Dünya Putin'i tartışıyor! | " /> Dünya Putin'i tartışıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Dünya Putin'i tartışıyor!

29 Kasım 2007 17:48 tsi
Dünya Putin'i tartışıyor! Dünya, görev süresinin sonuna yaklaşan, siyasi geleceği spekülasyonların odağındaki Rusya lideri Vladimir Putin'i tartışıyor.

Dünya, görev süresinin sonuna yaklaşan, siyasi geleceği spekülasyonların odağındaki Rusya lideri Vladimir Putin'i tartışıyor. Rus lider demokrasiye inanmadığı gerekçesiyle ABD, Avrupa ve kendi ülkesindeki muhaliflerin tepkisi çekiyor.

8 yıldır işbaşında bulunan Putin, zor günler yaşayan Rusya'yı enerji oyununu iyi oynayarak uluslararası siyaset sahnesinde yeniden önemli bir oyuncu yaptı.


Rusya'nın dünü, bugünü...


Alkol sorunları yaşayan, skandallarla anılan Boris Yeltsin'den, judo yapan, kaslarını ve sporculuğunu her fırsatta vurgulayan Vladimir Putin'e...


Bu iki lider Rusya'nın dününü ve bugününü simgeliyor. Eski KGB ajanı Vladimir Putin, 2000 yılında devlet başkanı olduğunda aklında tek birşey vardı: Rusya'yı yeniden dünya siyaset sahnesinde güçlü bir oyuncu yapmak...


Bugün bunu başarmış görünüyor. Putin'in bu başarısında, ülkesinin yeraltı kaynaklarının getirdiği zenginlik de önemli bir rol oynadı.


Rusya, dünyanın bir numaralı doğalgaz, iki numaralı kömür, sekiz numaralı petrol rezervlerine sahip. Milli gaz şirketi Gazprom'un 2006 geliri yaklaşık 40 milyar dolar.


Putin, bu zenginliğin beslediği siyasi etkiyle atak bir dış politika yürüttü. Yeltsin döneminde çekildiği yerlere yeniden döndü. Batı'ya yönelen Ukrayna ve Gürcistan ise siyasi istikrarsızlığa sürüklendi.


AB ve ABD'nin karşısında...


Putin, Avrupa Birliği'nin de enerji bakımından Rusya'ya bağımlılığını artırdı. Putin, ABD'ye de kafa tutmaya başladı. Irak işgaline karşı çıktı, İran ile ABD arasında yaşanan nükleer krizde Tahran'a arka çıktı.


İsrail-Filistin sorununda Hamas'ı muhatap olarak kabul etti, Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıktı. Birçok Rus için Putin bir kahraman. 2004'te yeniden seçildiğinde aldığı yüzde 71 oy bunun göstergesi. Ama demokrasiye inandığını söylemek zor.


Putin, bütün yetkileri elinde toplayarak Rusya'nın "tek adamı" oldu. Özelleştirme çılgınlığında milyar dolarlık servetler edinen Rus oligarklara savaş açtı. Kendine tehdit olarak gördüğü herkesi safdışı bıraktı.


Boris Berezovski kendini sürgünde, Mikail Horodkovski ise hapiste buldu. Bugün Rusya'da bir muhalefetten bahsetmek zor. Medya denetim altında, muhalifler konuşturulmuyor.


Putin muhaliflerinin sonu...


Son örnek, "Öteki Rusya" adlı muhalefet blokunun liderlerinden eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'un hapis cezasına çarptırılması. Putin muhalifi eski KGB ajanı Aleksandr Litvinenko'nun Londra'da zehirlenerek öldürülmesi de bazı çevreler tarafından Putin ile ilişkilendiriliyor.


Çeçenistan'daki insan hakları ihlallerini araştıran gazeteci Anna Politkovskaya'nın öldürülmesi de Putin rejiminin karanlık noktalarından biri.


Putin'in liderliğinin sıradan Ruslar tarafından sorgulandığı olaylar da yaşandı. 118 denizcinin öldüğü Kursk denizaltı kazası, 120'den fazla rehinenin öldüğü Moskova'daki tiyatro baskını ve çoğu çocuk 300'den fazla sivilin öldüğü Beslan okul saldırısı.


Putin'den "BRP'ye oy verin" çağrısı


Putin, halktan pazar günü yapılacak parlamento seçiminde kendisinin liste başından aday olduğu iktidardaki Rusya Birlik Partisi (BRP) için oy kullanmasını istedi.


Putin, Rus televizyonlarından yayınlanan konuşmasında, "Sizden sandığa gidip Birleşik Rusya için oy kullanmanızı istiyorum. Desteğinize güveniyorum" dedi.


Kendi dönemi sırasında ülkedeki ekonomik gelişmeye dikkat çeken Putin, BRP'nin seçimlerde başarısız olması halinde ülkenin 1990'dakine benzer bir ekonomik ve siyasi krizin içine girebileceğini kaydetti.

CNN Türk



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs