'haçlı seferi' | " /> 'haçlı seferi' | "/>

En Sıcak Konular

Ortaçağdan futbol sahalarına 'haçlı seferi'

30 Kasım 2007 09:30 tsi
Ortaçağdan futbol sahalarına 'haçlı seferi' 1908 yılında Milan'dan yabancı oyuncu oynatılmamasını protesto edenlerin kurduğu sol bir damara sahip İnter hep muhalif tarzıyla meşhurdu. Peki ne oldu da İnter tıpkı şovalyeler gibi Haç desenli bir formayla maça çıktı? Tartışmalar sürüyor...

Yıl 1908. Özgürlük arzusu istibdata galebe çalıp Türkiye'de azınlıklar ve ittihatçılar el ele İkinci Meşrutiyet'i ilan ettiklerinde, Haç desenli Rum bayrakları, davudî yıldızla süslü flamalar ve hilalli bayraklar İstanbul sokaklarında, Balkan şehirlerinde dalgalanırken İtalya'da bir grup futbolsever Milan takımından kopuyordu. Sebep, Milan'ın yabancı oyunculara karşı olmasıydı. Bu yüzden İnter Milan adıyla yeni bir kulüp kuruldu.

İnter Milan isminden ve tribünlerineki solcu ağırlıktan dolayı faşist Mussolini rejiminin baskılarına maruz kaldı. Ama direndiler. Taraftarları sağcılardan oluşan Milan, Lazio gibi takımlarla aralarındaki rekabet neredeyse düşmanlık düzeyindeydi. Bitmedi... Irak işgalinin ilk günlerinde, Türkiye'de habertürk ABD bayrağı dalgalandırırken, İnter Milan'ın web sitesinde "savaşa hayır" sloganları dalgalanıyordu.

Sonra 2000'li yılların ilk yarısında formasını giyen Arjantin'li kaptanı Zanetti, Zapatistas'a yardım ediyor ve futbolculardan, taraftarlardan topladığı paralarla Subcomandante Marcos'un şahsında isyankarlara ambulans alıyor ve Marcos da İnter Milan formasıyla fotoğraflar çektiriyordu.

Peki ne oldu da İnter Milan günün birinde bir maça haçlı bir formayla çıktı. Marcos bu formayı giyer miydi?

Şüphesiz bu haç deseni Milan şehrinin flaması olarak kullanılıyor ve Avrupa'da özellikle Latin uluslarda haç / istavroz figürü çok yaygın ve hayatın her alanında yer alıyor. Ancak yine de bugüne kadar böyle bir formayla maça çıkmamış bir kulübün bula bula bir Türk takımına karşı böyle bir forma tercihinde bulunması insanın aklına bazı sorular getiriyor.

- Acaba bu sadece bir tesadüf müydü, bilinçli bir tercih mi?

- Bu forma daha önce tasarlanmışsa eğer Fenerbahçe'ye karşı giyilmesinin maksadı neydi?

- Ya da en doğrusu şöyle bir soru sorma:. Fenerbahçe'den, yani bir Türk takımına karşı böyle bir forma giymekten bağımsız olarak sorarsak, İnter Milan, dünya siyasetinin dinsel semboller yüzünden gerildiği bir devir de neden böyle bir forma giydi?

Bunlar sanırım sadece İnter Milan'ın değil barıştan, kardeşlikten yana tüm futbolseverlerin cevaplaması gereken sorular.

www.iyibilgi.com zoom



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs