En Sıcak Konular

Okullarda askeri bir hiyerarşi mi var?

3 Aralık 2007 16:03 tsi
Soğuk havasıyla ünlü Kars'ta okul açılırken protokol gecikti, konuşmalar uzadı, ayakta dikilen minik öğrenciler soğuktan bayıldı.

Kars merkeze 35 kilometre mesafedeki Esenyazı Köyü'nde yaptırılan ilköğretim okulunun açılışı için 177 öğrenci saat 09.00'dan itibaren okulda toplanmaya başladı. Öğrenciler, okulda kendi imkânlarıyla ısınmaya çalışırken, köyün kadın ve erkekleri de protokol için kurulan çadırdaki sobanın başına toplandı. Saat 12.00'de başlaması gereken tören için öğrenciler 15 dakika önce alana getirildi. Protokolün 35 dakika gecikmesiyle tören saat 12.35'te başladı. Törene Vali Mehmet Ufuk Erden, AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Belediye Başkanı AKP'li Naif Alibeyoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici ile köylüler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından sıra şiir ve folklor gösterisine geldi. Bu arada 30 anasınıfı öğrencisi üşümeye başlayınca aileleri atkı ve eldivenlerle onları ısıtmaya çalıştı. İl Milli Eğitim Müdürü'nün konuşması sırasında kar yağışı başladı.

Kayıp milletvekili de ortaya çıktı
Daha sonra kürsüye, geçen hafta yerel bir gazetede 'Kayıp Milletvekili' olarak tanımlanan AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır çıktı. Bu sırada herkes birbirine sokularak ısınmaya çalışıyordu. Vali Mehmet Ufuk Erden'in konuşma yapmak için kürsüye geldiği sırada dördüncü sınıf öğrencisi Fatma İnalkaç baygınlık geçirdi. Öğrencilerin çektiği eziyeti gören Vali Erden, konuşmasını uzatmayarak açılışa geçti.

Kars'taki okul açılışında bir saate yakın bekletilen çocuklardan birinin baygınlık geçirmesini değerlendiren Değirmencioğlu, çocukların katılım hakkının ihlal edildiğini söyledi.

"Çocukların uzun süre bekletilmesi ve çocukların buna karşı çıkamaması militarist yaklaşımın yansıması; ayrıca çocukların katılım hakkının ihlali. Onlara soracak olsaydınız 'Beklemek istemiyoruz' diyeceklerdi ama onlara soran yok..."

Çocukların törenlerden ayrılmak istemeleri durumunda şiddet dahil her türlü yaptırımla karşılaşabileceklerini aktaran Çocuk Hakları Koalisyonu Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu, Kars'ta okul açılışında protokolün gecikmesiyle çocukların soğuk havada bir saate yakın beklemelerini bianet'e değerlendirdi.

Radikal gazetesinin haberine göre Kars merkeze 35 kilometre mesafedeki Esenyazı Köyü'nde yaptırılan ilköğretim okulunun açılışı için 30'u anasınıfına kayıtlı 177 öğrenci saat 09.00'dan itibaren okulda toplanmaya başlamış, Vali Mehmet Ufuk Erden'in konuşması sırasında bir 4. sınıf öğrencisi baygınlık geçirmişti.

"Çocuğun yaşı ne kadar küçükse ihlal o kadar büyük"

"Çocukların 45 dakika bekletilmesi yetişkinlerin 45 dakika bekletilmesinden farklı değil. Toplumda da kabul edilemeyecek bir şey. Çocuk hakları açısından bakarsak da; çocukların yaşlarına göre bekletme süresi daha rahatsız edici ve ihlal anlamında daha vahim. Bekletme okullarda çok sık yaşanan bir şey. Ama yalnızca uç noktaya varınca gazetelere yansıyor."

Çocukların yarım saat bekletilmesinin artık rutinleştiğini kaydeden Değirmencioğlu, çocuklar beklemekten ciddi hasar görene kadar kimsenin dikkatini çekmediğini vurguladı.

"Yoksul ailelerinin çocukları daha fazla mağdur oluyor"

"Eğer iktidar sahibi anne-babaların çocuklarının gittiği bir okul, örneğin özel okul olsaydı; bu durum yaşanmazdı. Okul ne kadar yoksul bir yerdeyse baskı o kadar yükselir. Zor bölgelerde hak ihlalleri daha fazladır. Öğrencilerin sıraya sokulması, pazartesi ve cuma günleri olan törenler öğrencilerin haklarının ihlal edildiği yerler."

11 yaşındaki bir öğrencinin yazdığı bir yazıdan örnek veren Değirmencioğlu, öğrencinin "Müdür okula geldiğinde 83 dakika konuştu" dediğini aktardı.

"Bu öğrencinin bu kadar konuşmaya maruz kalmaması gerek. Ama müdürü denetleyecek mekanizma okulda yok. Öğrencilerin de sesi çıkamaz. Okulda askeri bir hiyerarşi var. Özellikle okul yoksul kesimdeyse... Daha iyi durumlardaki insanların çocuklarına velileri itiraz eder diye daha ılımlı muamele yapılıyor."

bianet
 

 



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs