkanının PKK’yı düşman kabul ettiğini söylemesi önemli bir gelişme bizim için ama şunu da unutmayalım ki Amerika Birleşik Devletleri Sayın Başbakan’ında Amerika’ya gitmeden önce söylediği gibi PKK terörünün arkasındaki ülkelerden bir tanesi. Yani bütün Türkiye artık biliyor ki, PKK’lı teröristlerin ön plana çıkarılması, bu PKK terörünün 25 yıldan beri bitirilememesi, Türkiye ne zaman önemli kararlar verecekse veya Türkiye bir takım önemli iç dinamitlerde siyasette değişiklikler olacaksa bu terörün azgınlaştırıldığı ve bunun arkasında da emperyalist ülkelerin olduğu çok net ve açık bir şekilde gözüküyor.

Bu bakımdan Amerika Birleşik Devletlerinin burada samimi olup olmadığını önümüzdeki günler gösterecektir ama geçmiş dönemlere baktığınız zaman Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye’ye PKK konusunda çok ciddi anlamda yardım etmediği hatta yani taktiksel olarak bir takım sözler verdiği ancak iş uygulamaya geldiğinde herhangi bir yardımı olmadığı gözüküyor.

Hatırlarsak 2006 yılı içerisinde FBI ve CIA başkanları Türkiye’ye gelmişti. Bu hem Türk kamuoyunun hem de medyada çok önemli bir yer bulmuştu. Burada işte CIA başkanı ile Milli İstihbarat Teşkilatı yetkilileri arasında Türkiye’de kamuoyuna pek yansımayan bir anlaşma yapılmıştı.

Bu teknik istihbarat yani istihbaratın en üst düzeyde alış verişiydi. Türkiye El-Kaide ile ilgili olarak Amerika Birleşik Devletlerine yardımcı olacak, Amerikan istihbaratı da 5 Kasım’da Bush’un söylediği gibi en üst düzeyde Türkiye’ye anlık istihbarat verecekti ancak 2006’dan beri bunun gerçekleşmediğini sayın Başbakan bizzat açıkladı.

PKK, EMPERYALİST ÜLKELERLE BİTİRİLEMEZ

Bu bakımdan PKK terörünün tasfiye edilmesi şu anda gündemde hatta çeşitli medya organlarımızda Amerika Birleşik Devletlerinin sözünde durduğunu gösteren bir takım gelişmelerden bahsediyor. Almanya’da iki tane PKK’lı teröristin teslim edilmesi olayı çok fazla büyütülerek verildi. Tabi bu iki PKK’lının 5-6 sene önce yakalandığı ve teslimi için Türk yetkililerin uğraştığı daha sonra medyada açıklandı. Yani bu açıdan baktığımız zaman PKK terörünün arkasında emperyalist ülkeler vardır.

PKK terörünü biz emperyalist ülkelerle bitiremeyiz. Yani bu çok net Türkiye’nin ve Türkiye’de yaşayan herkesin anlaması lazım. Burada ne Amerika Birleşik Devletlerinin ne İngiltere’nin ne Avrupa Birliği ülkelerinin bu terörü bitirme iradeleri yoktur. Ancak Türkiye bunlara baskı uygulayarak belki bunları bu PKK terörü konusunda kendisiyle işbirliği yapmaya zorlayabilir. Ancak burada şu çok önemlidir; PKK terörünün bu şekilde azgınlaştırılmasının, öne çıkarılmasının hatta bunun birlikte Türkiye’de tasfiye edilmesinin arkasında gözden kaçırılmak istenen gerçekler olabilir.

Bunlardan bir tanesi muhakkak ki Kerkük referandumudur. İkincisi o bölgede fiilen kurulmuş bulunan sözde bir Kürdistan devletinin hukuken Türkiye’den tanınmasıdır. Tabi ki en önemlisi de emperyalist ülkelerin Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde İran’a veya bazı Müslüman ülkelere yapacakları muhtemelen bir takım öncelikle ekonomik yaptırımlar şeklinde gerçekleşen daha sonra da Askeri bir operasyona dönüşmesi muhtemel İran veya Suriye’ye yönelik yapılacak bir operasyona Türkiye’yi razı etmektir. Yani bunlar muhakkak ki Türkiye’yi idare edenler tarafından Türkiye’de karar verici mekanizmalar tarafından iyi bilinmektedir bu işin arka perdesi. PKK terörünün aslında bir maşa olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

TÜRKİYE, BÖLGEDE BEN DE VARIM DİYOR

Bu bakımdan Türkiye’de Büyük Ortadoğu’da bu bölgede bölgesel bir güç olmak adına Genelkurmay başkanlığıyla birlikte Amerika’ya gitmiştir. Önemli değişimler vardır bu ülkede çünkü Büyük Ortadoğu projesi Türkiye’ye o bölgede piyon olma rolü üstlenmişti ancak birlikte gitme kararının, iradesinin daha önce Lübnan’a asker gönderilmesinin, bunlara baktığınız zaman Türkiye Büyük Ortadoğu’da bende varım.

Bende bu bölgede bölgesel bir güç olma yolundayım şeklinde bir irade ortaya koymaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinin Başkanının PKK’nın Amerika’nın da düşmanı olduğu yönündeki açıklaması ve işbirliği yapacaklarını söylemesi de Türkiye’nin bu politikalarının biraz iyiye gittiğinin işaretidir ancak bundan sonra Türkiye’nin bölgesinde yani Ortadoğu’da bölgesel güç olma yolunda atacağı adımlar, karar verecek mekanizmaların bundan sonra vereceği hem Ortadoğu ile ilgili hem de Türkiye içerisindeki terörün bitirilmesiyle ilgili iradeyi ortaya koyacaktır.

Eğer Türkiye bu süreci iyi değerlendiremezse iyi yönlendiremezse bu emperyalist ülkelerin Türkiye’ye biçtiği kendi içine kapanma yani terörle uğraşma, ekonomiyle uğraşma ve Türkiye’nin dış politikalarına yön vermek isteyen bu emperyalist ülkelerin oyunlarına alet olabilir. Ancak şu gözüküyor ki; Türkiye’de artık bürokrasisiyle, siyasetiyle ve milletiyle birlikte bu tür oyunlara kanmayacağını Türkiye göstermeye başlamıştır.

Türkiye hem müşterek bir irade ortaya koyarak bu bölgede kendisinin de var olduğunu göstermiştir. Bu bakımdan gelişmeler Türkiye lehinedir diyebiliriz.

haber7



Bu haber 949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,051 µs