En Sıcak Konular

Rusya'da halk yarın sandık başına gidiyor

1 Aralık 2007 11:20 tsi
Rusya'da halk yarın yapılacak parlamento seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanırken, özellikle başkent Moskova'da iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) sokaklardaki afişleri dışında seçimi hatırlatan bir hareketlilik yaşanmıyor.

Başkent Moskova'daki merkezi caddeler ve Kremlin Sarayı yakınındaki bölgelerde simgesi beyaz Rus ayısı olan BRP afişlerinde, “Moskova oyunu Putin'e kullanıyor. Oyunuz pusulada 10'uncu sırada yer alan BRP'ye” şeklindeki yazılar dikkat çekiyor.

Önceki seçimlerde tüm siyasi partilerin afişleri kent sokaklarını donatırken, kent merkezindeki değişik meydanlarda partilerin binlerce kişiye hitap eden mitingleri yapılıyordu.

Ancak, bu seçimde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BRP listesinin ilk sırasında aday olması, yapılan anketlerde iktidar partisinin oy oranını yüzde 60'a yükseltirken, anketler BRP dışında sadece Komünist Parti'nin yüzde 7'lik ülke barajını aşarak parlamentoya girebileceğini gösteriyor.

Moskova'da hayat pahalılığı reklam sektöründe de kendini hissettirirken, analistler, muhalefet partilerinin parlamentoda temsil edilmeyeceklerine kanaat getirdikleri gerekçesiyle reklam gibi masraflara girmekten kaçındıklarını savunuyorlar.

Moskova'daki bir ara sokakta, anketlere göre baraj altında kalacak olan Liberal Demokrat Parti Başkanı aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin fotoğrafının yer aldığı bir afiş bulunurken, Jirinovski'nin de çift taraflı olan reklam panosunun sadece bir yüzünü kiraladığı dikkat çekiyor.

Muhalefette yenilginin peşinen kabul edilmesi hükümeti memnun ediyor. Ancak bu rehavetin halka yansımaması için kentin birçok bölgesine halkın yarın yapılacak seçimde sandığa gidip oy kullanmasının önemini belirten afişler asıldı.

Ülkedeki muhalefet güçlerinin geçen hafta sonu Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere değişik kentlerde yaptıkları protesto gösterileri polis tarafından zor kullanılarak dağıtılırken, aralarında eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'un da bulunduğu çok sayıda muhalif gözaltına alınmıştı.

Muhalefet, iktidarın tüm medyayı kontrolü altına alması yüzünden medyaya erişimlerinin olmadığını, ülke barajının da yüzde 7'ye yükseltilerek, ülkenin tek parti yönetimi altına getirilmesinin amaçlandığını savunuyor.
Putin'in iktidarı 8'inci yılına girerken, Putin'in Rus halkı arasındaki popülaritesi de özellikle yükselen petrol fiyatları sayesinde düzelen ekonomiyle paralel şekilde her geçen gün artıyor.

Anketler, Putin'in halk arasındaki popülaritesinin yüzde 70 civarında olduğunu gösteriyor, Putin'in BRP listesinden aday olmayı kabul etmesinden sonra partinin yüzde 30 oranındaki oyununun yüzde 60'a kadar yükseldiğine işaret ediyor.

Bu arada petrol fiyatlarının 100 dolara dayanmasıyla iktidarının 8'inci yılında Putinli Rusya'ya yaklaşık 1 trilyon dolar para girişi sağladığı bildirildi.

Hurriyet



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs