'PKK Harekat Dairesi' | " /> 'PKK Harekat Dairesi' | "/>

En Sıcak Konular

K.Irak'ta 'PKK Harekat Dairesi'

29 Kasım 2007 15:58 tsi
K.Irak'ta 'PKK Harekat Dairesi'

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte'nın ani kararla Kuzey Irak’a gelerek bölgesel hükümetin başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmesi bölgede büyük yankı uyandırdı.

Neçirvan Barzani, PKK’yı ‘Sorun' olarak gördüklerini buna karşı ‘Harekat Dairesi' kurduklarını söyledi.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne (IKDP) bağlı ‘Kürdistan TV’ ile ‘Zagros TV’ ve Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani'ye bağlı ‘Kurd- Sat TV'nin yanı sıra bölgedeki gazete, internet siteleri Negroponte ve beraberindeki heyetin, Barzani'nin karargahının bulunduğu Selahattin kentine gitmesine geniş yer ayırdı. Kürt medyası, görüşmeler sırasında terör örgütü PKK ile Türkiye ilişkilerinin geniş yer tuttuğunu bildirdi.

‘Kurdistan TV’, görüşme sırasında petrol paylaşımı konusunun yanı sıra özellikle Türkiye ve ABD ile Irak arasında imzalan stratejik anlaşmasının önemli yer tuttuğunu bildirdi. Kürt medyasına göre, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Negroponte, ülkesinin bölgedeki durumu ve yaşanan gelişmeleri çok önemli bulduğunu, bu nedenle Kuzey Irak’ı ziyaret ederek gelişmeleri yakından görmek istediğini söylediğini aktardı. Negroponte, bir soru üzerine, PKK konusunda ABD, Türkiye, Irak ve ‘Kürdistan’ olarak nitelendirdiği Kuzey Irak’ın aynı tavırı benimsediğini belirtirken, “PKK’yı güvenliği tehdit eden bir örgüt olarak görüyoruz ve bu konuya çok ciddi bir şekilde yaklaşıyoruz” dedi.
Kürt televizyonları, Başbakan Neçirvan Barzani’nin aynı konudaki soruya şu karşılık verdiğini bildirdi:

“PKK meselesini bir sorun olarak görüyoruz ve bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini belirtiyoruz. Bölgesel Kürt hükümeti olarak PKK’ya karşı harekat dairesi kurduk, bu şekilde gerek havaalanlarında gerekse PKK’nın kullandığı diğer yolları sıkı denetim altına aldık. Kısacası PKK’nın Türkiye ye karşı topraklarımızı kullanmaması için elimizden gelen her türlü önlemi aldık. Öte yandan gerek Irak gerekse bölge yönetimi Türkiye ile olan ikili ilişkilere büyük önem vermekte. Bu ikili ilişkilerin gelişmesi içinde elimizden gelen her türlü gayreti sarf etmeye hazırız.”
Barzani- Negropante ortak basın toplantısında son olarak bir gazetecinin sorusu üzerine yeniden Kuzey Irak için ‘Kürdistan’ ifadesini kullanarak, “Kürdistan bölgesi demokratik bir bölge ve ABD'nin dostu olarak görüyoruz. Öte yandan Kürdistan’la tarihi öneme sahip güçlü bir ilişkimiz bulunmakta. Bu nedenden dolayı Kürdistan bölgesini ziyaret etmem doğal karşılanmalı, bu benim bölgeye yaptığın 4. ziyarettir” dediği belirtildi.


Hürriyet
 



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs