Beş yıldızlı isyan | " /> Beş yıldızlı isyan | "/>

En Sıcak Konular

Beş yıldızlı isyan

30 Kasım 2007 09:12 tsi
Beş yıldızlı isyan

Filipinler’de Devlet Başkanı Arroyo’nun istifa etmesini talep eden bir grup ási asker, başkent Manila’da beş yıldızlı bir oteli işgal etti. Televizyonların naklen yayınladığı darbe girişimi, kansız bir askeri operasyonla noktalandı.

OTEL işgali, 2003 yılında Devlet Başkanı Gloria Arroyo’ya karşı başarısız darbe girişimini organize ettiği şüphesiyle halen yargılanan ve mayıs ayında senatör seçilen eski donanma teğmeni Antonio Trillanes’in liderliğinde düzenlendi. Dün aleyhine açılan davada ifade veren Trillanes, duruşma çıkışında, halen görev yapan Tümgeneral Danilo Lim ve beraberindeki 30 kadar askeri de yanına alarak Manila’nın finansal merkezinde bulunan lüks Peninsula Hotel’i işgal etti. Eski devlet başkan yardımcısı Teofisto Guingona’nın da katıldığı ási grubu, otelde 200 kadar askeri toplamayı başardı.

Daha önce benzeri birçok darbe girişimine karşın koltuğunu koruyan devlet başkanının istifa etmesini talep eden ásiler, ordunun "anayasa dışı ve gayrimeşru başkan Bayan Arroyo’ya verdiği desteği kesmesini" de istedi.

Filipinlilere "otelin dışında toplanıp bize destek olun" çağrısı yapan grup, 1986’da Ferdinand Marcos’u deviren "halk gücünün" yeniden harekete geçmesi gerektiğini duyurdu.

İNTERNETTEN DESTEK

Ásilerin açıklamasıyla aynı saatlerde bir internet sitesi de bu talepleri yineledi, ardından Filipin televizyonları emniyet güçleri tarafından kuşatılmaya başlayan otel önünden canlı yayına geçti. Filipin ordusu ise, ásilere teslim olmaları için verilen sürenin dolması üzerine iki zırhlı araç ve özel tim güçleriyle otele müdahale etti. Silah seslerinin duyulduğu ve gözyaşartıcı bombaların patladığı kısa bir sürenin ardından otel baskıncıları etkisiz hale getirildi.

Arroyo, bastırılan isyan girişiminin ardından ulusal televizyonda halka hitap ederek, "Yasaların verdiği tüm yetki kullanılacak" dedi. Başkent Manila’da gece yarısından şafağa kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Darbe oldu düğün dağıldı

ÁSİ askerlerin Manila’daki Peninsula Hotel’i işgal etmesi üzerine, olan, dün aynı otelde dünya evine girmeye hazırlanan Maria-Stella Magtayo ve müstakbel eşine oldu. Şehir merkezindeki Makati City semtinde bulunan lüks oteldeki düğünü için aylardır hazırlık yapan genç çift, darbecilerin baskınıyla şaşkına döndü. Magtayo ve damat, davetlilerle birlikte oteli yan kapıdan apar topar terketti. Düğün, karşı otele alındı.
 
hurriyet



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs