En Sıcak Konular

"Yapma Hadi din kardeşiyiz!"

29 Kasım 2007 15:37 tsi
Paris sokaklarını ateşe veren isyanlarıyla Fransa gündemini iki yıldır işgal eden mağribi gençler Hadi Uluengin'in kaleminden ve örtük hakaretlerinden kurtulamıyor. Uluengin'in kalemi bu sefer daha da sertleşti.

Orta sınıf İstanbul delikanlılığından beyaz Fransa'nın avukatlığına geçen ve yıllardır Avrupa siyasetinin bilinçaltını Türkiyeli okur için meşrulaştırıcı bir üslupla "tercüme eden" Hadi Uluengin'in Fransa'daki göçmenler hakkındaki negatif tutumu devam ediyor. Uluengin daha önce de sosyal bir yara olarak çözüm bekleyen ama Fransa devletinin göçmen politikasından usanan gençler için "çapulcu takımı, Ali kıran, baş kesen taifesi, lumpen bozuntusu..." demişti. Meselenin çözümüne yönelik bir derdi kaygısı olmadığı için olsa gerek bu hükümlerine bugün de devam ediyor.

Oysa Fransalı akaemisyen ve hukukçular bu göçmen meselesine üzerine kafa yorarken hem Uluengin'in kullandığı incitici kavramlardan çekiniyorlar hem de elde ettikleri veriler Uluengin'in sert hükümlerini yalanlıyor.

Yani Uluengin, Türk televizyonlarının Ataköy'e benzettiği konutlardan bahsediyor ama bu evlerin içler acısı içinden bahsetmiyor. Uluengin "mağribi başıbozuklar Paris'i bedevi kervanı gibi yağmalıyor" gibi "üsluplu" bir retorikle gençleri kriminalize ediyor ama uzmanların raporları bu gençlerin küçük bir kısmının suça bulaştığını veya daha önce hiç suç işlemediklerini ortaya koyuyor. İşte Hadi Uluengin'in iki yıl önceki "Paris Yanıyor mu?" yazısını aratmayan bugünkü yazısı:

Banliyö siyaseti

Hadi Uluengin / Hürriyet


KELİME kelime tercüme edersek, İngilizceden terminolojye girmiş olan "politically correct" deyimi "siyaseten doğru" anlamına geliyor. Fakat gerçek karşılığı yansıtamıyor.

Belki belki, "kitabına uygunluk" veya "kaçak güreşmek" dememiz gerekecek.

Öyle bir kitabına uygunluk düşünün ki, sözlerinizde táciz ve tecavüz sayılacak hiçbir şey bulunmayacak. Mecázi sayılabilecek kelime ve kavramları asla kullanmıyorsunuz.

Sütten çıkmış ak kaşık gibisiniz ki, kimse size gözünün üstünde kaşın var diyemez.

Ancak, bu "siyaseten doğruluk" sizi eleştiri oklardan koruyor ama, aslında ahláki doğruluk ve dobralıktan eser yok! "Kaçak güreşerek" buram buram riyakárlık saçıyorsunuz.

Örneklersem belki daha iyi anlatabilirim.

* * *

MESELÁ, "kör" demeyeceksiniz. Háttá, "ámá" bile demeyeceksiniz.

"Görme özürlü" diyeceksiniz ki, "siyaseten doğru" addedilesiniz.

Veya "Çingene" kelimesini de kullanmayacaksınız. "Roman" ifadesine başvuracaksınız

Ve tabii ki, bırakın erkeklerde "şorolo" ve kadınlarda "ablacı" türü avam deyimleri, "eşcinsel" sözcüğünü dahi ağzınıza almadan, "gay" diye İngilizce lugat paralayacaksınız

Hele hele, dilinize zehir zıkkım biber sürerler ve de "faşist" (!) ilán ederler, "Fransa’daki Mağribi eşkıya yine talana soyundu" gibi bir cümleyi zinhar yazmayacaksınız.

Kibar kibar ve mahcup mahcup, "Paris civarındaki alokton (yani yerli olmayan!) kökenli gençlerle polis arasında tekrar çatışma çıktı" diye láfı ağzınızda geveleyeceksiniz.

* * *

İŞTE, artık kimse size sakatları, kávimleri, cinsel tercihleri aşağılamakla suçlayamaz.

Varsın, "Körün istediği bir göz, Allah vermiş iki göz"den, "Çingene çalar, Kürt oynar" deyimlerine dek, bütün bir kolektif hafıza bu "kaçak güreş"i reddediyor olsun.

Varsın, "mal bulmuş Mağribi gibi saldırmak" sözündeki gerçek şu an hálá Paris banliyösünde alev alev yanıyor olsun!

"Kitabına uygun" konuşarak "siyaseten doğru" davrandınız ve de aklandınız.

* * *

BEN bundan nefret ediyorum. Fakat tabii ki ne haddime, Çingenelere, eşcinsellere, Mağribelere karşı asla bir önyargım yok ve de asla olamaz. Aksi durumda insanlıktan çıkarım.

Artı, zaten bütün hayatım boyunca her türlü azınlık haklarının sahiplerini sahiplendim.

Fakat "kaçak güreşemem"! Eleştiri oklarından korunmak için riyakárlık yapamam.

Nitekim, bundan iki yıl önce Paris banliyösündeki çapulculuk hád safhaya çıktığında, eşkıyanın adını da hiç çekinmeden koydum ve bunun Mağribi serseriler olduğunu söyledim.

Dolayısıyla, ne "ırkçılığım", ne "İslam düşmanlığım", ne "sosyal körlüğüm" kaldı.

Tá ki, olay yerine giden Türk televizyonları, lümpen takımının gecekondu gettolarda falan değil, sunuculara dahi "Ataköy’e benziyor" dedirten mahallelerde oturduğunu; binlerce otomobile ek olarak, haytaların bilhassa kreş, okul ve kütüphane kundakladığını; artı, hemen hepsinin de hırsızlık, esrarkeşlik ve berduşlukla iştigal ettiğini bizim ekranlara da yansıtana kadar!

* * *

YİNE aynısı tekrarlanıyor... Motosikletle polis otosuna bodoslomadan çarpan iki Mağribi ölünce, banliyö tutuştu.

"İntikam" (!) narası atan eşkıya, kreşleri, kütüphaneleri, okulları alev alev yakıyor.

Ve o kreşlere, o kütüphanelere, o okullara, başta Mağribiler, yine göçmenler gidiyor.

Ama yook, bunları söyleyemem, çünkü "siyaseten doğru" sayılmam için kávmiyeti ve yenilen haltı es geçerek, "alokton kökenli gençler sorun yaratıyor" demem gerekiyor.

Hayır efendim, o "siyaseten doğruluk" kusur kalsın, ben dobra dobra "Mağribi başıbozuklar Paris banliyösünü bedevi kervanı gibi talanlıyorlar" demeyi sürdüreceğim.



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs