En Sıcak Konular

Kaçırılan rahip Suriye’de şüphesi

30 Kasım 2007 09:20 tsi
Kaçırılan rahip Suriye’de şüphesi Süryani rahip Edip Savcı’yı kaçırıp 300 bin Euro isteyen kişilerin bulunması için jandarma ve polis özel timler kurdu. Rahibin Suriye’ye götürülmüş olma ihtimali değerlendiriliyor. Mardin’de son dönemde ortaya çıkan çete oluşumları da me

MARDİN’in Midyat İlçesi’nde önceki gün kimliği belirsiz kişilerce kaçırılan Süryani Mor Yakup Manastırı’nın rahibi Edip Savcı her yerde aranıyor. Mardin Valiliği, çevresinde ’Rahip Daniel’ olarak bilinen Edip Savcı’nın bulunması için kriz masası oluştururken, polis ve jandarma ekipleri kurulan özel timle arama çalışmalarını sürdürüyor. Edip Savcı’nın, serbest bırakılması için 300 bin Euro fidye isteyen kişilerin onu Suriye’ye götürdüğü iddiası ortaya atılırken, olayın bölgeyi çok iyi tanıyan kişilerce gerçekleştirilen ’çete işi’ olabileceği değerlendiriliyor. Bölgedeki Süryani cemaati de gelişmeleri endişe içinde takip ediyor.

BİR KERE ARADILAR

Savcı’nın bulunması için polis ve jandarma özel eğitimli timler kurdu, her yerde arama çalışması başlatıldı. Başta Mardin olmak üzere tüm köy ve anayollarda arama noktaları artırıldı, her geçen araç didik didik aranırken, gelen istihbarat üzerine bazı köylere nokta operasyonları yapıldı. Savcı’nın Midyat’ta kaçırılmasının ardından Suriye’ye götürüldüğü iddiaları ortaya atıldı. İddiaya göre, Savcı, bindirildiği araçla Mardin’in Suriye’ye sınırındaki ilçesi Nusaybin’e götürülerek buradan kaçak olarak Suriye’ye geçirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili "Rahibin, Suriye’ye götürüldüğü iddiaları var. Güvenlik güçleri bu bilgi üzerinde de duruyor. Ancak şu ana kadar kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Fidye için açılan telefon ve mesaj geçilmesinden sonra bir daha arama yapılmadı. Rahibi kaçıran kişiler fidyenin alınabilmesi için Suriye’ye götürmüş olabilirler" dedi.

KAÇIRANLAR ÇETE Mİ?

Güvenlik güçleri, rahip Edip Savcı’yı kaçıranların kendisini ve bölgeyi çok iyi bilen kişiler olduğunu değerlendiriyor. Güvenlik güçlerinin Kuzey Irak’a muhtemel sınır ötesi operasyon ve PKK’lı teröristlere yönelik sürdürülen operasyon kapsamında çok sıkı güvenlik önlemleri aldığı ve kontrol noktalarının en üst seviyeye çıkarıldığı bir dönemde, bölgeyi tanımayan kişilerin rahip Savcı’yı kaçırma ihtimalinin zayıf olduğu görüşü hakim olurken, olay geniş kapsamlı değerlendiriliyor.

Başta Midyat olmak üzere çevrede son dönemlerde bazı kişilerin bir araya gelerek çete oluşturdukları ve vatandaşlar üzerinde baskı kurdukları iddia ediliyor. Bu çetenin özellikle Süryani vatandaşlar üzerinde baskı kurup korkutmak için rahibi kaçırmış olabileceği ihtimalini değerlendiren güvenlik güçleri, soruşturmasını bu yönde de genişletti.

Siyasi gibi görünmüyor

MARDİN Valisi Mehmet Kılıçlar, Midyat Kaymakamı İsmail Kataş, Mardin Tugay Komutanı Tuğgeneral Tayyar Süngü ile Barıştepe Köyü’ne giderek Metropolitler Salibe Özmen ve Samuel Aktaş’a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Kılıçlar, "Olayın siyasi veya ideolojik bir olay olduğuyla ilgili bilgi gelmedi. Adli veya adi bir olay da olabilir" dedi. Yetkililer olayın PKK ve Hizbullah eylemleriyle örtüşmediğine dikkat çekti.

Hürriyet



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,437 µs