En Sıcak Konular

Chavez referandumu kaybetti!

3 Aralık 2007 12:26 tsi
Chavez referandumu kaybetti! Ulusal Seçim Konseyi, halkın anayasa reformu için yapılan referandumda yüzde 49 "evet" , yüzde 51 de "hayır" oyu kullandığını duyurdu.

16 milyon kişinin katıldığı ve katılımın yüzde 56 oranında gerçekleştiği referandumda anayasa değişiklikleri kabul edildiği takdirde devlet başkanının görev süresi 7 yıla çıkarılacak ve başkanın yeniden seçilmesinin önünde hiçbir kısıtlama kalmayacaktı.

Oyunu kullanmasının ardından Chavez, "Bu sadece fotofiniş" diyerek, geçmişteki hükümetlerden farklı olarak halkın kararına saygı duyacağını belirtmişti.

Referandumun sonucu, aynı zamanda 9 yıldır seçimlerde kaybeden muhalefetin, 1999'dan beri ülkenin başında bulunan Hugo Chavez'e karşı ilk galibiyeti oluyor.

Referandumun sonuçlarının ardından konuşan Chavez, "Şimdilik olmadı" dedi. Yandaşlarına ise, "Üzülmeyin" diyen Chavez, referandumdaki "hayır" ile "evet" oyları arasında "mikroskobik" bir fark olduğunu dile getirdi.

Mevcut anayasaya göre görev süresi 2012'nin sonunda dolacak olan Devlet Başkanı Chavez, anayasadaki değişikliklerin 'yeni bir sosyalist ekonomi oluşturmak' için gerekli olduğunu savunuyordu. Başkan Chavez, referandumdan sonra ortalığın karışması durumunda kimseye petrol vermeyeceklerini ve petrolün varilinin 200 dolara çıkacağını söylemişti. Chavez, ABD'nin referandum öncesi ülkede muhalefeti kışkırttığını ileri sürmüştü.

Petrol gelirlerini sosyal programlara akıtarak, yoksulların "sevgilisi" olan Venezuela Başkanı Chavez'i, ülkeyi 40 yıl idare eden iş çevreleri hiç sevmiyor. Chavez, "iktidarı halka vermek" istediğini söylüyor ve kendisine muhalefet edenleri ise "hain" olarak nitelendiriyor.

DEĞİŞİKLİKLERDE NELER VARDI?

Chavez'in yapmayı planladığı anayasa değişikliklerinde Merkez Bankası'nın özerkliği kaldırılırken, haftalık çalışma süresi 44 saatten 36 saate indirilecekti. Sosyal güvenlik şartlarının daha iyi hale getirileceği değişiklik paketinde, devlet başkanına doğal felaketler ve siyasi kriz dönemlerinde geniş yetkiler veriliyordu. Reform paketinde ayrıca oy verme yaşının 18'den 16'ya düşürülmesi de bulunuyordu.



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs