En Sıcak Konular

'Türkçe, Türkiye'nin en önemli meselesidir!'

29 Kasım 2007 23:40 tsi
Adana Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen "Türkçeye Saygı" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Türkiye'nin sosyal, siyasal ve ekonomik sıkıntılarının yanında bir de Türkçe sorununun bulunduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi'ndeki programda konuşan Bakiler, Avrupa'da çocuğun dil eğitiminin henüz anne karnındayken başladığını kaydetti.

Türkiye'de nesillerin okumadığını ve fakir kelime sayısıyla yetiştiğine işaret eden Bakiler, Milli Eğitim sisteminin de öğrencileri 'güdük' bıraktığını belirtti.

Batıda ilköğretim düzeyindeki ders kitapların zengin kelimelerden oluştuğunu ifade eden Bakiler, "Almanya'da ders kitaplarında 71 bin, Japonya'da 44 bin, İtalya'da 32 bin kelime var. Türkiye'de ki ders kitaplarında ise bu sayı 6-7 bin civarındadır. Liseyi bitiren bir gencin hafızasında 500-600 kelimeyi geçmiyor. 18 yılık eğitimden sonra liseye giden gence üniversitede yeniden Türkçe öğretiliyor. Bu eğitim sistemimizdeki buhranı gösteriyor." dedi. Kelime dünyası kısır insanların konuşurken sürekli, "şey", "yani", "falan, filan" gibi tekrarlarda bulunduğunu anlatan Bakiler, zengin kelime hazinesine sahip bireylerin kendilerini daha iyi ifade edip, yazdığını vurguladı.

Bakiler, "Türkiye'nin en mühim meselesi Türkçe'dir." değerlendirmesini yaptı. Salonu dolduran onlarca öğrenci tarafından dikkatle dinlenen Yavuz Bülent Bakiler, kıyafetleri karşılanan insanın fikirleriyle uğrulandığını hatırlattı.

Bakiler, şunları söyledi: "Zaten 'sel ve sal' ekleri bizlere latin gramerinden geldi. Bu 2 ek yüzden çok büyük sarsıntılar geçiriyor. Herkes 'sel ve sal' ile Türkçe konuştuğunu sanıyor. Yanlış, yanlış, yanlış...'Kamusal alan' denilmez. Burada bir isim tamlaması var. Kamu alanı demek icab ediyor."

Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Faruk Mağden'in de birer kısa sunum yaptıkları programın sonunda ve Bakiler, kitaplarını imzaladı.

Zaman



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs