En Sıcak Konular

İran'da Yahudi soykırımı dizisi, reyting rekortmeni

1 Aralık 2007 10:58 tsi
İran'da Yahudi soykırımı dizisi, reyting rekortmeni Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, Yahudi soykırımını 'efsane' diye nitelediği İran'da, Yahudilerin II. Dünya Savaşı sırasında yaşadıklarını konu alan bir dizi izlenme rekorları kırıyor.

İranlılar, II. Dünya Savaşı sırasında Paris'te görev yapan bir diplomatın Nazilerin soykırımından kaçmaya çalışan Yahudilere yardımını konu alan "Sıfır Derece Dönüş" adlı diziyi izlemek için pazartesi akşamlarını iple çekiyor. İran lideri Ahmedinejad'ın, "İsrail haritadan silinmeli" açıklamasını yaptığı ülkede, soykırımı konu alan bir dizinin, devlet televizyonunda, hem de prime-time'da gösterilmesi dikkat çekici bulunuyor.

"Anti-Semitik (Yahudi karşıtı) olmadan, anti-Siyonist olabilirsiniz." diyen dizinin senaryo yazarı ve yönetmeni Hasan Fethi, dünyanın, hep İran'ın, İsrail ve Siyonizm karşıtı açıklamalarını ön plana çıkardığına; ancak çok sayıda Yahudi'nin yaşadığı ülkede durumun hiç de böyle olmadığına işaret ediyor. Fethi, "Dünyanın İran hakkındaki görüşleri yanlış. Nazi kurbanı Yahudilere en az Filistinli kurbanlar kadar üzülüyoruz. Ve bu azınlığın değil, çoğu İranlının görüşü." diye konuşuyor. 25 bin Yahudi'nin yaşadığı İran, Ortadoğu'da, İsrail dışında en fazla Yahudi nüfusun bulunduğu ülke konumunda. Buradaki Yahudi toplumunun dinî özgürlükleri de anayasa ile garanti altına alınmış.

Sıfır Derece Dönüş'ün senaryosu, Paris Büyükelçiliği'nde 1940 yıllarında görev yapmış ve çok sayıda Yahudi'ye ülkeden kaçmaları için İran pasaportu vermiş bir diplomatın hayatından uyarlanmış. 30 bölümden oluşan drama türündeki dizide, yarı İranlı, yarı Filistinli olan Habib Parsa adlı karakterin, Paris'te bir üniversitede tanışıp âşık olduğu Fransız Yahudisi Sarah Struck ile ilişkisi anlatılıyor. Paris'teki İran büyükelçiliğinde çalışan Parsa, Nazilerin kenti işgal etmesi üzerine Sarah ve ailesinin, İran'a kaçmalarını sağlıyor. Parsa, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisi'nin kurtarılmasında rolü olan Alman Oskar Schindler'e atfen 'İranlı Schindler' olarak anılıyor. İranlı ve Fransız oyuncuların rol aldığı dizide, Farsça, Macarca, Fransızca, Arapça ve İngilizce diyaloglar geçiyor. Çekimlerse, Budapeşte ve Paris'in yanı sıra İran'da gerçekleştirildi. Dizide, Şah Rıza Pehlevi döneminin İran'ı gerçeğe uygun bir şekilde yeniden canlandırılıyor.
 
Zaman



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs