En Sıcak Konular

''Sabotaja yönelik bulgu yok'''

3 Aralık 2007 19:22 tsi
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Isparta'da düşen uçağa ilişkin olarak, ''Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulguya rastlanmamıştır'' dedi.

Arıduru, uçağın enkazında yapılan ön incelemelere göre, uçağın motorlarının, çarpma anına kadar faal olduğunun tespit edildiğini ve iniş takımlarının açık olduğunun görüldüğünü ifade etti.
 
Ali Arıduru, kaza öncesi uçakta ve çevrede anormal bir durum olmadığını ancak uçağın iniş sırasında rota dışına çıktığını söyledi.

Arıduru, Bakanlık Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar Limanlar ve Hava meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.
 
Arıduru, kaza kırım ekibinin bölgede ve havaalanında yaptığı ön incelemeden elde edilen sonuçlara göre, ilk saptamalarda, havaalanında yer alan seyrüsefer cihazlarının tamamının aktif olduğu ve kalibrasyon testlerinin usül ve zamanına uygun olarak yapıldığının tespit edildiğini belirtti.
 
Havaalanında herhangi bir sınırlama (Notam) bulunmadığını kaydeden Arıduru, tespitleri şöyle sıraladı:
 
"Yapılan meteoroloji incelemelerinden, bu kazaya neden olacak herhang ibir olumsuz meteorolojik durum yoktur. Hava trafik ünitesi ses kayıt cihazı faaldir, sesler 5 kuvvetinde anlaşılır şekilde çok net, fonda gürültü veya başka bir frekans yoktur. Uçağın, hava üniteleri ile haberleşmesinde çarpma anına kadar hiçbir problemi olmamıştır. Uçuş ekibi tarafından hava trafik ünitelerine bildirilmiş herhangi bir anormal durum raporu da yoktur.
 
Kule tarafından uçağa verilen meteoroloji raporları kontrol edilmiş, dinlenilmiş olup herşeyin normal yöntemlerine göre sağlandığı tespit edilmiştir. Arama kurtarma faaliyetleri, Isparta kule görevlileri tarafından usul ve esaslarına uygun olarak başlatılmıştır. Uçağın çarpma anına kadar motorlarının faal olduğu tespit edilmiştir. Uçağın iniş takımlarının açık olduğu görülmüştür. Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Uçuş ekibi için alkol, uyuşturucu testleri, klasik otopsi dışında yapılacak olan işlemler, adli tıp kurumu tarafından başlatılmıştır."
 
Arıduru, kaza alanıyla ilgili teknik incelemelerin sürdüğünü, ön incelemeyle ilgili detaylı teknik raporun hazırlanmakta olduğunu belirtti.
 
CVR ve FDR cihazları

Arıduru, salona getirilen ve kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazlarını göstererek, bu cihazlar hakkında da bilgi verdi.
 
Arıduru, CVR'nin kokpitteki telsiz konuşmalarını, pilotların konuşmalarını, motor seslerini ve kokpitteki diğer tüm sesleri, FDR'nin ise monitör göstergeleri olan irtifa, basınç, hız, zaman gibi parametreleri kaydettiğini, buradan alınan bilgilerle bilgisayar ortamında uçuşun bir animasyonunun yapılabildiğini kaydetti.
 
İniş simülasyonu gösterildi
 
Toplantıda, kaza kırım ekibinden Feridun Seren, uçağın Antalya yaklaşma radarına göre alçalma şeklinin simülasyonunu gösterdi ve belirlenen havacılık kurallarına göre yaklaşma ve iniş yöntemini anlattı.
 
Yaptıkları ön incelemede, uçağın İstanbul'dan sorunsuz şekilde kalkışını yaptığını ve uçuş sırasında herhangi bir sorun yaşanmadığını tespit ettiklerini belirten Seren, Isparta Havaalanı için yaklaşmaya başladığında uçağın ulusal otorite tarafından belirlenen usullere göre yaklaşma esaslarını uygulamak zorunda olduğunu belirtti.
 
Seren, uçağın ne olursa olsun iniş noktasına gelmeden VOR cihazına 10 mil mesafeye kadar yaklaşmadan 8 bin feetin altına inmemesi gerektiğini kaydetti.
 
Kurallara göre uçağın düştüğü hava alanına göre güneybatıya 12 mil mesafede alçalması, tekrardan kuzeydoğuya pist için yaklaşmaya devam etmesi gerektiğini anlatan Seren, en son karar verme noktasında sorun yoksa inişini gerçekleştirmesi, yoksa pas geçmesi gerektiğini ifade etti.
 
Simülasyonda, düşen uçağın belirlenen iniş güzergahının yerine, güzergahtan ayrılarak bir başka noktaya yöneldiği harita üzerinde gösterildi.
 
"CVR-FDR gelişmiş bir ülkeye gönderilecek"
 
Arıduru, düşen Atlasjet uçağının Kokpit Ses Kayıt Cihazı (CVR) ve Uçuş Veri Kayıt Cihazı'nın (FDR) çözümlenmek üzere laboratuvar imkanları gelişmiş, en kısa sürede sonuç verebilecek bir ülkeye gönderileceğini belirtti.
 
Arıduru, "Çözümlemeden sonra kazanın nedeni bilimsel olarak ortaya çıkacak ve kazanın oluşumu ile ilgili bir simülasyon hazırlanacak" dedi.
 
Kazanın ardından, 6 uzmandan oluşan kaza kırım ekibinin hemen bölgeye gittiğini, kaza ve enkaz bölgesinde yapılan incelemelerde kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazlarına ulaşılarak emniyet altına alındığını kaydeden Arıduru, kaza kırım ekibinin yaptığı ön incelemenin sonuçlarını paylaşacaklarını ifade etti.
 
Ali Arıduru, "Kokpit Ses Kayıt Cihazı CVR ve Uçuş Veri Kayıt Cihazı FDR 5 Aralık2007 tarihinde çözümlenmek üzere laboratuvar imkanları gelişmiş, bu konuda yetkin olan ve en kısa sürede sonuç verebilecek bir ülkeye ekibimizin nezaretinde gönderilecektir" dedi.
 
Arıduru, bu cihazların götürülüşü ve çözümlenmesi işlemine genel müdürlüğümüzden 4 uzmandan oluşan bir kazakırım ekibi iştirak edecektir. Bu çözümlemeden sonra, kazanın nedenibilimsel olarak ortaya çıkacak ve kazanın oluşumu ile ilgili birsimülasyon hazırlanacaktır. Bu nihai bilgiler kamuoyu ilepaylaşılacaktır" diye konuştu.
 
Atlasjet uçağı Isparta'da düştü: 57 ölü
 
Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan ve içinde 50 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu MD83 tipi yolcu uçağı, 30 Kasım'da Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Çukurca bölgesi yakınlarında düştü. Kazada kurtulan olmadı.
 
Isparta Valisi Şemsettin Uzun, "O bölge uçağın geçiş noktası değil" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da hava ve teknik şartların uçuş için son derece elverişli olduğunu söyledi.
 
Kazanın sebebi, bulunan kara kutunun çözümlenmesinden sonra ortaya çıkacak.

cnnturk



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,658 µs