Türk alfabesine x, q, w... | " /> Türk alfabesine x, q, w... | "/>

En Sıcak Konular

Türk alfabesine x, q, w...

30 Kasım 2007 12:36 tsi
Türk alfabesine x, q, w... Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, İngilizce çıkan ’Today’s Zaman’ gazetesine söylediğine göre, hükümet ’x, q, w’ harflerinin Türk alfabesine eklemeyi düşünüyor. Hükümetin adını açıklamadığı ’sürpriz bir reform pake

Hürriyet'ten Yalçın Bayer'in yazdığına göre Babacan, "29 harfli Türk alfabesini 32’ye çıkartmak için çalışıldığını" ve bu çalışmanın, sürmekte olan Anayasa ile ilgili çalışmalara eş zamanlı ve uyumlu olacağını belirtiyor.

Yalçın Bayer yazısına şöyle devam ediyor:

Haberde, "Bu üç harf muhtemelen ki, Türkçe ve Kürtçeyi birbirine yakınlaştıracaktır" yorumu yapılırken, eski DEP milletvekili ve Kürt-Pen Yazarlar Birliği temsilcisi Sedat Yurttaş da "Üç harfin eklenmesi ile iki dilin birbirine yakınlaşabileceğini" söylüyor.

Özal döneminde de böyle bir girişim olmuş, ancak ’muhafazakar’ çevrelerden tepki geldiği için geri adım atılmak zorunda kalınmıştı.

Bu arada İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw’ın da geçen hafta sonu Ankara ziyaretinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşmesinde ilk olarak "Kürt alfabesinin yasaklı harfleri üzerinde "Gazetelerde öğrendim kadarıyla w, x ve q harflerinin serbest kullanılması için öneriler varmış" demesi dikkat çekmiş, Atalay da "Çok önemli gelişmeler değil ama çalışmalar var" demekle yetinmişti.

ESAS SORUN BAŞKA

Kürt vatandaşlara karşı açılan davalar sorun oluyor. Nitekim, bu harflerin geçtiği bazı metinler nedeniyle "Türk harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanuna Muhalefet’ten dava açılıyor. Son olarak Kilis’te bir sendikacı yerel bir gazetedeki yazısında ’w’ (Newroz) harfini birçok kez kullandığından ötürü, 1-3 yıl arasında hapis cezası ile yargılanıyor.

Bu konuyu sorduğumuz bir Türkçe öğretmeni, konunun son zamanlarda tartışmaya açıldığını belirterek, "Aslında gereksiz. Türkçe’deki ses değerleri alfabemizi karşılıyor.. Aslında Türkçe’nin esas başka sorunları var; yabancı sözcüklerin istilasına uğraması gibi... İş Bankası bile ’maxsimum’ diye yazıyor; aslında ’maksimum’ diye yazılması gerekiyor" dedi.



Bu haber 1,522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs