En Sıcak Konular

Doğu ve Batı kaynaşıyor!

3 Aralık 2007 15:04 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı, 'Gönülleri Kaynaştırma Operasyonu' adıyla doğu ve batı illerindeki ilköğretim ve lise öğrencilerini kaynaştıracak.

Her yıl tekrarlanması düşünülen projeyle temmuz ve ağustos aylarında Doğu ve Güneydoğu'daki 100 bin öğrenci, batı illerine götürülerek tatil yaptırılacak. Doğudaki 49 ilden batıdaki sahil kenarlarındakiler başta olmak üzere 32 vilayete öğrenci gidecek. Aynı şekilde batıdaki istekli öğrenciler de Van, Kars ve Ağrı gibi doğu illerinde tatil yapabilecek. Maliyeti, Turkcell başta olmak üzere sponsorlar ve Milli Eğitim'in katkısıyla karşılanacak projede, öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurtları ile ilköğretim ve lise pansiyonlarında barınacak. Öğrencilerin başında ise gözetmen öğretmenler olacak.

Öğrencilerin tatili bir hafta-10 gün arasında değişecek ve bu konuda velilerin izni esas alınacak. Her öğrencinin tatil yaptığı ilde bir mihmandarı olacak. Bu mihmandar, misafir arkadaşını gezdirecek, evine götürecek, izin almak şartıyla evinde misafir edebilecek. Vanlı bir öğrenci ile Antalyalı, Batmanlıyla İzmirli bir öğrenci arkadaş olacak. Ailecek de tanışıklık olacağı için kalıcı bir dostluk kurulabilecek. Tarih, coğrafya ve turizm dersi işlevi görecek gezilerde öğrencilerin sosyal yönleri de gelişecek. Bakanlık, 2004'ten bu yana her yıl ülke genelinden 10 bin öğrenciyi Çanakkale'ye götürüyor, binlerce öğrenci de 'Cumhuriyet Gezileri' kapsamında iki yıldır Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Afyon'u geziyor. Bu gezilere şimdiye kadar 37 binden fazla öğrenci katılmıştı. Projeyi 'gönülleri kaynaştırma operasyonu' olarak tanımlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, amaçlarını 'doğu ile batıyı kaynaştırmak' olarak özetliyor. Projeyle hayatında ilk defa deniz görecek çocuklar olacağını kaydeden Çelik, "Vanlı bir çocukla Antalyalı, denize birlikte girecek. Batıdakiler de doğunun güzelliklerini görecek, Van Gölü'nü, İshakpaşa Sarayı'nı, Hoşap Kalesi'ni, Sarıkamış'ı gezecek." diyor. Kardeşlik duygularının başka türlü sağlanamayacağını vurgulayan Bakan Çelik, şöyle devam ediyor:

"Türkiye'nin kardeşliğe ihtiyacı var. Doğulunun batılıyı, batılının da doğuluyu tanıma ve bilmeye ihtiyacı var. Birbirlerini tanımayanlar sevemez. Doğudaki çocuklar 'batıdakiler de benim gibiymiş' diyecek. Doğu denince batıdaki insanların aklına haklı olarak terör geliyor. Ama öğrenciler Van'ı, Kars'ı, Antep'i, Iğdır'ı, Ardahan'ı gördükleri zaman, hiç de düşündükleri gibi yerler olmadığını görecek."

 
8 sütun



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,477 µs