En Sıcak Konular

Havaalanlarında büyük ihmal

3 Aralık 2007 16:55 tsi
Havaalanları, güvenli iniş sistemleri açısından alarm veriyor.

Havaalanları, güvenli iniş sistemleri açısından alarm veriyor. Isparta'daki facianın ardından gündeme gelen Aletli Acil İniş sistemi hala birçok havaalanında kullanılmıyor.

Konya Havaalanına, uçağın kapalı havalarda piste inişinde yardımcı olan ILS (Aletli İniş Sistemi) cihazının 3 yıl önce alındığı, ancak bugüne kadar teknik nedenlerle sistemin devreye sokulamadığı bildirildi.

Türk Hava Yolları Konya Müdürü Ahmet Postallı, ILS'nin uçağın kapalı havalarda inişini sağlayan bir cihaz olduğunu, yaklaşık 200 metre görüş mesafesinde uçakların inip kalkabilmesine imkan tanıdığını söyledi. Bu cihaz olmadığı zaman, uçağın piste iniş yapabilmesi için, minimum 2 bin metre pist görüş mesafesi gerektiğini bildiren Postallı, şunları kaydetti:

“Van, Diyarbakır ve Isparta'da uçakların düşmesinin birinci sebebi, bu cihazın olmayışı. Allah korusun Konya'da böyle bir kaza olduğu zaman bunun faturasını kimse ödeyemez. Bu cihazın Konya Atatürk Havaalanı pistine takılması THY'nin dışında, tamamen Devlet Hava Meydanları ile ilgili bir durum. Aldığım bilgiye göre, 3 yıl önce ILS cihazı gelmiş, ancak çeşitli nedenlerle piste cihaz takılamamış, aktif hale getirilememiş.”

ILS cihazının altyapı ihalesinin bu yıl yapıldığını belirten Postallı, kurulması için altyapının hazırlandığına dair bilgi aldıkları cihazın aktif hale gelmesi için belli bir süreye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Konya Atatürk Havaalanı yetkilileri ise cihazın 3 yıl önce alındığını doğrulayarak, şunları söyledi:

“Ancak bugüne kadar cihazın kurulumu ve aktif hale gelmesi, teknik nedenlerle olmadı. Çünkü cihazın, daha küçük olan eski piste değil yeni tamamlanan daha geniş piste takılması gerekti. Şu an Konya'da inen uçaklar, NDB, DME ve VOR adı verilen 3 ayrı iniş sistemi kullanıyor. ILS cihazının kısa süre içinde kurulması planlanıyor.”

 

DİYARBAKIR'A 4 YIL SONRA YERLEŞTİRİLİYOR


Sisli havalarda uçuşların sık sık iptal edildiği Diyarbakır Havaalanı'na bu ay Aletli İniş Sistemi (Instrument Landing System-ILS) cihazı kurulacak.

Diyarbakır'da 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının meydana geldiği 8 Ocak 2003 tarihinden beri gündemde olan Diyarbakır Havaalanı'na ILS cihazının yerleştirilmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Alınan bilgiye göre, görüş mesafesinin yeterli olmadığı durumlarda uçuşları mümkün kılan ILS cihazının Diyarbakır Havaalanı'na kurulması için bir süre önce başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Altyapı çalışmalarının tamamlandığı, cihazın bu ay havaalanına kurularak hizmete alınacağı bildirildi.


PİLOTA İNİŞTE KOLAYLIK SAĞLIYOR


ILS cihazının olmaması, özellikle kış aylarında Diyarbakır Havaalanı'ndaki sis nedeniyle çok sayıda uçuşu iptal etti.

 

İnternet haber



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs