Nixon’un İsrail kaygısı | " /> Nixon’un İsrail kaygısı | "/>

En Sıcak Konular

Rapor: Nixon’un İsrail kaygısı

1 Aralık 2007 11:05 tsi
Rapor: Nixon’un İsrail kaygısı The New York Times’ın yeni yayınlanan belgelere dayanarak Perşembe günü verdiği habere göre, İsrail’in sahip olduğu iddia edilen nükleer silahlar ve Orta Doğu’da bunun yaratacağı potansiyel silahlanma yarışı, Nixon yönetimi için bir endi

Başkan Richard Nixon’a ulusal güvenlik danışmanlığı yapan Henry Kissinger, 19 Temmuz 1969 memorandumunda şu uyarılarda bulunuyordu: “Hayatları tehdit altında olan az sayıdaki insanlardan olan İsraillilerin nükleer silah kullanma ihtimali, neredeyse diğer tüm ülkelerden daha çok.”

The Times’ın haberine göre ise Nixon’un başkanlık kütüphanesinde bulunan belgeler, Çarşamba günü ABD Ulusal Arşiv Teşkilatı tarafından yayımlandı. Kanun gereği, sınıflandırılmış belgeler 25 yıl sonraki muhtemel yayımlama için gözden geçiriliyor.

Belgeler, Nixon yönetiminin aradaki ittifakın hassas noktası olan İsrail’in nükleer programına karşı mücadele ettiğini ve bu konudaki ikilemlerini ortaya koyuyor.

Üstelik, İsrail’in nükleer gelişimi için ABD’den sistematik olarak materyal çalacağına dair Kissinger tarafındaki kaygılar da gün yüzüne çıktı.

Kissinger yazılarında “bu, İsraillilerin uğrunda bizi sürekli olarak dolandırdığı, hatta belki de bizden bir şeyler çaldığı bir program” diyor.

Kissinger “İsrail’in silahlanma konusunda 1965 yılında bazı parçalanabilir maddeleri yasa dışı yollardan ABD’den tedarik ettiğine dair dolaylı bir kanıt var” derken, İsraillilerin bu maddeleri saklayabileceği her yeri arayamayacaklarını sebep göstererek çözüm yolu olarak sunulan denetlemeyi reddediyordu.

The Times, Kissinger’ın Kudüs’e nükleer program konusunda boyun eğdirmek için İsrail’e Phantom jetlerinin satışının kısıtlanmasını dahi önerdiğini belirtti.

Kissinger “İsrail bizim fazlaca ihyiyaç duydukları bir şeyleri kısıtlamaya hazırlandığımıza inanmadıkça bizi ciddiye almayacaklar” diyordu.

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın notlarında şu ifadeler yer alıyor: “Diğer yandan, şayet Phantom’ları kısıtlarsak ve bu gerçek Amerika’da açığa çıkarsa, üzerimizde devasa bir siyasi baskı buluruz. Uçak satımını neden kısıtladığımızı anlatamazsak savunmasız bir pozisyona düşeriz. Kendi durumumuzu kamuoyuna anlatırsak, tüm uluslararası sonuçlarıyla birlikte İsrail’in nükleer silahlanmasını ifşa etmiş oluruz.”

Times’a göre söz konusu belgeler ayrıca, Suudilerin barış çabalarına destek vermesini sağlamak ve Irak’taki bie Kürt isyanına destek vermek gibi dönemin ABD yönetiminin Orta Doğu politikalarıyla ilgili detayları da içeriyor.
 
Ekopolitik.org



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,252 µs