acı itiraf | " /> acı itiraf | "/>

En Sıcak Konular

Adalet Bakanı Şahin'den acı itiraf

30 Kasım 2007 18:52 tsi
Adalet Bakanı Şahin'den acı itiraf
TBMM Genel Kurulunda, Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, şu anda Yargıtay nedeniyle 327 vatandaşın boşu boşuna

Milletvekillerinin teklif üzerindeki sorularını yanıtlayan Şahin, adaletin geç işlemesi ve davaların uzun sürmesinin, öteden beri yargının temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Bunu ortadan kaldırmanın birinci koşulunun, hakim ve savcı açığının bir an önce kapatmak olduğunu ifade eden Şahin, Bölge Adliye Mahkemelerinin, Yargıtayda uzun süre bekleyen dava dosyalarının kısa sürede sonuçlandırmayı maçladığını bildirdi.

Şahin, bu konuda 9 ilde Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulduğunu, ancak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ''personel ve fiziki mekan eksikliği'' nedeniyle, bu mahkemelerin açılmasının ertelenmesini istediğini vurgulayarak,
şöyle dedi:

''Burada geçenlerde bir kanun tasarısı görüşülürken, MHP'li bir arkadaşımız, 'Tahliye hakkı doğduğu halde Yargıtayda dosyası beklediği ve gelmediği için ceza evlerinde hala yatmakta olan kaç kişi var? diye sormuştu. İlgili genel müdürlük, böyle bir çalışma yaptı, bilgiler toparlandı, rapor geldi. Şu anda tahliye edilme hakkı doğduğu halde, almış olduğu cezaya göre, dosyası yargıtayda bekleyen 327 vatandaşımız boşu boşuna cezaevlerinde yatmaya devam ediyor. Bu beni son derece üzdü. Göreve geldiğimde cezaevlerinden en çok şikayet mektubunu, bu konuda almıştım. Bu dava dosyalarını hiç olmazsa ilgili dairelerde görüşelim. Yargıtay Başkanı ile önümüzdeki hafta bu konuyu görüşeceğim. Yargıtayın iş yükünün fazlalığı, Bölge Adliye Mahkemelerini henüz kuramamış olmamız, sıkıntılara yol açıyor.''

-HAKİM VE SAVCI AÇIKLARI-

Şahin, hakim ve savcı açığının fazla olmasının da sıkıntı yarattığını belirterek, onun için bir an önce hakim ve açığını kapatmak istediklerini bildirdi.

''3 bin 313'i adli yargıda, 707'si de idari yargıda olmak üzere 4 bin 20 boş kadromuz var'' diyen Şahin, bu boş kadroların birden bire de dolmadığını söyledi.

Şahin, Adalet Akademisinin kapasitesinin belli olduğunu, burada 600-650 adayın eğitilebildiğini anlatarak, bir hakim ve savcı adayının görevine başlaması için sınavdan kura çekim anına kadar 2.5 yıl geçtiğini kaydetti.

Yasa teklifinin boş kadroları doldurmaya hız kazandıracağını vurgulayan Şahin, hakim ve savcı açığının kapatılması konusunda daha önce çıkartılan yönetmeliğin iptalinin, bu açığın oluşmasında etkili olduğunu söyledi.

Milletvekillerinin, avukatlıktan hakimliğe geçen kişilerin sayısını sorması üzerine de Şahin, 1880-1995 yılları arasında 254 avukatın hakimliğe geçtiğini, Anayasa Mahkemesinin konuyla ilgili verdiği karardan sonra bu uygulamaya son
verildiğini bildirdi.

-''GENÇ MİLLETVEKİLİ KANUN HAZIRLAYAMAZ MI?''-

Kanun teklifini hazırlayan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, teklifin verildiği günden itibaren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP sözcülerinin, kendisi hakkındaki söylemlerine üzüldüğünü bildirdi.

''Genç bir milletvekili teklif vermiş'' gibi eleştiriler yapıldığını dile getiren Tunç, ''Genç bir milletvekili kanun hazırlayamaz mı? Gençlik buna engel mi? Gençler, Türkiye'yi dünyanın en iyi 10 güçlü ekonomisi arasına sokmak için çalışıyor. Bu tavır doğru değil'' diye konuştu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü de muhalefet milletvekillerinin, ''yargı siyasallaştırılıyor'' yönündeki eleştirilerine katılmadığını ifade ederek, ''Neden siyasetçilerden bu kadar korkuyoruz? Yapılan atamaların, seçimlerin hepsini TBMM'deki üyeler yapsa, dışarıdan yapılan atamalardan çok daha iyi sonuç alırız'' dedi.

Köylü, hiçbir adalet bakanının yargıçlara talimat veremeyeceğini, zaten yargıçların da bu konuda bakanları dinlemeyeceğini belirterek, bu tür şeylerin fazla abartılmaması gerektiğini kaydetti. TBMM Genel Kurulunda, kanun teklifinin tümü üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçildi.

haber7



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs