En Sıcak Konular

Papa'nın geç gelen cevabı!

29 Kasım 2007 23:47 tsi
Roma Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Papa 16'ıncı Benedict, 138 Müslüman bilgin ve aydının 13 Ekim'de kendisine hitaben yazdığı mektuba yaklaşık bir buçuk ay sonra cevap verdi. işte papa'nın Müslümanlara cevabı...

16'ıncı Benedict, mektubu Müslümanların ortak mektup yazma girişimine öncülük eden Ürdün Prensi Gazi Bin Muhammed Bin Tallal'a hitaben, Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone aracılığıyla yazdı.

 

Papa, cevap mektubunda, "Müslümanlar ve Hristiyanlar olarak aramızdaki farklılıkları görmezlikten gelmeksizin ya da unutmaksızın, yaratan ve de hesap gününde her insanı eylemlerine göre yargılayacak olan tek Tanrı'ya iman gibi bizleri birleştiren ortak noktalar üzerine eğilebiliriz ve eğilmemiz gerekir" dedi.

 

Kardinal Bertone, aynı zamanda Amman'daki Al-i Beyt İslam Düşüncesi Enstitüsünün müdürü olan Prens Gazi Bin Muhammed Bin Tallal'a hitaben yazdığı cevabi mektupta, 16'ıncı Benedict'in Müslüman aydınların mektubundan duyduğu memnuniyeti de dile getirdiğini belirterek, "Papa, bu jesti, ayrıca mektuptaki müspet yaklaşımı ve dünyada barışı desteklemek için ortak çalışma çağrısını son derece takdirle karşıladığını ifade etmeyi uygun görmüştür" dedi.

 

Papanın cevabı mektubunda, Hristiyanlar ve Müslümanların birbirinin dinlerini tanımaya çalışmaları, insan onuruna saygı gösterilmesi ve karşılıklı saygı ortamı oluşturulması için beraberce çalışmanın önemine değindiği kaydedildi.

 

Ürdün Prensi Gazi Bin Muhammed Bin Tallal'ı, mektubun altında imzası bulunan Müslüman aydınlardan oluşturulacak bir heyetle birlikte Vatikan'da kabul etmekten mutlu olacağını belirten 16'ıncı Benedict , Papalık Dinler Arası Diyalog Kurulu'nun (PDADK) Müslümanlarla işbirliği yapabileceğine de değindi.

 

PDADK Başkanı Kardinal Jean Louis Tauran ise Vatikan Radyosuna yaptığı açıklamada, Müslüman aydınların mektubunun Papa tarafından yanıtlanmasını, "olumlu bir gelişme" olarak niteledi.

 

Kardinal Tauran,"Papa, Müslüman aydınların, polemikten uzak biçimde kaleme aldıkları mektubu takdirle karşılamıştır. 16'ıncı Benedict, tabii ki aramızdaki farklılıkları gözden uzak tutmaksızın, Hristiyanlar ve Müslümanların beraberce çalışabileceklerini düşünüyor. Zira hepimiz tek Tanrı'ya inanıyoruz" diye konuştu.

 

Müslüman bilgin ve aydınların 13 Ekimde Papaya hitaben gönderdikleri ortak mektubun altında Türkiye'den Prof. Ali Özek'in de imzası bulunuyordu.

CNNTürk



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,568 µs