Kimmiş bu özel Kimmiş bu özel

En Sıcak Konular

Hayırdır inşallah: Kimmiş bu özel 3 Aralık 2007 11:33 tsi
Hayırdır inşallah: Kimmiş bu özel Özel bazı bankaların garip bir uygulaması ortaya çıktı! Bazı illere yatırım yapmak isteyen işadamlarından başka illerden teminat isteniyormuş! BDDK bu konuyu inceleyecek ama sorması gereken başka sorular da olmalı? Peki ya bu bankalar, yurt dışında yatırı

Bugün Sabah Gazetesi’nde muhabir Hazal Ateş tarafından hazırlanan bir ekonomi haberi farklı gözle okunmayı hak ediyor.

Özü şu: Bazı özel bankalar, Doğu ve Güneydoğu’da yatırım yapan, yatırım yapacak bölge işadamlarına “büyük illerden teminat getirin” diyor. Kredi vermekte zorluk çıkarıyordu.

Haliyle bölgedeki girişimciler de isyan ediyordu. Öykünün kısası bu ama “kıssa”sı değil. Bu uygulama herşeyden önce doğru mu ya da uygun mu?

Bunun kararını “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)” verecek. Yani BDDK, esnaftan, çiftçiden de teminat için büyük illerden gayrimenkul teminatı isteyen bankaları incelemeye aldı. Zaten kamu bankaları da kredi destiği için hazırlanıyor.

Diyarbakır'da yapılan Ekonomik Konsey Toplantısı'na katılan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy da bölgenin en önemli sorunların başında gelen kredi konusunda şikayetleri dinleyip destek olma sözü vermiş durumda.

Özel bankaların derdi ne?

Özel bankaların bu uygulamasına muhatap olan illerin başında Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van geliyor. Bu illerde özel bankalardan kredi isteyen girişimcilere “bölge dışından teminat getirin” deniyor.

Kararı BDDK verecek dedik ama özel bankalara şu basit soru da sorulmalı; “Bunu niye yapıyorsunuz?” Gelecek yanıtı az çok kestirmek mümkün. Muhtemelen, “bu bölgelerdeki yatırımlar ticari risk taşıyor” denebilir.

Gerçi, bu illere yapılan doğru dürüst yatırımların başarılı olma oranları Batıdakilerden farklı değil ama mesele bu da değil. Özel bankalar, “yatırım gerçekten riskliyse” elbette kredi vermekten imtina edebilirler.

Ama bunun teminatı olarak aynı ülkenin başka bir coğrafyasından teminat istemek? İşte bu garip! BDKK’nın bunu sorması gerekiyor! “Tamam kardeşim yatırımı riskli görmüşsünr, kar edilemeyeceğini düşünmüşsün, vermemişsin, peki de başka illerden teminat istemek ne demek?”

Örneğin bu bankalar, yurt dışında yatırım yapacakları zaman devletten teminat istediklerinde, devlet onlara adı geçen illerden teminat getirin dese ne olur acaba?

Konu istikrar ve Türkiye’nin ekonomik gelişimini etkilemesine geldiğinde, mangalda kül bırakmayan özel bankaların yöneticileri, bölgenin “sosyal ve ekonomik” gelişmişliğine bu yöntemle nasıl bir katkıda bulunacaklar acaba?

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 1,291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,397 µs