İki ihtimal ön planda! | " /> İki ihtimal ön planda! | "/>

En Sıcak Konular

Uçak neden düştü: İki ihtimal ön planda!

30 Kasım 2007 13:46 tsi
Uçak neden düştü: İki ihtimal ön planda! Hava şartları uçuşa son derece elverişliydi. Yağmur, kar veya rüzgar yoktu. Uçuş sırasında ya da başında herhangi bir teknik arıza bildirilmedi... Peki uçak neden düştü? İlk izlenimler iki ihtimali ön plana çıkarıyor...

Havacılık Uzmanı Güntay Şimşek:

UÇMALARI GEREKEN YERDE
DEĞİLLER, PİLOT HATASI OLABİLİR


Kazaya enteresan diyenlere katılmıyorum. "Enteresan" yorumunun sebebi havanın açık olması, uçuşa bir engel olmaması.. Ama neticede kazaları etkileyen sadece hava durumu değil ki. Bir çok sebep var. Ben bu kazada şu fikirdeyim: Pilotlar havanın çok iyi olması ve mehtabın bulunmasıyla biraz daha kuralların dışına çıkarak, teknik donanıma ehemmiyet vermeden hareket etmiş olabilir. Zaten bu uçuş parametreleri içinde kendilerine tanınan, uçmaları gereken bölgede değiller, uçağın düştüğü nokta da uçuş alanının dışında.
Burada kesinlikle sabotaj ihtimali yok. Uçağın radardan çıkması da kaçırılmakla ilgili değil. Havadaki bir uçağı radarınız görür. Radarda yoksa uçak havada değil demektir."


Emekli Tümgeneral Pilot Seyfettin Seymen:

UÇAK SÜRATSİZ OLMASI VEYA KUYRUĞUNUN BİR YERE ÇARPMASI SONUCU DÜŞMÜŞ OLABİLİR

“Uçağın gövdesinin bir bütün olarak düşmesi ancak uçağın çok süratsiz olması ya da kuyruğunu bir yere çarptıktan sonra düşmesi ile olabilir. Uçak neden süratsiz? Burda teknik sebepler olabilir, insan faktörü olabilir diğer sebepler olabilir. Pilot demiş ki ben pisti gördüm hava net pisti karşıladım. Bu demektir ki pilot pistin ışıklarını görmüş. Yaklaşırken uymak zorunda olduğu bazı kurallar vardır, bunlar şunlardır: sürat ve irtifa.
Şayet süratsiz kalırsanız uçak tutunamaz, nasıl bir ağacın yaprağı rüzgarsız bir havada yalpalanarak yere düşerse o şekilde düşebilir.”

SİS VEYA MOTORUN ANİDEN DURMASI

Uçağın, sis ya da motorların aniden durması nedeniyle düşmüş olabileceğini de söyleyen Seymen, diğer ihtimalleri şöyle sıraladı:

“Piste yaklaşırken herhangi bir nedenle irtifanın altına düşülmüşse, orada bir tepe var sağda ve uçağın kuyruğunun soldan sağa gittiğini farzederek konuşuyorum, uçaklar düşük sürate indiklerinde platlarını da indirirler (plat, kanat yüzeyini artırıcı bir ilave parçadır) inişte hepimiz uçarken görürüz. Plat uçağın düşük süratle havada tutunmasını sağlar. Herhangi bir nedenle sürat düşmüşse kuyruğunu tepeye vurmuş ve düşmüş olabilir. Son ihtimal ise hiç düşünmediğimiz bir olaydır. Bunlar olasılıkların içindedir. Kaza kırım inceleme eğitimi alan benim gibi insanlara söylenen ilk cümle şudur ‘sakın neticeye hemen karar vermeyin.’ Diyelim ki pilot özel bir nedenle uçağı düşürdü. O zaman pilot un özel hayatına kadar gidilir, neden pilot bu hatayı yaptı ona bakılır.”


GALİBA İNSANA DAYALI HATA


Uğur Cebeci (Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü ve havacılık uzmanı)

"Bunun nedeni teknik arıza da olabilir pilotaj da. Hava son derece açık. 10 km görüş mesafesi ve hatta mehtap var. Pilot tüm çıplaklığıyla pisti görmüş. Dönüp piste inecek. Uçak o yamaca oturmuş, düşmemiş hatta vurmamış.
World Focus hava yollarını tek başına projekte edersek dağınık bir şeyler elde edebiliriz.
Şirketin ticari yapısıyla ilgili sorunlar çıktı, uçaklarının teknik konularında sorunlar çıktı, bir kere uçaklarının kaçırılması olayı gerçekleşti.
Pilotaja çok iyi bakmak gerek. Bu şartlarda bu kazanın olmaması gerekiyor: Yine insana dayalı bir konuyla karşılaşacağız gibi bir his var. Oradaki coğrafi yapının üzerine uçuş oturtulmadan net konuşmak mümkün değil.
Bu olayı insana dayalı bir hata ile karşı karşıyayız. Uçağın bakımının doğru yapıldığını varsayıyoruz.
Uçağın içerisinde teknisyen var. Teknisyenin olmasının nedeni Isparta'da da teknik bakım hizmetinin verilememesi. Bu nedenle uçağa teknisyen almışlar. Kara kutudan pilotların konuşmaları, ve birbirleriyle yaptıkları konuşmalar uçağın konumu çözülmeden kesin bir şey söylenemez. Türkiye'de Sivil Havacılık deneteminde sıkıntı var. İngiliz Sivil havacılık otoritesinde 11 bin, Almanya'da 9 bin, Güney Kıbrıs ki küçük bir ülke 900 kişi çalışıyor. Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde ise sadece 125 kişi var. Denetimlerin daha iyi yapılması, Sivil Havacılığın siyasi otoriteden sıyrılıp bağımsız bir yapıya kavuşturmak lazım.

TEKNİK ARIZA YOK

Atlasjet Havayolları Müdürü Tuncay Doğaner:

Hava şartları, görüş şartları herhangi bir yağmur, rüzgar yoktu, uçuşa son derece elverişli. Bundan daha güzel bir hava olamaz. Ancak meydan, pist görüldükten sonra uçağın buraya nasıl düştüğü bir araştırma konusudur. Teknik bir arızayla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Bundan sonraki safha kara kutunun bulunup incelenmesidir. Artık konu bizden çıkmıştır. Uçağın herhangi bir arızası yoktur. 1996 model MD83 tipi uçak... Bakımları yerindedir. Bakımlarıyla ilgili bir hata söz konusu değildir. Uçak World Focus Havayolları uçağıdır. Yolcuların bütün sorumluluğu bize aittir. Rahmetli arkadaşlarım eğitimden yeni dönmüş son derece deneyimli pilotlardır.


Kaptan Pilot Serdar Cebeci:

"Isparta Havaalanı, deniz seviyesindekiler kadar rahat bir liman değil. Dağlık bir bölge. Alanda, Hassas Yaklaşım Sistemi (ILS) yok. Ama bu kazaya nedendir demek doğru değildir. Dikkat çekici olan uçağın çok dağılmamış olması, geniş çaplı bir yangın da çıkmamış. Bu uçağın çarptığı zemine yakın seyretmiş olma ihtimalini gösterir."

Vatan



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,366 µs