En Sıcak Konular

'En kötü muamele Türkiye'ye yapıldı.'

1 Aralık 2007 19:36 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, “AB müzakerelerinde bize konulan koşullar, ağırlaştırıcı maddeler, bu kısıtlamalar, bu dondurulmalar, şimdiye kadar hiçbir ülkeye konulmamıştır” dedi.

Bursa'da Demirtaş Rotary Kulübü tarafından düzenlenen “Niçin AB” konulu toplantıya konuşmacı olarak katılan Öymen, Türkiye-AB ilişkilerinin ülkenin en önemli güncel konularından biri olduğunu bildirdi.

Bu konudaki tartışmaların daha çok duygusal boyutta yapıldığını belirten Öymen, bazılarının AB'den gelen eleştirileri görünce, “Bizim burada ne işimiz var? AB'den vazgeçelim. Bu konuları konuşmayalım” dediklerini, bazı kişilerde ise “Madem AB'ye girmek istiyoruz, sözlerine itiraz etmeyelim. Tüm eleştirileri sineye çekelim” görüşünün ön plana çıktığını söyledi.

Öymen, iki görüşün de yanlış ve duygusal olduğunu dile getirerek, “AB ile ilişkilerimizi çok daha akılcı, serin kanlı bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye ile Avrupa ilişkilerinin temelinde ilginç bir nokta olduğunu ifade eden Öymen, şöyle konuştu:
“1930'lu yılların başında Yunanistan Başbakanı Venizelos, Ankara'ya geliyor. Atatürk'ü ziyaret ediyor. Atatürk ile konuşmasından sonra o kadar etkileniyor ki, meşhur AB'nin fikir babası Kont Coudenhave Kalergi ile görüştüğünde çok büyük hayranlık duyduğunu belirtiyor. 'Sizin bu AB fikriniz son derece ilginç. AB fikrinizi biz de destekleriz ama bir şartımız var. Sizin öngördüğünüz AB'ye ancak Türkiye girerse, biz Yunanistan olarak dahil oluruz' diyor. Nereden nereye geldik. Nereden biliyoruz bunu, Kont Kalergi 1943 yılında yazdığı bir kitapta bunu, Venizelos ile yaptığı konuşmayı anlatıyor.”

Öymen, AB'nin kurulmasının ardından Türkiye'nin lobisini ortaya koyduğunu, 1963 yılında da bir anlaşmanın imzalandığını ifade ederek, bu ortaklık anlaşmasının 28. maddesinde anlaşmanın hedefinde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin yazılı bulunduğunu kaydederek, AB ile Türkiye'nin ilişkilerinin başlangıç noktalarının bunlar olduğunu belirti.

Bugün gelinen noktada bir çok ülkenin, Türkiye'nin AB'ye girmesini istemediğini, müzakerelerin başlaması için çok ağır ön koşular olduğunu anlatan Öymen, şöyle devam etti:
“Yani Türkiye'nin elini kolunu resmen bağlamış durumdalar. Bir tek Sadece Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy değil, Almanlar da özellikle Hristiyan Demokratlar da aynı çizgide. Alman Başbakanı Bayan Merker de yıllarca muhalefetteyken Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktı, 'Türkiye'ye ancak özel bir statü verebiliriz' dedi. Başbakan olduktan sonra sosyal demokratlarla büyük koalisyon kurdular. Sözünü bir derece de ölçülü kullanmaya başladı. Ama daha bir kaç ay önce dedi ki, 'Türkiye'nin bu meselesine 50 yıl sonra bakarız.' 50 yıl sonra İnşallah, hayatta olur, bilemem ama böyle bir ifadesi var. 50 yıl sonra Türkiye'nin üyeliğini incelerlermiş.

AB müzakerelinde bize konulan bu koşullar, ağırlaştırıcı maddeler, bu kısıtlamalar, bu dondurulmalar şimdiye kadar hiç bir ülkeye konulmamıştır. AB'nin hiç bir genişleme sürecinde buna benzer kısıtlamalar gelmemiştir. Türkiye'ye yapılan muameleyi hiçbir ülkeye yapmadılar bugüne kadar. Acaba ne için? Bunun çeşitli sebepleri var. Din ve kültür farkı diyor bir kısmı. Bir kısmı Türk işçilerinin serbest dolaşımından endişe ediyor. Ama en önemli sebeplerden birisi Türkiye'nin büyüklüğü. Çünkü AB, devletlerin nüfusuna göre sistemi kuruyor. AB üyesi ülkeler nüfusları büyüklüğünde söz sahibi olacaklar.”

milliyet



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs