En Sıcak Konular

"AB ile uğraşırken Çin'i ihmal ettik"

3 Aralık 2007 15:35 tsi
Çin'deki temaslarını değerlendiren TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Çin'in araştırma-geliştirme çalışmalarını Türkiye'de yapabileceğini söyledi. Yalçındağ, AB ile yoğun ilişkilerin Çin'e açılmayı geciktirdiğini belirterek, "Doğu ekonomileri da

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Brüksel, Washington, Berlin ve Paris'ten sonra 5'inci yurtdışı temsilciliğini geçen hafta Çin'in başkenti Pekin'de açtı. Dernek başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesine gelmekte geciktikleri görüşünde. Patronlar kulübünün başkanı, Avrupa Birliği ile yoğun uğraş ve ilişkilerin Çin'e açılmayı geciktirdiğini belirterek, "Doğu ekonomileri daha hızlı büyüyor. İşadamları burada bulunmalı." diyor.

Dernek olarak Çin'e ilk defa 2005 yılında geldiklerini vurgulayan Yalçındağ, Çin ile Hindistan'ı ayrı değerlendirdiklerini, Pekin'de ilişkileri değerlendirmeden yurtdışında yeni bir ofis açmayı düşünmediklerini ifade ediyor. Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD'ın Pekin bürosunun açılışının ardından, derneğin dışa açılımını, stratejilerini, yurtiçi faaliyetlerini ve kişisel konumunu Zaman Gazetesi'ne değerlendirdi. Çinli vatandaşları turist ve yatırımcı olarak Türkiye'ye beklediğini vurgulayan Yalçındağ, "Türkiye'nin turizm yatırımlarında deneyimi var. Birlikte yatırım olabilir. Çinliler araştırma-geliştirme çalışmalarını ülkemizde yapabilirler. Zaten Türkiye bu konuda yeni kanun çıkarmak üzere. Ayrıca Çinliler otomotiv konusunda Türkiye'ye yatırım yapabilirler."

değerlendirmesini yapıyor. Çin'in cari açık fazlası olduğuna işaret eden Yalçındağ, Çin'in yatırıma çıkmaya başladığını vurguluyor. Patronlar kulübünün başkanı, Çin halkındaki değişimin bütün dünyayı etkileyeceğini, derneğin Çin'e gelişinin alternatif aramaktan kaynaklanmadığını, elini güçlü tutmak için bu pazarda olduğunu vurguluyor. Dernek olarak ekonomik ve siyasi ilişkileri ilerletmek zorunda olduklarını söyleyen Yalçındağ, oluşacak politikalara katkıda bulunmak istediklerini kaydediyor. TÜSİAD, ocak ayında bir toplantı yaparak önümüzdeki dönemle ilgili derneğin çalışmalarını kamuoyuna duyuracak. Su ve enerjiye büyük önem veren dernek, su havzaları ve suyun kullanımı konusunda iki önemli çalışma yürütüyor. İki uzmanla yapılan çalışmanın niteliği yeterli olduğu takdirde yaz aylarında kamuoyunun bilgisine sunulacak. Patronlar kulübünün, enerji konusunda ise dört ayrı çalışması bulunuyor. Arzuhan Doğan Yalçındağ, derneğin siyasi endişe duymadan, doğru bildiği her konuda açıklama yapmaktan çekinmediğini ifade ediyor. Yalçındağ, "Hiçbir menfaat grubu için uğraşmıyoruz. Tepki göreceğiz endişesiyle hiçbir şeyi söylemekten çekinmiyor, popülizm yapmıyoruz." sözleriyle derneğin stratejisini dile getiriyor.

TÜSİAD'ın Pekin ofisinin açılışından sonra bir grup dernek üyesi TÜSİAD International'ın organizasyonuyla Şanghay çevresindeki organize sanayi bölgelerinde inceleme gezisine devam etti. TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslovski, yakında benzeri inceleme gezilerine Malezya, Hindistan ve Endonezya'yı da ekleyeceklerini açıkladı.

7 gün 24 saat TÜSİAD'la ilgileniyorum, bu kadar fedakârlık edeceğimi düşünmedim

Arzuhan Doğan Yalçındağ, iki yıllığına TÜSİAD başkanlığına geldiğine işaret ederek, iki oğul annesi olarak ailesine düşkün olduğunu ve başkanlık döneminde Doğan Holding yönetimindeki görevlerini bıraktığını ifade ediyor. Yalçındağ, "7 gün 24 saat TÜSİAD'la ilgileniyorum; bu kadar fedakârlık edeceğimi düşünmedim." diyor. Özel işi ile dernek arasındaki farkı ise şöyle dile getiriyor: "Kendi işimde zaman ve gündemi kendim belirliyordum. Şimdi kurumsal yapının gerekleri doğrultusunda belirlenmiş gündemi takip ediyorum." Kadın TÜSİAD başkanının kamuoyunda yansımalarına yönelik soruya Yalçındağ, "Başkanlığımı Anadolu keyifle kabullendi. Ancak ben şunu isterdim: Genç kızlar okula gitsin, kadınlar iş hayatında daha çok yer alsın." şeklinde cevap veriyor.

Zaman



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs