En Sıcak Konular

Talas’ın son Ermenisi: Türkiye vatanım. Burada doğdum, burada öleceğim

30 Kasım 2007 12:32 tsi
TALAS’ta yaşayan tek Ermeni olan 83 yaşındaki Karnik Teke, Amerika’da yaşayan akrabalarının ‘gel’ tekliflerini, “Türkiye benim vatanım. Türkler kardeşim dostum, burada öleceğim'' diyerek geri çevirdi.

Kayseri’nin şirin ilçesi Talas, tarihi dokuya sahip cadde ve sokakları, yüzyıllara meydan okuyan taş evleriyle eski Rum ve Ermeni yerleşim birimi. İlçede kalan tek Ermeni olan ve besicilik yapan Türk vatandaşı Karnik Teke, dünyanın sayılı zenginlerinden ABD'de yaşayan Gülbenkyan ailesinin, annesi tarafından akrabası olduğunu söyledi. Oğlu Serkis'in İstanbul'da, kızı Horisima'nın da Kayseri kent merkezinde yaşadığını kaydeden Karnik Teke, 60 yıl aynı yastığa baş koyduğu eşi Meryem'i 4 ay önce yitirmenin üzüntüsünü yaşadığını belirtti. Amerika'daki akrabalarının kendisini bu ülkeye çağırdıklarını, oğlu ve kızının da yanlarına istediğini kaydeden Karnik Teke, şunları anlattı:

“Bir zamanlar burada 3 bin hane Ermeni yaşardı. Kimi Amerika başta olmak üzere yurt dışına, kimi de İstanbul ve büyük şehirlere gitti. Bense buraları çok sevdiğim için ayrılmadım. Ecdadım burada yaşamış. Dedem de babam da burada doğmuş, burada ölmüş. Ben de buradan ölürüm ama, gitmem. Türk dostlarımı, Talaslı arkadaşlarımı, evimi, vatan bildiğim Türkiye’yi bu toprakları terk edip, yurt dışına ise asla gitmem. Tarihte Fransızlar, İngilizler bizi birbirimize düşürdü. Türk- Ermeni hep kardeştir, dosttur. Şimdi hala bizi birbirimize düşürmek için politika yapanlar var. Bırakın onları, onlar ne dediklerini bilmiyor."

“HAYVANCILIK AZALDI, TERÖR ARTTI''

Yukarı Talas Mahallesi'ndeki evinde tek başına yaşayan, dondurucu soğukta bile yakası bağrı açık, terlikle konağının bahçesinde dolaşan Karnik Teke, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarının, Türk- Kürt diye ortaya atılan ayrımcılığın altında Türkiye’nin düşmanlarının bulunduğunu belirti. Güneydoğu’da insanların terörden kurtarılmasının tek çaresinin kendisinin de iyi bildiği besicilik ve canlı hayvan ticareti olduğunu savunan Teke, şöyle konuştu:

“Ben gençliğimde Erzurum'da 36 ay askerlik yaptım. Doğu ve Güneydoğu’da adamlar süt ile yoğurt ile peynir ve çökelekle geçiniyorlardı. Koyunlar gidince bunlar aç kaldı. Aç kalınca terörist oldular. Bir adama ‘niye böyle oldu’ diye sordum. ‘Koyun gitti, inek gitti açız’ diyorlar. Mecliste terör örgütünü destekleyen Kürt milletvekillerine gelince, onlar bu memletin ekmeğini yediler. Bu ülkenin bacağına sarılmamaları gerekli. Bunu yapanlar insan olamaz. Türkiye’ye ihanet edenler insan değil ki. Bu memleketin ekemeğini yiyen adam bu memlekete hainlik düşünür mü, sofrasına bıçak sokar mı?''

“YABANCI ÜLKELER ERMENİLERİ KIŞKIRTIYOR''     

Talas’ın son Ermenisi Karnik Teke, sözde soykırım iddialarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Tarih boyunca Ermenilerle Türkler kardeş gibi geçinirdi. Bence Ermeni Soykırım Yasası talihsizlik. Öyle bir şey yok. Ancak, ecnebiler, yani yabancı ülkeler Ermenilere destek veriyor. ‘Ermeniler şöyle ediyor, Ermeniler böyle ediyor’ diye onlara destek adı altında fit veriyor. Ermenilerin, büyük bölümünün böyle bir şey dediği yoktur. Biz Türklerden çok memnunuz. Kardeş gibi büyüdük. Hükümet de bizler arasında ayrım yapmıyor. Askere gidiyoruz askerden geliyoruz."



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs