En Sıcak Konular

Bakan Şahin'den önemli mesajlar

3 Aralık 2007 15:07 tsi
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, af, suçluların iadesi ve 301'inci madde konusunda önemli mesajlar verdi: ''Af yok, Irak'tan suçluların iadesine ilişkin cevap gelmedi, 301'de değişiklik yakında.''

Af:
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, görevde bulunduğu sürece af konusunu gündemine almayacağını açıkladı.
 
Şahin, "Türkiye ve parlamento cezaevleriyle ilgili bir affı süresiz olarak gündeminden çıkarmalıdır. Af söylentileri ve af ihtimali Türkiye'de maalesef suçların artmasına neden oluyor. Beklenen faydayı sağlamadığı gibi olumsuzluklarını çok sık görüyoruz" dedi.
 
"Adalet Bakanlığı görevinde bulunduğum sürece af konusunu gündemime almayacağım" diyen Şahin, "Bizim gündemimizde af ve af kapsamında değerlendirilecek hiçbir konu bulunmamaktadır. Hiçkimse bir umuda kapılmasın" diye konuştu.
 
Etkin pişmanlık:

Türk Ceza Kanunu'ndaki "etkin pişmanlık" hükmünün alanını genişletmek gibi bir düşünceleri bulunmadığını aktaran Şahin, mevcut yasaları yargıçların daha elastik şekilde yorumlama hakkına sahip olduklarını kaydetti.
 
Suçluların iadesi:
Bazı AB ülkelerinin "Bu kişiler iltica talebinde bulundular, siyasi kişilerdir" diyerek terör suçlularını iade etmekten kaçındıklarını söyleyen Mehmet Ali Şahin, "Terör örgütüyle bağlantılı 50'ye yakın kişinin iadesi konusunda Adalet Bakanlığı çalışıyor" dedi.
 
Irak'tan da terör suçlularının iadesine ilişkin talepte bulunduklarını söyleyen Şahin, son olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Bağdat'ı ziyaretinde Türkiye'nin bu taleplerini ilettiğini söyledi.
 
Irak yönetiminin Türkiye ziyaretinde de bu taleplerin aktarıldığını belirten Şahin, "Ama Irak'tan şu ana kadar suçluların iadesi konusunda henüz bir cevap alabilmiş değiliz" dedi.
 
Şahin, PKK'nın elebaşılarından Cemil Bayık ve Murat Karayılan'ın Türkiye'ye teslim edileceği haberleriyle ilgili kendilerine ulaşmış bir bilgi bulunmadığını kaydetti.
 
Şahin, "Ama arzu ediyoruz ki, birçok ülkenin, bu terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin iadesi konusunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz. Verilecek olan terör suçlularını barındırabileceğimiz her türlü ceza infaz kurumumuz mevcut" dedi.
 
Yeni anayasa:
Şahin, anayasa değişikliğiyle ilgili AK Parti olarak kamuoyu ile paylaşılan bir anayasa değişikliği metninin henüz bulunmadığını, bir grup akademisyen tarafından partinin talebi üzerine hazırlanmış bir taslak bulunduğunu ifade etti.
 
Bakan Şahin, bu taslağın partinin hukukçularından oluşan bir komisyonca incelendiğini, inceleme sonunda belki aralık ayının ortalarına doğru bir anayasa değişikliği taslağının kamuoyuna sunulabileceğini kaydetti.
 
Şahin, değişik kesimlerin görüşlerini aldıktan sonra taslak metninin tekrar değerlendirileceğini ve 184 milletvekilinin imzasıyla Meclis'e gönderileceğini aktardı.
 
TCK 301'inci madde:
Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesiyle ilgili son gelişmeleri de değerlendiren Şahin, 301'inci maddede değişikliğin nasıl yapılacağı konusundaki çalışmaların 1 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirtti.
 
Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün değişiklik önerilerini toparladığını aktaran Şahin, son Bakanlar Kurulu'nun bir önceki toplantıda kendisinin 6 farklı değişiklik önerisini sunduğunu ve bunlardan birini tercih ederek, tasarı haline getirilebileceğini söylediğini aktardı.
 
Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da "Bunu ilk fırsatta, Bakanlar Kurulu'nda değil de daha dar çerçevede değerlendirelim, üstünde bir mutabakat sağlayalım. Daha sonra Bakanlar Kurulu'na getiririz" dediğini kaydetti.
 
Şahin, değişikliğin bir hükümet teklifi olacağını, bu nedenle şu anda bir görüş bildiremeyeceğini belirterek, "Ama benim de bu görüşmede savunacağım bir öneri var. Ama ortamı daha oluşturmuş değiliz. Ama çok kısa bir sürede 301'inci madde ile ilgili değişikliği Bakanlar Kurulu gündemine taşıyıp, oradan da Meclis'e gönderebileceğimizi düşünüyorum" dedi.
 
Bu konunun hala kamuoyunun gündeminde olduğunu söyleyen Şahin, sivil toplum örgütlerinden de konuyla ilgili teklifler geldiğini, bu görüşlerden de yararlanacaklarını söyledi.

Cnntürk



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,099 µs